Első személyes tapasztalat a fókuszált ultrahangos mióma eltávolításról (Bécs)

A fókuszált ultrahangos mióma eltávolításról  (Dachau) részletes leírást találsz a letölthető pdf dokumentumok között. Kiderült Ausztriában is

Barmherzige Brüder Krankenhaus Wien, a fókuszált ultrahangos mióma eltávolító műtét ilyen berendezésben zajlik.

elérhető a módszer. Itt az első beavatkozás 2013-ban történt. Azóta összesen 20 műtétet végeztek. Ebben a bejegyzésben az első beszámolót olvashatod, amely egy magyar nő ultrahangos mióma eltávolításáról szóló „élményét” osztja meg a mioma.hu olvasóival.

Anna 3 gyermekes édesanyja. Anna négy szempont (mióma tünetek, előzmények, műtét, a kezelés vége) alapján írta le tapasztalatait a fókuszált ultrahangos mióma eltávolításról.

A műtét helyszíne a Barmherzige Brüder Krankenhaus klinika Bécsben található. A fókuszált ultrahangos eljárás neve hivatalosan Magnetresonanz- gesteuerte fokussierte Ultraschallbehandlung rövidítése  MR-HIFU.

 

 Miben más az ultrahangos mióma eltávolítás?

  • A műtét csaknem fájdalommentes, nincs vágás a hason.
  • Még aznap, de legkésőbb másnap haza lehet menni a kórházból.
  • A termékenység továbbra is megmarad.
  • A műtéthez kismedencei MR vizsgálat szükséges. Ebből az orvosok megállapítják a mióma elhelyezkedését, erezettségét és hogy ezzel a módszerrel műthető-e a beteg. A korábbi leírásból ugyanis tudjuk, hogy ez az eljárás CSAK a mióma betegek egy részénél alkalmazható.
  • Csaknem 4 órát kell hason fekve, egy a testet körülvevő kör alakú vastag falú gépbe betolt műtőasztalon ébren tölteni. A műtőasztalon a has alatt van egy négyszög alakú mélyedés, ahonnan a sugarak érkeznek. A beavatkozás pontján a has egy mélyedésbe ér, amelyben hűtőfolyadék van. Állítólag akik a bezártság érzést (klausztrofóbia) nem bírják, azok számára ez az eljárás nem ajánlott. Vészjelző van a beteg feje felett, amellyel jelzést adhat le a nővéreknek.

 

Nézzük a beszámolót és a kérdéseket!

Anna mióma tünetei

Előzmények

A kezelés

A kezelés vége

 

Anna mióma panaszai

Anna kórelőzménye:

  • 2004-ben ikerszülés császárral
  • 2006 egy komolyabb felfázás
  • 2008-ban császár szülés

Sajnos a nőgyógyász, akinél a gyerekek születtek és ismerte Anna korábbi nőgyógyászati állapotát  2012-ben meghalt. Az új orvos 2013-ban egy rutinvizsgálat során már a 4 cm-es miómát állapított meg. Nem tudni, hogy a mióma esetleg az előző években megvolt-e már.  2011 év elejétől Anna tapasztalta, hogy a vérzése nagyon erős lett és alvadékos.

Anna így mesél a mióma tünetekről:

„Igazából nem tudom mitől lett miómám. A nőgyógyászomat a panaszaimmal kapcsolatban megkérdeztem: Lehet, hogy panaszaim hormonális okok miatt jelentkeznek és el kellene mennem további kivizsgálásra talán endokrinológia szakrendelésre?

Erre azt felelte, dehogy van nekem hormonproblémám.

Egy jelenlegi álláspont szerint, valamilyen erős gyulladás is okozhatja a miómát. Volt egy elég komoly felfázásom 2006-ban. Aztán 2013-től egyre gyengébb lettem. Kiderült  vérszegény vagyok, így elkezdtem vasat szedni. A vas szedése számomra egy ördögi kört jelentett, mivel székrekedést okozott. Akkor még nem tudtam mi a megoldás arra hogy a vasbevitel mellett az emésztési problémáim is megoldódjanak. (Ma már tudom mi a megoldás.) Úgy döntöttem, csökkentem a vasadagot. Ezen kívül néha a kismedencében, deréktájon fájdalmaim jelentkeztek. A hasam gyakran puffadt volt. A mióma az elmúlt egy évben már kitapinthatóvá növekedett.  Zavart a nemi életben és lelkileg is megviselt. Mivel a miómám a méh felső részén a húgyhólyag felé nőtt, elkezdte azt nyomni, így egyre gyakrabban kellett pisilnem. Azt hiszem ez okozhatta azt is, hogy a beavatkozás előtt egy hónappal, már a lábaimba is kisugárzott a fájdalom. Ami normális maradt az a menstruációm ciklusa. Mielőtt megtudtam  hogy miómám van „csak” puffadás és erős vérzés jelentkezett.

Kiderült, hogy  a miómám 4 x 4 cm-ről  6 x 7 cm-re növekedett, azaz másfélszeresére nőtt 8 hónap alatt. Itthon a nőgyógyászom a részleges méh eltávolítást javasolta. Ekkor kezdtem utánanézni a mioma.hu-n hogy a mióma kezelésére milyen más megoldás létezik. Itt olvastam először a mióma ultrahangos eltávolításának lehetőségéről. Mivel Ausztriában élünk, érdeklődtem ennek osztrák helyszínéről.

2014 februárban telefonáltam a bécsi Barmherzige Brüder Klinikára. Azonnal előjegyzést kaptam MR (mágneses rezonancia) vizsgálatra. A kismedencei MR 2014 június 30-án zajlott. A telefonban mondtam el, hogy miómám van és szeretném eltávolíttatni, ezért fókuszált ultrahangos mióma eltávolításra kérek időpontot.”

 

Mi a mágneses rezonancia vizsgálat, más néven MR vagy MRI?

Az MR (angolul: MRI Magnetic Resonance Imaging) egy különleges és bonyolult képalkotó eljárás, amellyel képek készíthetők a belső szervekről. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva, hatalmas külső mágnes segítségével történik.

Előzmények

Az MR vizsgálat a Radiológia osztályon történik, és a kezelés is.

Az MR eredményének függvényében lehet meghatározni, hogy melyik mióma kezelhető ezzel a módszerrel. Ami a műtét feltételeiről olvasható a Dachaui Klinika eljárásának ismertetésénél, azok a Bécsi Klinikán is ugyanazok. A kezelés függ a mióma elhelyezkedésétől, méretétől.  Anna miómája a méhfal felső részében helyezkedett el. Az MR felvétel elkészítése után kapott jelentésben két dolgot emeltek ki az orvosok, amire figyelni kell a kezelés közben:

  1. A húgyhólyag nagyon közel van
  2. A császármetszések hegeit figyelembe kell venni. A hegek viszonylag messze voltak, de a hegek minden eljárás esetében kritikusak.

 

Fontos kérdés volt továbbá, hogy Anna akar-e még gyereket? Ha igen, az a MR-HIFU eljárás mellett szól. Annát július elején előjegyezték a szeptember 16-i műtétre. A júniusi MR vizsgálatnál kellett bemutatni csak az érvényes betegbiztosítási kártyát. Mivel Anna a családjával 3 éve Ausztriában él, Ausztriában van biztosítva.  (A műtét egyébként kb. 3000-4000 Euro) A kórházban minden rendben zajlott, Anna kapott egy több oldalas betegtájékoztatót a beavatkozásról. Egy doktornő ezután elbeszélgetett vele. A Barmherzige Brüder Klinikán szűk egy éve végzik a beavatkozást. Állítólag Anna volt a 20. beteg akit ezzel a módszerrel műtöttek. A Bamherzige Brüder klinika honlapján található videó szerint hetente csak egy ilyen beavatkozást vállalnak mert hosszú időre leköti a kezelés a berendezést.

A műtét napján az orvosi személyzet és nővérek bemutatkoztak Annának. (Osztrák protokoll és szokás szerint kezet fognak a beteggel és tájékoztatást nyújtanak hogyan zajlik a beavatkozás.)  A kezelés elkezdése előtt három különböző személy kérdezte meg Annát, hogy minden érthető-e az eljárással kapcsolatban?

A mióma kezelés

Anna a kezelés napján korán reggel, trombózis harisnyát , katétert és kanült kapott.  (A műtéti beavatkozás területét le kell borotválni.) Reggel pontosan kilenckor kezdték a műtétet. A fenti képeken látható berendezés egy MR berendezés vízággyal. Az orvosok azt mondták Annának viszonylag nagy a miómája ehhez az eljáráshoz. Az eljárás megvalósíthatósága miatt maximálva van a mióma mérete és az elhelyezkedése.

Annát a vízágy közepére fektették hasra, a has alatt  egy kb. 25 x 25 cm-es nyílás van.  Innen érkezik a fókuszált ultrahang. Erre nagyon óvatosan, segítséggel kell ráhelyezkedni.  A hasnak (méhnek) a nyílás fölött kell lennie, a has beleér a vezetőfolyadékba, amely hideg érzetet kelt. Ekkor lerögzítik a beteget. Ezután újabb MR vizsgálat következett. Anna testét kétszer megigazították hogy az ultrahangkészülék  fölött pontosan helyezkedjen el.  Anna hátárra egy nagyobb súlyt helyeztek majd rögzítettek az ágyhoz.  A kéz nem a Barmherzige Brüder Klinika fotóján látható módon fekszik, hanem szigorúan párhuzamosan a fej mellett. Anna fejhallgatót kapott, amelyből zene szólt.  A fej mellett pánikgomb található. A vezetékes pánikgomb az eljárás során végig a kezelt kezében van, egy gyors mozdulattal jelzést lehet adni, ha a beteg rosszul érzi magát. A pánikgomb MR felvétel során is ott van, amelyen szintén jelzést lehet adni. Sokan vannak akik nem bírják a bezártságot, azoknak ez az eljárás nem ajánlott. Hiszen összesen csaknem 4 órán keresztül mozdulatlanul kell feküdni.

Aztán újra következik egy MR felvétel, ahol megállapították a mióma elhelyezkedését. Ez kb.  30 percig tartott. Ezután kezdődik a fókuszált UH-os kezelés. 1-2 fókuszált UH-os lövés után MR felvétel és utána újra fókuszált UH következik folyamatosan. Anna műtét után beszélt egy doktornővel.  A doktornő elmondása szerint 8 másodperc egy „ultrahang nyaláb lövés”. Ebből az utolsó 2-3 másodperc  amit érezni lehet. Ez a besugárzott területen egy meleg, esetleg égető érzés. Anna pici fájdalmat is érzett. Egy idő után Anna fájdalomcsillapítót és enyhe kábítószert, nyugtatót kapott. Ez azért fontos, mert a nyugtatószer hatására jobban el lehet viselni a 3.5 félórás mozdulatlan fekvést.

A műtét végén szólt a nővér, hogy már csak 15 perc van hátra és minden rendben halad. A kezelés közben egyszer Annának is jeleznie kellett a pánikgombbal, mert a bal lába elzsibbadt a ránehezedő tehertől és fájni kezdett. A súlyt a hátáról akkor levették. A műtéti szobában egyedül a páciens tartózkodik a mágneses tér miatt. A szobába a pánikgomb jelzése után pár másodperc múlva jön be a nővér.

A mióma kezelés vége

Miután a kezelésnek vége, ugyanolyan óvatosan le kell szállni az ágyról (segítséggel). Azután a beteg felfekszik a saját kórházi ágyára, amit visszatolnak a kórházi szobájába. A műtét után egyből lehet mozogni,  a beteget csak a katéter akadályozza. Anna a kórházban maradt még egy éjszakát  mivel kábult volt és fáradt. A következő nap haza engedték.  4 hét után kell mennie kontrollra, amely hasi UH, MR. Ugyanezt meg kell ismételni 3, 6, 12 hónap múlva (zárójelentés alapján).

A műtét óta még csak 12 nap telt el, ezért a kontroll eredményekről még nem tud tájékoztatást adni.  Anna jól érzi magát. A húgyhólyag egy picit érzékeny.

A Barmherzige Brüder Klinikán a Nőgyógyászati Osztály vezető professzora magyar, ezen kívül az osztályon van más magyar vezető nőgyógyász is.

Fontos tudnod hogy létezik ilyen eljárás és reménykedjünk, hogy valamikor itthon is elérhető lesz. Korábban úgy értesültem a Pécs melletti Bakócán elindult egy kórházi projekt a mióma ultrahangos eltávolításának lehetőségével, amely egyelőre pénz hiányában várat magára.

 

Javaslat

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

 

Forrás:

http://www.barmherzige-brueder.at/pages/myomzentrum/therapie/nichtoperativradiologisch/magnetresonanzgesteuertef

http://raditec.hu/mr-vizsgalatok-paciense

mióma műtétnőgyógyászatszervmegtartás
Comments (2)
Add Comment