Mióma embolizáció egy beteg szemével

A panaszmentes mióma embolizáció 10 százalékába tartozó hölgy levele

A miómáim nem voltak túl nagyok, az egyik 0,8 cm, a másik 3,5 cm. A méh külső falán található nagyobbik okozott panaszt, mivel nyomta a húgyhólyagot.

Kapcsolódó bejegyzés: Mióma, miómák elhelyezkedése

Ezen az oldalon bemutatott laparoszkópos műtétet, majd a mióma embolizáció lehetőségeit fontolgattam. Utóbbit egy fokkal szimpatikusabbnak találtam, így konzultációra jelentkeztem. Pécsre utaztam. Megvizsgáltak, így pontosan megtudtam hol helyezkedik el a mióma, milyen erek táplálják és kezelhető-e egyáltalán mióma embolizációval?

Mivel a feltételek adottak voltak, elvégezték a műtétet. Tavaly júniusban voltam ultrahangos vizsgálaton, októberre tervezték a beavatkozást, de végül januárban kerültem sorra. A késés oka az volt, hogy egy gyorsan növő miómával rendelkező hölgyet a várólista elejére tettek. Felvettem a kapcsolatot az „elém kerülő hölggyel”. Ő elmondta, hogy SOS embolizálták, mert neki olyan gyorsan nőtt a miómája, hogy sürgős beavatkozásra volt szükség. Előtte hormonokkal kezelték, amitől rosszul volt és állandóan vérzett. A vérveszteségtől pedig nagyon legyengült. A hölgy a mióma embolizáció után hosszabb ideig volt táppénzen, eleinte gyakran görcsölt, de azóta már „hála istennek” rendbe jött.

Mióma embolizáció Dél-Magyarországon

A 400 ágyas Radiológiai Klinikával és személyzettel nagyon pozitív a tapasztalatom. Mind a főorvos, mind az ellátó nővérek nagyon kedvesek. Kérdéseimre készségesen válaszoltak. Részletesen elmagyarázták a kezelés menetét. A műtőben csupán 20-30 percet töltöttem, ahol a doktor úr végig mondta mi történik. A jódos kontrasztanyag melegségén kívül nem éreztem semmi mást. A beavatkozás alatt végig ébren voltam.
A kórteremből saját lábamon sétáltam át a műtőbe, ahol bekötötték a karom és altató injekciót kaptam. A karomba katétert vezették. Később, estig nem volt szabad behajlítanom.

Még két hölgyet műtöttek velem együtt egy napon. Nekik talán nagyobbak lehettek a miómáik, mert ők folyamatosan görcsöltek, az egyikük hányt is. Állítólag ezek a tünetek a sejtelhalás következményei. Másfél hetet voltam otthon a műtét napjával együtt. A nővérek elmesélték, hogy a betegek 10 %-ánál nem jelentkezik később sem panasz. Mivel végig fájdalommentesen, abszolút jól éreztem magam, állították, ebbe a 10 %-ba tartozom.

Iluszráció: de.medic-attention.com

Kontroll három hónap elteltével

Másnap reggel orvosom ultrahangon ellenőrizte a méhet, újra megmérte a miómát, ami zsugorodott. 3 hónap múlva mentem vissza kontrollra. Megállapították, a méh belső falán lévő kisebb kiürült a szervezetemből. A nagyobbik pedig 2,7 cm-re zsugorodott. Mivel a méh külső falán fekszik, a doktor elmondta, hogy sajnos nem tűnik el, de nőni nem fog. Ha túl leszek a menopauzán, akkor még tovább zsugorodhat. A külső fali elhalt szövetek nem tudnak kiürülni így az ott marad, de problémát nem okoz.

Kontroll félév múlva

Tavaly visszamentem hozzá, mert fájt a hasam, és azt gondoltam, megint valami mióma okozta problémám lehet. Doktor úr megállapította hogy ugyanakkora a mióma mint embolizáció után, tehát 2,7 cm és újabbak sem nőttek. Az elhalt szövetrészek jól láthatók az ultrahangfelvételen a mióma mellett.

mióma problémával szembesülő hölgyek számára csak ajánlani tudom az embolizációt.

Mioma Organic Life életmód

A Mioma Organic Life 2.0 könyvet sietve olvastam el a táppénz alatt. Nagyon érdekeltek a természetes megoldások és más alternatívák, hiszen a nőgyógyászok lehetséges megoldásnak egyedül a „kipakolást” találták. Megőrizve ugyan a petefészkeimet és a méhszájat, de a többi részét a méhemnek “kidobták” volna.

A lábadozás napjai alatt fogalmazódott meg bennem a változtatás gondolata. Elhatároztam, munka után akármilyen fáradt vagyok, akkor tornázni fogok és helytelen étkezési szokásaimon is változtatok. Kattints, változtass, és mentsd meg a méhed!

Andrea

Irodalom:

http://de.medic-attention.com/mioma-matki-simptomyi-i-priznaki_default.htm

mióma műtétszervmegtartásszervmegtartó műtétek
Comments (1)
Add Comment
  • Eliza

    Sajnos, a mióma embolizáció sem minden esetben hoz tartós megoldást a problémára. Nekem 2012. januárjában embolizálták a 10.5 cm-es miómámat. Elviselhetetlen fájdalom, láz és hányinger gyötört napokig. Alig tudtam járni, majd amikor felkeltem és tettem pár lépést, éreztem hogy lötyög valami a hasamban. Időnként távozott is alvadt vérdarabok (csirkemájra hasonlított a leginkább) és friss vér formájában. 4 nap alatt rendbe jöttem annyira, hogy elhagyhattam a kórházat, ám még vagy két hét kellett a teljes felépüléshez. A mióma 7.8 cm-re zsugorodott, és évekig megmaradt ebben a méretben. Az éves nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával az orvos mindig ellenőrizte a már meszesedésnek indult mióma méretét is, de az nem változott. Aztán 2016. novemberében ért egy hatalmas stressz, majd 2017. márciusában egy pillanat alatt elöntött a vér. Folyt belőlem, mint a csapból, és úgy tűnt, nem is fog elállni. Sürgősen kórházba mentem, ahol kiderült, hogy a miómám életre kelt, és 9.5 cm. Kiborultam, és azóta sem találtam meg a megoldást a problémámra. Az embolizációt még egyszer képtelen lennék bevállalni, a hasi feltárásos műtéttől félek, a laparoszkópia pedig túl drága – az én esetemben, méretéből adódóan, extrém laparoszkópiára lenne szükség, amit csak egy helyen tudnak elvégezni.