Egyes női betegségek után adókedvezmény igényelhető

változó szabályok 2019-től

Egyelőre mióma miatt méheltávolításon átesett hölgyek még nem, de más női betegségekkel rendelkező hölgyek egy rendelet szerint adókedvezményben részesülhetnek.

Női betegségekben szenvedő hölgyek adókedvezménye

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén adókedvezményt érvényesíthetnek. A törvény szerint a beteg összevont adóalap adóját csökkenti havonta a havi minimálbér öt százalékának megfelelő összeg. Az összeg 2018-ban 6.900.-Ft volt havonta.

2019-től bővült az adókedvezményre jogosultak köre

2019 évben bővül az adókedvezményre jogosultak köre. 2019-től adókedvezmény igényelhető endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák esetén. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó Kormányrendeletbe 335/2009. (XII. 29.) bekerültek a leggyakoribb női betegségek,  endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák.

2019 január 1-től egyes krónikus női betegségekben érintett hölgyek is jogosultak az adókedvezményre.
Egyes női betegségek után adókedvezmény igényelhető. Fotó: Pinterest.com

Adókedvezmény igénybevételének feltételei

Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a betegségről kiállított orvosi igazolás. Az adókedvezmény az orvosi igazolás dátumától kezdődően visszamenőlegesen is érvényesíthető.  Ha az igazolást sikerült beszerezni, akkor a munkahelyen keresztül, a könyvelőn keresztül illetve közvetlenül a NAV-hoz lehet benyújtani.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza a BNO kódokat. A BNO kódok a  fogyatékosságnak minősülő betegségeket jelölik, amelyek alapján személyi jövedelemadó kedvezményre lehetsz jogosult.

Várjuk, hogy az adókedvezményt érvényesítő hölgyek köre bővüljön

Az adókedvezményben részesülők köre még nem érinti a mióma miatt méheltávolításon átesett személyeket,
sem a súlyosan vérszegény hölgyeket. A referenciatartomány fele alatti értékkel rendelkező vérszegény hölgyekkel – szerintem –  bővülhetne az adókedvezményre és plusz szabadságnapokra jogosultak köre.

Írd meg véleményed a hozzászólásokban (görgess a lap aljára) vagy küldd el az info kukac mioma pont hu email címre.

Forrás, további információ:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/04/27/noi_liga_osszefogas_a_noi_egeszsegert

Dr. Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd, infokommunikációs szakjogász (Szilágyi Ügyvédi Iroda) cikke az SZJAkedvezményről: https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2018/12/13/kronikus_noi_betegseggel_kuzdesz_az_adokedvezmeny_lehetosege_noi_betegseggel_kuzdo_noknek

https://fmedical.hu/bejegyzes/tajekoztato-a-noi-betegsegek-utan-igenybe-veheto-adokedvezmenyrol/49 

https://konyvelescentrum.hu/aktualis/szemelyi-adokedvezmeny/

https://net.jogtar.hu/jogszabaly

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2019/01/04/noi_liga_kozlemenye_a_335_2009_xii_29_kormanyrendelet_kapcsan_az_szja_kedvezmeny_vonatkozasaban

 

Comments (53)
Add Comment
  • Noémi

    Sziasztok! Érdeklődni szeretnék attól, akinek szintén akinek adenomiozisa volt. Hogyan történik az adókedvezmény igénylése? Csak a méh eltávolítása után lehet igényelni az adókedvezményt? Orvosomtól azt az infot kaptam, csak szövettani vizsgálattal igazolt diagnózis után kaphatok igazolást. Mit tudtok erről?

    • Szilvi

      Szia, korábbi az adenomiózist igazoló BNO kódos lelet kell. Az első adeno diagnózis napjától igenyelheted, maximum 5 evre visszamenoleg.

      • Adrienn

        Szia, nekem van BNO kódos leletem és a szövettani vizsgálatban is szerepelt az adeno kódja, ami a következő: N80001 adenomiosis uteri. Az orvosom adta ki az igazolast.

  • Lakatos Katalin

    Kedves Gabi!
    Szeretném megkérdezni, hogy a méhtest rosszindulatú daganata miatt 2021. évtől sem jár az adókedvezmény?
    Köszönettel: Szűcs Katalin

  • Váliczkó Csilla

    Kedves Gabi!

    2019-ben kivették méhem. Endometriózis és mióma is szerepel a diagnózisban. Adókedvezményre jogosult vagyok? illetve miómát 2 éve már találtak nálam. Arra kaphatok adókedvezményt visszamenőleg?

    Köszönettel: Váliczkó Csilla

  • Nagy Gabriella

    Kedves Gabriella!
    Méhtest rákkal műtöttek 2012-ben. Kérdésem lenne, hogy részemre jár-e adókedvezmény? A mellékletben ez a ráktípus nem szerepel. Nem értem, hogy teljes méh petefészek és nyirokcsomók vagyis egy Wertheim műtétnél hogy lehet megkülönböztetni azt, hogy a méhnyak daganatos súlyosan fogyatékos a méhtest daganatos pedig nem?
    Köszönöm a válaszát! Tisztelettel Nagy Gabriella

    • Cserháti Gabi

      Kedves Gabi, úgy tudom, minden belső nemi szervi ráktípus esetén jár az adókedvezmény. A diagnózisról és annak időpontjáról orvosi igazolás szükséges. Részeletek és nyomtatvány a NAV oldalán. Úgy tudom ezzel a betegséggel a Mályvavairág Alapítvány foglalkozik. https://malyvavirag.hu/ https://malyvavirag.hu/kapcsolat

  • Kankóné Tünde

    Kedves Gabi!
    Szeretném megkérdezni, hogy nekem jár-e a fogyatékossági kedvezmény, ha 2007.októberében távolították el a méhemet méhnyakrák miatt?
    Válaszodat köszönöm szépen. Üdvözlettel Tünde