Négy kg-os görögdinnye méretű hátsófali mióma

keletkezése és kezelése: Kitti története

Kitti két éve közösségünk aktív tagja. Évek óta húzódó panaszai és görögdinnye méretű miómája miatt sokat szenvedett. Kittit munkája és férje is Angliához köti. A nyár folyamán Magyarországra utazott, hiszen a miómát itthon kezelik. Végül úgy döntött belevág a méhmegtartó mióma műtétbe.

Kapcsolódó oldalak: Ezek a mióma tünetei    Mi a mióma?  Fontosabb mióma kezelések 

Görögdinnye méretű miómám volt

Kitti írása

Az egész egy epegörccsel kezdődött. Mindig azt gondoltam, hogy az epém miatt kezdtem el nagyon elhízni. Sosem voltam nádszál vékony és mindig veszett erős alhasi görcseim voltak a menstruáció első napjaiban. Az epeköves panaszok irányították a figyelmet a nőgyógyászati kivizsgálásra, ennek kapcsán derült ki, hogy miómám van. 2017-ben már egy narancs nagyságú „szörnyeteg” volt a méhemben. Akkor azt az orvosi tanácsot kaptam, ha tünetmentes a mióma, békén kell hagyni. A 2019 januári epekő műtéti zárójelentésemen egy 20 x 25 cm miómát tüntettek fel. Mikor elolvastam, elképedtem a mióma nagyságán, először azt hittem elírták. Mivel a hasi térfogat növekedésen kívül különösebb panaszt nem okozott, decemberig halogattam a nőgyógyászati kivizsgálást. Végül az orvosommal meghoztuk a döntést, kértem hogy távolítsák el a miómát. Ez a Covid járvány kitörése előtt volt, a műtétre mégsem került sor, a Covid járvány közbe szólt.

COVID miatti várakozás

2019 végén, 2020-ban kezdett hirtelen nőni a pocakom. Ekkor igen sok vállalkozásommal kapcsolatos stressz ért, ezért azt gondolom hogy a stresszes életvitelem erősen hozzájárult a növekedéshez. Sajnos a COVID miatt több mint egy évet kellett várnom a nőgyógyászra. Beutalót kaptam MRI vizsgálatra. A vizsgálati eredményen (MRI lelet) világosan kirajzolódott, hogy egy kisebb görögdinnye van a hasamban. Ekkor már a dinnye méretű óriás mióma tüneteim is szaporodtak. Az erőnlétem is romlott, egyre kevesebbet voltam képes dolgozni. Néhány munkámat le kellett mondanom.

Női has görögdönnye méretű miómával műtét előtt. Forrás: mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt közösség

Növekvő mióma, szaporodó panaszok, gyengeség, rossz erőnlét

Vállalkozóként egyre nehezebb volt fenntartani gondosan megtervezett életemet. A vállalkozásomnak köszönhetően megvolt mindenem, de az erőnlétem gyengülésével a megrendelőim száma is megcsappant (takarító vállalkozás). Egyre inkább azon jártak a gondolataim, hogy találnom kell egy mióma specialistát. 2021 nyarán sikerült egy szuper sebészt találnom..A műtétre várók listájára felkerültem. Egy évet vártam a műtét időpontjára, amikor valami megmagyarázhatatlan okból a műtéti listáról töröltek. 2022 nyarán rohamosan romlott az egészségügyi állapotom, ezért SOS cselekednem kellett. Mivel nem volt elég tőkém Magyarországra utazni és a magánkórházi műtétre, egy adománygyűjtő oldalon a sztorim alapján adományokat kezdtem gyűjteni. A támogatóim és a családom segítségével összegyűlt pénznek köszönhetően Magyarországra utaztam. Bejelentkeztem a magánklinikára.

Mióma eltávolítás magánklinikán adományokból

Az adományoldalt fantasztikusnak találom, hiszen összegyűlt annyi pénz, hogy a műtét árát, a magyarországi tartózkodásom költségeit fedezni tudjam. Az Angliában felépített életemet is át kellett szerveznem ( házbérlet, autóhitel, közületi számlák) A legborzasztóbb az egészben hogy a magánéletem, a boldog házasságom is próba tétel elé került. A férjem – hála istennek – nagyon türelmes és megértő, de az ő jóindulatával sem élhetek vissza a végletekig. Magyarországra érkezésemkor arra nem készültem fel, hogy több mint két hónapot itt fogok tölteni és kimaradok a munkából hónapokig.

Mióma műtét 2022 júliusban

A műtétemre július 15-én került sor az egyik legnevesebb magánklinikán. Sajnos a kánikula a műtéti előkészületi esélyeimet rontotta. (Van egy kis túlsúlyom, így a vérnyomásom az égbe szökött.) A mióma eltávolítása után a kánikula miatt bevizesedett a hasam és két héttel a műtét után, a varratszedéskor kifakadt a savó a hasamból. Jelenleg a sebem nyitva van még, pár pici lyukon szivárog a folyadék a hasamból. Rettenetes átmenni ezen, még most is emésztem az eseményeket. Remélem egy szép napon elfelejthetem az egész tortúrát, a görögdinnye eltávolításához hasonlítható mióma műtétet és az életem visszatérhet a régi kerékvágásba.

Női has görögdinnye méretű mióma eltávolítása után hét nappal. Forrás: mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ közösség
Jó tanács

Bár én csaknem két évet várakoztam a műtétre, mai fejemmel azt gondolom, hogy a műtétet nyárra semmiképpen nem vállalnám be újra. Ha tudjátok a műtéti időpontot ne tegyétek nyárra. A júliusi, augusztusi kánikulában megnő az esély a komplikációra.

Hogyan történt a műtéti utógondozás?

Lett-e szövődmény a beavatkozás után?

Hogyan látták el Kittit a nőgyógyászati ambulancián?

Hogyan gyógyul Kitti mióma műtét után?

Milyen lett az állapota három hét majd négy hét elteltével?

Csatlakozz és segíts!

A kérdésekre választ közösségünkben találsz. Csatlakozz a közösséghez és segíts más betegeknek. A nem budapesti olvasók írásaiért külön hálásak lennénk, mivel az ország kisebb településein élő hölgyek nőgyógyászati ellátásáról nincs információnk. Csatlakozz és segíts!

Kapcsolódó bejegyzések:

Méhüregi mióma kezelése: mióma hiszteroszkópos eltávolítása  

Méhfali, méh külső felszíni miómák: a laparoszkópos eljárás 

Országos illetékességű Mióma Centrum  működési tapasztalatok

A mióma jóindulatú daganat 

Mióma műtétek utáni felépülés időtartama

Mióma embolizáció Magyarországon

 

Comments (0)
Add Comment