Márciustól májusig tart a medvehagyma időszaka

Március közepétől indul az egyik legegészségesebb tavaszi csemege a medvehagyma szezonja. Fokhagymára emlékeztető illata miatt vadfokhagymának is nevezik.

Korábbi bejegyzésünkben már olvashattál arról, hol gyűjthető ha éppen nincs a kertedben. Szabadon szedhető vagy védett? Milyen gyűjtési szabályokat kell betartani? Milyen hormonbarát tápanyagokat tartalmaz? Hogyan különböztethető meg a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levél? Válaszok itt: Medvehagyma szezon kedvence a medvehagyma pesto  

Hormondiéta alapelv a tápanyagban gazdag, vegyszerekben szegény helyben termő, szezonális zöldségek előnyben részesítése. Így tavasszal az összes hagyma-félét (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma) érdemes kiváltani tápanyagokban gazdagabb medvehagymára. Melegítés nélkül, nyersen aromáját tökéletesen megőrzi. Gyógyító ételeink jellegzetessége hogy nyersen esszük, az alapanyagokat hőhatás nem éri. Legjobb példa a pesto.

Ösztrogén dominancia csökkentése

Hatóanyagai közül kiemelem irtó magas C-vitamin és kéntartalmát. A kettő együtt elősegítheti a magas ösztrogén szint csökkentését. Tavasszal pedig pont erre van szükségünk. Ként mint kémiai elemet tartalmazó zöldségfélék gyógyhatásáról itt olvashatsz: Ösztrogén kivezetés retek félékkel

A C-vitamin hormon kiegyensúlyozó szerepéről itt olvashatsz: Nyolc érv a citrom mindennapi fogyasztása mellett Az egyes vitaminok, tápanyagok ösztrogénszint csökkentésben, progeszteronszint emelésben betöltött szerepéről:  9+1 tipp a progeszteronszint emelésért  

Medvehagyma tartósítása

Mivel minden héten nincs lehetőségünk medvehagymát gyűjteni, szeretném megosztani veletek a medvehagyma tartósításának receptjét.

Medvehagyma tartósítása természetesen

Több hónapon át élvezheted az üde zöld aromát medvehagyma krémmel (más mint a peszto) Használhatod tavaszi levesek, szószok, sós kekszek ízesítésére. Szárítva nem az igazi, elveszti illatát. Ettől jobb a fagyasztás. A fagyasztás egyszerű módja, ha jégkocka tartót használsz és az egyes kockákba helyezve, vizet ráengedve fagyasztod le.  Második tartósítási mód, ha sóval, olajjal tartósítod.

Fotó: https://www.express.de/

Tavaszi medvehagyma krém

Az olaj és só képes hosszú ideig konzerválni a leveleket, feltéve ha az üveget hűvös száraz, sötét helyen tárolod.

Hozzávalók
  • 150 gramm medvehagyma levél
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál só
Készítés
  • A medvehagyma leveleket alaposan megmosod, megszárítod. Ha ezt jól csinálod, az eltarthatóság idejét meghosszabbítod.
  • A leveleket durvára vágod, az olajjal és sóval együtt turmixgépben élénkzöld színű krémmé kevered.
  • Tiszta csavaros üvegekbe öntöd.  Inkább öt kisebb két dl mennyiségű medvehagyma krémet készíts, mint egy nagy üveget.
Kapcsolódó bejegyzések:
Íme ezek a mióma tünetei   Ösztrogén dominancia csökkentése   Erős menstruáció étrendi kezelése

Szeretnél kismedencei szerveket átmozgató tornát, de későig tart a munkád? Katt ide, rendeld meg most a Női Egészségtornát! 

Forrás:

https://mioma.hu/tavaszi-medvehagyma-krem/  

https://utopia.de/siegel/eu-bio-siegel_23200/  

https://utopia.de/ratgeber/baerlauchpesto-selber-machen-vegan-rezept_48073/  

https://www.kostbarenatur.net/baerlauch-haltbar-machen-rezepte-die-baerenkraefte-bewahren/  

https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/tipps-tricks/baerlauch-haltbar-machen/ 

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.baerlauch-haltbar-machen-mhsd.a05893f0-437e-4b25-948c-ac2d3ff55346.html 

https://www.express.de/ratgeber/baerlauch-einfrieren-haltbar-machen-89184 

életmódtermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (0)
Add Comment