Lelki dilemmák: egy méheltávolítás története

Ismerünk olyan helyzeteket, amikor azt mondjuk: „Ezt nem veszi be a gyomrom.” Ez jutott eszembe Kláriról.

Amikor eszünk, az ételt feldolgozza a gyomrunk, emésztünk. A bennünket érő érzelmi, lelki hatásokat ugyanúgy fel kell dolgoznunk, meg kell emésztenünk. Amikor azonban a szükséges „lelki emésztés” nem megy végbe, a lelki emésztési zavarok testi elváltozások képében jelennek meg.

Klári miómája nagy és különös formájú. A mióma elhelyezkedése miatti állapota súlyossá vált, ami méheltávolításhoz vezetett.

Hogyan élte meg Klári a helyzetet?  Mire tanította Klárit a mióma? Mi volt Klári életében a miómához vezető trauma?

Mióma betegünk Klári és  Cserháti Gabi levelezése.

 

Levelezés Klárival

Klári

Kedves Gabi, mivel nekem is van miómám, így bukkantam Rád, hála istennek! A tanácsodat kérem.

Gabi

Évek óta virtuális könyvtárat vezetek, gyűjtöm a miómaösztrogén dominancia anyagokat. Kipróbálom a természetes gyógymódokat. Figyelem az étrendváltoztatás és gyógynövények hatását. Ezzel szeretnék segíteni a miómával rendelkező hölgyeknek a legmegfelelőbb terápia kiválasztásában, a hormonegyensúly helyre állításában.

Klári

Gabi! Időközben sajnos kiderült hogy a természetes gyógymódok hatását nincs időm kivárni, műtétre van szükségem. A mióma túl nagy, ráborul a méhemre, mint egy kucsma. A laparoszkópos mióma eltávolítás sem jöhet szóba a mióma kedvezőtlen elhelyezkedése miatt. Pécsre fogok utazni a műtét miatt, egy professzor fog műteni. Műtét után jelentkezem a tapasztalataimmal és némi tanácsra is szükségem lesz a felépüléshez.

Egyébként jártam Budapesten egy doktornál, aki hagyományos kínai orvoslással gyógyít. A természetes terápiák és gyógynövények az erős menstruációmon rengeteget segítettek! A hangulatingadozásom is szűnőben. Akupunktúra, gyógynövények, étkezés…. Sajnos későn találtam az oladlra. Drukkolj nekem Gabi, szükségem lesz a lelki támogatásra!

Gabi

Sajnálom, hogy a műtétet nem tudod elkerülni. Szerdán drukkolok. Nem írtad milyen módszerrel műtenek. Majd ha lesz időd és már jobban érzed magad, várom jelentkezésedet. Egyébként az életmód-változtatást műtét után is érdemes folytatni. Ez nem csak a mióma műtétet elkerülni vágyó nők számára fontos. Rengeteget segíthet a műtét utáni regenerálódásban.

Klári

Mióma és méheltávolító „nagyműtétem” lesz. Sajnos muszáj függőleges hasi vágást csinálni, mert a miómát csak úgy lehet eltávolítani. Tudom az orvosom szakmailag kifogástalan bármire képes, az egyik legjobb orvos. De az én helyzetemben már csak így lehet a miómától megszabadulni. A javaslataid alapján összeállított új étrendemet tartom és más változtatást is tervezek az eddigi életmódomhoz képest.

Gabi

Rendben. Várom jelentkezésedet. A mióma műtétekkel kapcsolatban több bejegyzést találsz a weboldalon. Például: Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Ha rákeresel a mioma.hu keresőben arra a szóra hogy mióma műtét még több bejegyzést találsz. Kapcsolódó további bejegyzések: Csak semmi pánik: A diagnózis mióma vagy a Méhmegtartó mióma műtét. Egyébként nem kell félni a mióma műtéttől. Ha a mióma elhelyezkedése miatt mégis méheltávolításra kerül sor, attól sem kell félned. A méheltávolítás sok hölgy számára megkönnyebbülést jelent.

Klári

Túl vagyok a műtéten!

2018 augusztus 24-én műtöttek, nagy függőleges hasi metszésem van. A méhet is eltávolították. Két napot töltöttem a nőgyógyászati intenzív osztályon, majd egyet sima kórteremben. A kórházi ellátás rendben volt, a nővérek lelkiismeretesen ápoltak. Annak ellenére mondom ezt, hogy sokan szidják a magyar egészségügyet. Magyarországon magas színvonalú az orvosi munka, jól felkészült a személyzet és az intézményi infrastruktúra is „elmegy”.

Megfogadtam az oldalon írtakat és igen jó kondiban mentem a műtétre, így meg se kottyant a koplalás és a szomjúság. A műtét utáni napon már sétálgattam egy picit és napról-napra jobban lettem. Katéteren kívül más csövezést nem kaptam, aminek most látom a kárát.

A szerdai operáció után szombaton engedtek haza azzal a tanáccsal, hogy pihenjek sokat, de minden nap sétáljak is. Amit nem ismerünk, arra rá sem kérdezünk. Ilyen volt a sebem gyógyulása, ez számomra fehér folt volt. Itthon két nap után lejött a sebemről a kötés és a fájdalmas kemény sebem kifakadt. Az első riadalom után rájöttem, hogy ez szerencsének is felfogható, hiszen a vörös duzzanat és a fájdalom szinte egy csapásra megszűnt. Ezután jó néhány napig tisztult a sebem, amit különböző krémekkel kenegettem. Most már csak aloe veraval kezelem, szépen gyógyul.

Hüvelyi folyásom nem volt. Ez csak a műtét után jóval később jelentkezett. A műtéti belső seb valamennyire ezen az úton is kitisztult!

A Hormondiétát némi lazítással folytatom. Egyébként az apró kellemetlenségektől eltekintve szinte új ember lettem, újjászülettem. Ehhez elengedhetetlen volt az évek hosszú során át tartó rossz közérzetem és „szenvedésem”.  A mióma kálváriát ma már a személyiségfejlődésem fontos mérföldkövének érzem. Hosszú út áll mögöttem, ami a „nagyműtéthez” és az életmód-változtatásra sarkalló elhatározásomhoz vezetett.

Gabi

Teljes vagy részleges méheltávolításod volt? 6 hétig húzódni fog a seb a hasadon. A hasi seb teljes gyógyulása után jó lenne a kismedencei tornát is folytatni, hogy a medence környéki izmok visszaerősödjenek. Érdekelnének a „nagyműtét” hat hét utáni tapasztalatok, szövődménymentesen gyógyultál?

Klári

Teljes méheltávolító műtétem volt. Sokat olvasgattam az oldaladon található bejegyzéseket és mások történeteit. Feltűnt, sokan azonnal a sebészeti megoldást választják, a kiváltó okokkal kevésbé foglalkoznak. Szinte mindenkinél ki is újul a probléma. Engem főleg a mióma oka érdekelt.

Éveken át mondtam a nőgyógyászomnak, hogy valami nincs rendben lent. Erre mindig azt a választ kaptam: Magának semmi baja! Szüljön még egy gyermeket, aztán egy csapásra minden megoldódik! Hát nem így lett és talán pont itt volt a baj.

Egy gyermekem van. A gyermekem édesapja 3 hónapos várandósan bántalmazott. Ez sokkolt engem, ráadásul egyedül kellett feldolgoznom az eseményeket. Természetesen nem maradtam a gyermekem apjával. A gyermekemet pedig megszültem 2000-ben 30 évesen. Három év múlva ismertem meg a jelenlegi férjem, akivel ismerkedésünk után három évvel össze is házasodtunk. Természetesen felmerült egy újabb, közös gyermek gondolata és itt következik a lényeg.

Az első várandósságom negatív élményei után képtelen voltam gyermeket szülni. Így talán gyermek helyett miómát növesztettem a hasamban.

Rengeteget vívódtam. Akartam is a gyermeket meg nem is. Szörnyű időszak volt, majdnem ráment a házasságom. Sok év után mertem kimondani a férjem szemébe nézve határozottan: én már nem szeretnék több gyermeket.

A mióma és ösztrogén dominancia felfedezése után alternatív módszerekkel próbáltam a panaszaimra megoldást találni:kineziológia, családállítás, théta healing, prana nadi, homeopátia, hagyományos kínai gyógyászat, természetgyógyászat. Bevallom őszintén egy kicsit elvesztem a lelki folyamatok feltárásának útvesztőjében. A fizikai megoldásokkal, az életmód kérdésével, a táplálkozás, a meditáció és a testmozgás jelentőségével kevésbé foglalkoztam.

Sebaj, ma már semmit sem bánok, nekem ezt az utat kellett végig járnom, hogy az legyek, aki ma vagyok.

 

Forrás:

http://www.hormontherapie-wechseljahre.de/praevention/gebaermutter/Gebaermutterentfernung-Nutzen-Risiko-id63700.html

mióma oka
Comments (0)
Add Comment