Egyes női betegségek után adókedvezmény igényelhető

változó szabályok 2019-től

Egyelőre mióma miatt méheltávolításon átesett hölgyek még nem, de más női betegségekkel rendelkező hölgyek egy rendelet szerint adókedvezményben részesülhetnek.

Női betegségekben szenvedő hölgyek adókedvezménye

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén adókedvezményt érvényesíthetnek. A törvény szerint a beteg összevont adóalap adóját csökkenti havonta a havi minimálbér öt százalékának megfelelő összeg. Az összeg 2018-ban 6.900.-Ft volt havonta.

2019-től bővült az adókedvezményre jogosultak köre

2019 évben bővül az adókedvezményre jogosultak köre. 2019-től adókedvezmény igényelhető endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák esetén. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó Kormányrendeletbe 335/2009. (XII. 29.) bekerültek a leggyakoribb női betegségek,  endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák.

2019 január 1-től egyes krónikus női betegségekben érintett hölgyek is jogosultak az adókedvezményre.
Egyes női betegségek után adókedvezmény igényelhető. Fotó: Pinterest.com

Adókedvezmény igénybevételének feltételei

Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a betegségről kiállított orvosi igazolás. Az adókedvezmény az orvosi igazolás dátumától kezdődően visszamenőlegesen is érvényesíthető.  Ha az igazolást sikerült beszerezni, akkor a munkahelyen keresztül, a könyvelőn keresztül illetve közvetlenül a NAV-hoz lehet benyújtani.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza a BNO kódokat. A BNO kódok a  fogyatékosságnak minősülő betegségeket jelölik, amelyek alapján személyi jövedelemadó kedvezményre lehetsz jogosult.

Várjuk, hogy az adókedvezményt érvényesítő hölgyek köre bővüljön

Az adókedvezményben részesülők köre még nem érinti a mióma miatt méheltávolításon átesett személyeket,
sem a súlyosan vérszegény hölgyeket. A referenciatartomány fele alatti értékkel rendelkező vérszegény hölgyekkel – szerintem –  bővülhetne az adókedvezményre és plusz szabadságnapokra jogosultak köre.

Írd meg véleményed a hozzászólásokban (görgess a lap aljára) vagy küldd el az info kukac mioma pont hu email címre.

Forrás, további információ:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/04/27/noi_liga_osszefogas_a_noi_egeszsegert

Dr. Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd, infokommunikációs szakjogász (Szilágyi Ügyvédi Iroda) cikke az SZJAkedvezményről: https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/12/13/kronikus_noi_betegseggel_kuzdesz_az_adokedvezmeny_lehetosege_noi_betegseggel_kuzdo_noknek

https://fmedical.hu/bejegyzes/tajekoztato-a-noi-betegsegek-utan-igenybe-veheto-adokedvezmenyrol/49 

https://konyvelescentrum.hu/aktualis/szemelyi-adokedvezmeny/

https://net.jogtar.hu/jogszabaly

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2019/01/04/noi_liga_kozlemenye_a_335_2009_xii_29_kormanyrendelet_kapcsan_az_szja_kedvezmeny_vonatkozasaban

 

Comments (53)
Add Comment
  • Daragóné Suba Marianna

    Üdvözlöm.Érdeklődni szeretnék a SZJA adókedvezményről mert mindenhol keresem de nem találok segítséget.A méhnyak rosszindulatú daganata miatt 15 éve Wertheim műtéten estem át .A 2019- től igénybe vehető adókedvezmény vonatkozik rám ?Sehol sem találok arra vonatkozó részt hogy ez több éve történt műtét és betegség után is jár vagy csak akkor ha jelen pillanatban is kezelés alatt áll valaki?A betegség nem áll fent viszont a „fogyatékosság”a műtét után igen.Köszönöm előre is válaszát.

    • Cserháti Gabi

      Kedves Marianna! Az adókedvezményhez a betegséget bizonyító orvosi igazolás szükséges. Ennek dátumától kezdődően vehető igénybe az adókedvezmény öt évre visszamenőleg. 15 évvel ezelőtti betegség esetén -véleményem szerint- nem vehető igénybe az adókedvezmény. Üdvözlettel!

  • Fehér Éva

    Jó napot kívánok! 51 éves vagyok, az idén (2019-Ben) derült ki, hogy krónikus vérszegénységem hátterében egy ritka betegség, a thalasszemia áll. Eddig minden orvos vas hiányos verszegenyseggel kezelt és nem adott mást, mint vasat és folsavat. Azonban minden betegség esetén besargultam, illetve már több alkalommal vert kellett kapnom, a műtétek komolysagatol függően. Születéskor teljes vérátömlesztést, majd egy másfél kg-os myoma miatti meh eltávolítás alkalmával(5 évvel ezelőtt), majd idén egy epemutet alkalmával. Idén januárban kezdődött az epe probléma, mely alkalmával nagyon besargultam, és egy hematologus végre kivizsgált, hogy mitől. Különböző vizsgálatok után kiderült, hogy thalasszemiam van. Ez egy gyógyíthatatlan betegség, mely egész életemben elkísér. Erre a vérképzőszervi betegségre igényelhető adókedvezmény? Válaszát előre is köszönöm.

    • Cserháti Gabi

      Kedves Éva, az adókedvezmény nőgyógyászati, emlő, petefészek, méhdaganatok, endometriózis esetén (mióma miatti méheltávolítás miatt sem) vehető igénybe a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint. Tudomásom szerint a thalasszemia nem szerepel a kedvezményre jogosító betegségek között.

  • Zsuzska60

    2016. júniusában eltávolították a méhemet és a petefészkeket. Az egy hónappal későbbi ambuláns kezelőlap szerint a diagnózis: méhnyak rosszindulatú daganata k.m.n. C5390; carcinoma planocellulare, k.m.n. 80703; Jár-e nekem erre adókedvezmény és ha igen, akkor mikortól igényelhetem vissza, milyen igazolás szükséges? 2019. május 24-ig dolgoztam, tehát addig van adózott jövedelmem.
    Amennyiben a nyugdíj mellett munkát vállalok, akkor is járhat az adókedvezmény?

  • Katona Attiláné

    Kedves Gabi! Érdeklődni szeretnék. Méheltávolításom volt.Szövettani vélemény :Parakeratosis portionis uteri.Adenomyosis.

    Bno : N8000 A méh endometriosisa

    Ebben az esetben jár adókedvezmény?

  • Páll Krisztina

    Sziasztok!Én szeretnék érdeklödni hogy nekem jár e az adókedvezmény 2012ben eltávolitották a méhemet jó indulatú mioma miatt a BNO kod:8000 de a diagnozison D2590 van de a háziorvos a 8000 irta rá hogy jól van az e úgy?Köszönöm a választ

  • Enikő

    Nekem 21 évesen vették ki mindkét petefészkemet dermoid ciszta miatt. Ennek 15 éve, azóta is hormonpótló készítményeket kell szednem, egészen életem végéig. Érdekes hogy ezért nem jár adókedvezmény.

    • Cserháti Gabi

      Rendkívül sajnálatos, de a jelenlegi helyzet szerint valóban nem jár Enikő. A problémát a döntéshozóknak továbbítom.

  • Németh Gyöngyi

    Kedves Gabi! köszönöm gyors válaszod, de éppen a lényegre tapintottál válaszod kezdetén.Akkor én most gyógyult vagy beteg vagyok?ki tud erre nekem válaszolni?Köszi a segítséget!szép estét!

    • Németh Gyöngyi

      Kedves Gabi! miért ” apadtak” el a kérdések és válaszok? szép napot Gyöngyi

      • Cserháti Gabi

        Szia Gyöngyi, miért elapadtak? WordPress sablon frissítés előtt állunk. Az informatikai háttérmunkák olykor fennakadást okozhatnak. Igyekszünk minél előbb a hibát kijavítani. Köszi hogy szóltál!

        • Németh Gyöngyi

          Kedves Gabi! a kérdésem változatlan, hogy most rám vonatkozik-e az adókedvezmény,minek minősülök, gyógyultnak vagy betegnek?/megjegyzem lelkileg ebből sosem lehet egy nőnek kigyógyulni, bár tudom nem a lelki tényezők a mérvadóak egy adókedvezménynél!!/Köszönöm ha válaszolsz!szép hétvégét

          • Cserháti Gabi

            Gyöngyi, a betegség diagnózis datumától számított 5 évig érvényes az adókedvezmény a rendelet szerint. Jó lenne esetleg egy friss 2018, 2019-es orvosi szakvélemény, azzal lehetne az adókedvezményt érvényesíteni.

  • Németh Gyöngyi

    2009-ben műtöttek mellrákkal,kemó és sugárkezelést kaptam, azóta évente kontroll vizsgálatokra járok.jár-e az adókedvezmény?/öt évre visszamenőleg/.Köszi a választ.

    • Cserháti Gabi

      Ez egy jó kérdés, mivel felvetődik, hogy akkor most 2019-ben mi a statusod Gyöngyi, ha a diagnózis 2009-ben történt? Betegnek vagy gyógyultnak minősül a mostani állapot? Az emlő rosszindulatú daganata (BNO: C50) után jár adókedvezmény.
      A kormány 2019. 01.23-i közleménye szerint ez 5 évre visszamenőleg érvényesíthető.
      A betegség tényéről igazolással kell rendelkezni az adózónak. Az igazolást kiállíthatja a szakorvos, szakambulancia vagy a szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos is.

  • Gál Tiborné

    Érdeklődném, hogy decemberben volt a második küretem. A decemberi szövettani eredményem ” Hyperplasia glanularis endometrii”. Erre jár e az adó kedvezmény?

  • Szilágyiné Varga Éva

    Üdvözlöm Kedves Gabi!
    Több mint három éve állapították meg nálam a miómát.Mai napig meg van,problémákat okoz.Ellenőrzésre járok,gyógyszert szedtem,szedek rá.Jár-e adókedvezmény erre?

    • Cserháti Gabi

      Mióma esetén a ma érvényben lévő betegségbesorolási (BNO) kódok szerint nem jár adókedvezmény.