A mióma műtét utáni összenövések elkerülhetők

Miről ismerhető fel a mióma műtét utáni összenövés?

Nőgyógyászati műtétek után sok hölgy fellélegezhet, hiszen a menstruáció alatti erős fájdalom, az erős menstruáció a mióma eltávolításával legtöbbször megszűnik. Azonban előfordulnak olyan esetek, amikor a hölgyek a beavatkozás után néhány héttel szúró fájdalmat tapasztalnak. Ez lehet a teljes alhasban, a varratoknál, köldöktájékon a húgyhólyag illetve a hüvelybe kisugárzó belső szúró, nyilalló fájdalom.  Sebgyógyulással, hegesedéssel párhuzamosan jelentkezik. A tüneteket gyulladással, hólyaghuruttal könnyen összekeverik.

Mi az összenövés?

Bármely a kismedencében található szerv összenőhet. Például a méh a belekkel, a petevezető a méh-el, a petefészkek a petevezetékkel. A méh belső varratához hasüregi képletek tapadhatnak, amelyek a későbbiekben alhasi fájdalmat okozhatnak. Előfordulhat hogy a hólyag, petefészkek, a belek kisebb labdává nőnek össze.

Bármely beavatkozás után jelentkezhet

Mióma, adenomiózis, méheltávolítás műtétek bármely típusa után előfordulhatnak összenövések.

Kapcsolódó bejegyzések:  Mióma laparoszkópos eltávolítása   Mióma hiszteroszkópos eltávolítása Rádiófrekvenciás mióma kezelés  Mióma lézeres eltávolítása    Altatás mióma műtétnél: hogyan zajlik?

Adhézió

Szakemberek az összenövést adhéziónak nevezik. Orvosi leleteken adhézió elnevezéssel találkozhatunk vele.

Az összenövések következményei

Nőgyógyászati műtétek utáni összenövések nem csupán alhasi fájdalmat, hanem bélgörcsöt, székletürítési zavart is okozhatnak.

Egyéni hajlam

Több száz műtéti beavatkozást végzett szakemberek véleménye szerint, a mióma műtétek utáni összenövések sok esetben egyéni hajlam következményei.

https://www.news-medical.net/

Megelőzés

Fontos hogy műtét előtt szervezetünket felkészítsük a szövődménymentes gyógyulásra. Heti három Női Egészségtornával sokat tehetünk a műtéti összenövések elkerüléséért. Katt és tornázz!
Műtét után fontos a korai mobilizálás. Beavatkozás után a fájdalom ellenére is kezdd el a könnyű mozgást. Ülj fel mihamarabb! Állj lábra! Sétálj a kórteremben, a folyosón! Jómagam negyvenöt fokos szögbe görnyedve sétáltam, kézben vittem magammal a katéteres zacskót, mert a katétert később távolították el. Ha szükséges kérj fájdalomcsillapítót. Ha megszűnt a fájdalom azonnal kezdd el a mozgást. Egyes klinikákon már a huszonnégy órás őrzőben eltöltött nap másnap délelőttjén húsz perces gyógytornával mozgatják a betegeket.

Összenövés-oldó mozgássor

Műtét utáni összenövések oldásában segíthet a hat hét utáni apró, finom mozdulatokból álló rehabilitációs mozgás.

Kimutatja-e az ultrahang vizsgálat az összenövést?

Az összenövést hegesedésnek is nevezik. Ultrahang vizsgálat nem mutatja ki.

Mi a megoldás ha a mozgás nem segít?

Kifinomult masszázstechnikával, úgynevezett viszcerális manuálterápiával fel lehet oldani az összenövéseket. Másik megoldás az összenövések megelőzésére az összenövés gátló gél. Sajnos elég drága, legtöbbször csak magánklinikán érhető el. Ára ha jól emlékszem tizenötezer forint körül kezdődik. Állami ellátásban ne is álmodjunk összenövésgátló folyadékról. Műtét előtt beszéld meg orvosoddal, fogsz-e kérni összenövés-gátló folyadékot.

Kapcsolódó bejegyzések: Mióma műtét utáni hat hét: mit lehet és mit nem?  Hogyan tovább mióma műtét után?     Mióma műtét utáni rehabilitáció I. rész   Mióma műtét utáni rehabailitáció II. rész     Mennyi gyógyulási idővel számoljunk mióma műtét után?

Milyen étrenddel előzheted meg a műtét utáni összenövéseket?  Katt a Hormondiétáért! Testszöveteid kiváló állapotba kerülnek, ezzel akár megelőzheted az összenövéseket!

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogramunk pedig a négy centiméternél nem nagyobb miómával rendelkező hölgyeknek nyújt segítséget. Hatására a mióma növekedése leállhat.

Forrás:

https://www.news-medical.net/health/What-is-Ashermane28099s-Syndrome.aspx 

https://medicover.hu/mutet/nogyogyaszati-mutet/laparoszkopos-mioma-eltavolitas/

https://connect.mayoclinic.org/discussion/abdominal-adhesions/  

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15254-abdominal-adhesions 

https://www.drmamathareddy.in/pelvic-adhesions/ 

https://www.mdedge.com/obgyn/article/61459/expert-panel-techniques-and-tools-prevent-pelvic-adhesions/page/0/2 

13 mióma, adenomiózis információ a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinka igazgatójától

Hogyan tovább mióma műtét után?

A gyenge kismedencei izmok hat következménye

méhmegtartásmióma műtétorvosi eljárások a mióma kezelésbenszervmegtartó műtétek
Comments (2)
Add Comment