Mióma embolizáció Pécsen

Egy komplikáció mentes mióma embolizáció története

mióma embolizáció
6

Andreának két kisebb, a méh külső felszínén található miómája volt.  A kezelési eljárásokból a mióma embolizáció mellett tette le a voksát. A sikeres embolizációt a Pécsi Radiológiai Klinikán végezték.  Andrea levélben osztotta meg a sikeres beavatkozás történetét a mioma.hu olvasóival.

Sikeres mióma embolizáció Pécsen

Andrea története

A miómáim nem voltak túl nagyok, az egyik 0,8 cm, a másik 3,5 cm. A méh külső falán található nagyobb okozott panaszt, mivel nyomta a húgyhólyagot. Kapcsolódó bejegyzés: Mióma, miómák elhelyezkedése

Az oldalon bemutatott laparoszkópos műtétet, majd a mióma embolizáció lehetőségeit fontolgattam. Utóbbit egy fokkal szimpatikusabbnak találtam, így konzultációra jelentkeztem. Pécsre utaztam. Megvizsgáltak, így pontosan megtudtam hol helyezkedik el a mióma, milyen erek táplálják és kezelhető-e egyáltalán mióma embolizációval.

Mivel a feltételek adottak voltak, elvégezték a műtétet. Tavaly júniusban voltam ultrahangos vizsgálaton, októberre tervezték a beavatkozást, de végül januárban kerültem sorra. A késés oka az volt, hogy egy gyorsan növő miómával rendelkező hölgyet a várólista elejére tettek. Felvettem a kapcsolatot az „elém kerülő hölggyel”. Ő elmondta, hogy SOS embolizálták, mert neki olyan gyorsan nőtt a miómája, hogy sürgős beavatkozásra volt szükség. Előtte hormonokkal kezelték, amitől rosszul volt és állandóan vérzett. A vérveszteségtől pedig nagyon legyengült. A hölgy a mióma embolizáció után hosszabb ideig volt táppénzen, eleinte gyakran görcsölt, de azóta már „hála istennek” rendbe jött.

Mióma embolizáció Dél-Magyarországon

A 400 ágyas Radiológiai Klinikával és személyzettel nagyon pozitív a tapasztalatom. Mind a főorvos, mind az ellátó nővérek nagyon kedvesek. Kérdéseimre készségesen válaszoltak. Részletesen elmagyarázták a kezelés menetét. A műtőben csupán 20-30 percet töltöttem, ahol a doktor úr végig mondta mi történik. A jódos kontrasztanyag melegségén kívül nem éreztem semmi mást. A beavatkozás alatt végig ébren voltam.
A kórteremből saját lábamon sétáltam át a műtőbe, ahol bekötötték a karom és altató injekciót kaptam. A karomba katétert vezették, amit estig nem volt szabad behajlítanom.

Még két hölgyet műtöttek velem együtt egy napon. Nekik talán nagyobbak lehettek a miómáik, mert ők folyamatosan görcsöltek, az egyikük hányt is. Állítólag ezek a tünetek a sejtelhalás következményei. Másfél hetet voltam otthon a műtét napjával együtt. A nővérek elmesélték, hogy a betegek 10 %-ánál nem jelentkezik később sem panasz. Mivel végig fájdalommentesen, abszolút jól éreztem magam, állították, ebbe a 10 %-ba tartozom.

Iluszráció: de.medic-attention.com

Kontroll három hónap elteltével

Másnap reggel orvosom ultrahangon ellenőrizte a méhet, újra megmérte a miómát, ami zsugorodott. 3 hónap múlva mentem vissza kontrollra. Megállapították, a méh belső falán lévő kisebb kiürült a szervezetemből. A nagyobbik pedig 2,7 cm-re zsugorodott. Mivel a méh külső falán fekszik, a doktor elmondta, hogy sajnos nem tűnik el, de nőni nem fog. Ha túl leszek a menopauzán, akkor még tovább zsugorodhat. A külső fali elhalt szövetek nem tudnak kiürülni így az ott marad, de problémát nem okoz.

Kontroll félév múlva

Tavaly visszamentem hozzá, mert fájt a hasam, és azt gondoltam, megint valami mióma okozta problémám lehet. Doktor úr megállapította hogy ugyanakkora a mióma mint embolizáció után, tehát 2,7 cm és újabbak sem nőttek. Az elhalt szövetrészek jól láthatók az ultrahangfelvételen a mióma mellett.

mióma problémával szembesülő hölgyek számára csak ajánlani tudom az embolizációt.

Mioma Organic Life életmód

A Mioma Organic Life 2.0 könyvet sietve olvastam el a táppénz alatt. Nagyon érdekeltek a természetes megoldások és más alternatívák, hiszen a nőgyógyászok lehetséges megoldásnak egyedül a „kipakolást” találták. Megőrizve ugyan a petefészkeimet és a méhszájat, de a többi részét a méhemnek “kidobták” volna.

A lábadozás napjai alatt fogalmazódott meg bennem a változtatás gondolata. Elhatároztam, munka után akármilyen fáradt vagyok, akkor tornázni fogok és helytelen étkezési szokásaimon is változtatok. Kattints, változtass, és mentsd meg a méhed!

Andrea

Irodalom:

http://de.medic-attention.com/mioma-matki-simptomyi-i-priznaki_default.htm

https://aok.pte.hu/hu/egyseg/420 

 

6 hozzászólás
 1. Kristina megjegyzése

  Sziasztok! Több hónapja követem az oldalt, mert bizonytalan voltam, hogyan döntsek a miómáimról. 2 és fél éve volt már hasi vágással mióma eltávolításom (1 db 9cm, 2 db 4 cm) , de sajnos most hirtelen, februárban újra néhány miómám mérete (4 db nagyobb és több apró)megnövekedett. Több orvosnál is voltam (méheltávolítás, laparoszkóp, hasi vágásos műtét) Volt, aki csak egy db 4 cm-est és több aprót látott, de méhtükrözéssel és még két orvos is igazolta a sok miómát. Komolyabb panaszt szerencsére és egyelőre nem okozott, de méretéből adódóan nagyon zavarta a komfortérzetem és sokszor teljesen kidomborodott a hasam, mint egy 5 hónapos terhes. 44 éves vagyok és van két gyermekem, az embolizációt is javasolta az egyik nőgyógyász professzor. Dr. Harmat Zoltánt javasolták, aki a vizsgálat után támogatta a beavatkozást. Sajnos csak magán úton lehetett megoldani, mert idénre már nem vállalt TB-re. Múlt héten pénteken történt a beavatkozás, ami összesen 12 perc volt. Maga a beavatkozás fájdalommentes volt és folyamatosan tájékoztatott mindenről. Majd az elkövetkezendő 48 óra fájdalmai is teljesen elviselhetők voltak (hol gyengébb hol néha erősebb görcsök), folyamatosan figyeltek kamerán keresztül. Maximális kiszolgálást kaptam. Másnap reggel egy ultrahang után, ami szerint sikerült a beavatkozás, hazmehettem. Azóta itthon pihenek és minden nap jobb. Úgy gondoltam, hogy megosztom a pozitiv tapasztalom, mert nagyon sok negatív történetet olvastam erről az eljárásról és nagyon tartottam tőle. Biztosan sokaknak nem ez a megoldás, de ne vessétek el ezt a lehetőséget. Harmat doktor egy fantasztikus tudással rendelkező radiológus, aki most is újabb eljáráson dolgozik a mióma kíméletes eltávolításán méhmegtartással.

 2. Vanda megjegyzése

  Sziasztok, van egy 13 cm mómám. Mi az amitól osszemenne? Nem szeretnék műtètet. Olyan a hasam, mintha terhes lennèk és kemény. Vèrszegèny is vagyok. Szerinted a mióma embolizàció 13 cm miómàra èrdemes? Fèlek mindentől! Kérlek segítsetek!

  1. Noémi megjegyzése

   Szia, az enyém is 13 cm volt 2011-ben, amit alternatív módszerekkel sikerült csökkenteni 10.5 cm-re. Ekkora mérettel lett embolizálva. Engem nagyon megviselt. Nem tudom, hogy a mérete vagy egyéb ok miatt,
   de szinte elviselhetetlen volt a fájdalom. Három hét rosszullét után kórházba kerültem. Egy nőgyógyász letolt, hogy ekkora miómát nem lett volna szabad embolizálni, mert nekrotizál a méhem, de 10 éve a nőgyógyászok eleve
   nem is ajánlották/ismerték igazán a módszert. Az alternatív mióma zsugorító módszerek 5 cm nagyságig eredményesek.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Mióma, ösztrogén dominancia esetén a keresztesvirágú zöldségfélék, a progeszteron hatású természetes étrend, az ösztrogén hatású vegyületek hatásának csökkentése megállíthatja a növekedést. Facebook zárt csoportunkban specialistákat találsz, akik nagymérető mióma esetén képesek méhmegtartással az óriás mióma “kihámozására”. Nagyon sok a sikertörténet, nem szabad félned.

 3. Réka megjegyzése

  Kedves Gabi! Tapasztalatomat szeretném megosztani a honlapodat olvasó nőkkel. 7 cm-es miómámmal kezdtem el szedni a méhet erősítő vitaminokat. Nekem 2 hónap alatt 1 cm-rel lett kisebb a miómám, de eddigre már le volt beszélve a a pécsi klinikán egy mióma embolizáció. Én erről az eljárásról szeretném lebeszélni a nőket, mivel részt vettem ezen és sok minden csak ott derül ki. Ha tehetitek, inkább menjetek el egy altatásos hasi műtétre, mert a mióma embolizáció után pokoli, és szüntelen fájdalom következik, amiket fájdalomcsillapítókkal sem tudsz enyhíteni, sem az orvos által beadott injekciókkal. Sem ülni, sem állni, sem feküdni nem tudtam, annyira görcsölt a hasam megállás nélkül durván 48-50 órán keresztül. Alvás, evés szóba sem jöhetett, a görcsöktől folyamatosan hánysz és rosszul vagy. Nem éri meg! Soha többet ilyet! Nem az orvosok becsmérlése ez, mert ők mindent jól csinálnak, hanem a műtét utáni görcsös napok egyszerűen borzalmasak! Én nem ajánlanám a mióma embolizációt.

 4. Eliza megjegyzése

  Sajnos, a mióma embolizáció sem minden esetben hoz tartós megoldást a problémára. Nekem 2012. januárjában embolizálták a 10.5 cm-es miómámat. Elviselhetetlen fájdalom, láz és hányinger gyötört napokig. Alig tudtam járni, majd amikor felkeltem és tettem pár lépést, éreztem hogy lötyög valami a hasamban. Időnként távozott is alvadt vérdarabok (csirkemájra hasonlított a leginkább) és friss vér formájában. 4 nap alatt rendbe jöttem annyira, hogy elhagyhattam a kórházat, ám még vagy két hét kellett a teljes felépüléshez. A mióma 7.8 cm-re zsugorodott, és évekig megmaradt ebben a méretben. Az éves nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával az orvos mindig ellenőrizte a már meszesedésnek indult mióma méretét is, de az nem változott. Aztán 2016. novemberében ért egy hatalmas stressz, majd 2017. márciusában egy pillanat alatt elöntött a vér. Folyt belőlem, mint a csapból, és úgy tűnt, nem is fog elállni. Sürgősen kórházba mentem, ahol kiderült, hogy a miómám életre kelt, és 9.5 cm. Kiborultam, és azóta sem találtam meg a megoldást a problémámra. Az embolizációt még egyszer képtelen lennék bevállalni, a hasi feltárásos műtéttől félek, a laparoszkópia pedig túl drága – az én esetemben, méretéből adódóan, extrém laparoszkópiára lenne szükség, amit csak egy helyen tudnak elvégezni.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás