Strandolás, ha váratlanul megjön a menzeszed

Strand menstruációval

Hónapok óta várod ezt a napot. Végre kiszakadsz a városi nyüzsgésből, kiszakadsz a hajtós napokból, egy hét vízparti nyaralás áll előtted. És mi történik? Váratlanul megjön a menzeszed.
Kínos helyzet.

Mit tehetsz, ha váratlanul pont a strandolós hétre jön meg a menstruációd?

A legfontosabb, ne mond le a nyaralást. Egész évben erre vártál, a menzesz miatt ne foszd meg magad az év egyik legklasszabb élményétől. Néhány segédeszközzel, egy pici tervezéssel úszhatsz, strandolhatsz, napozhatsz, sportolhatsz. Még akkor is, ha időnként erősebb a vérzésed. Kapcsolódó bejegyzések:  12 kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed?   Az erős menstruáció kezelési lehetőségei    Három erős menstruációs csillapító otthoni tipp 

FELKÉSZÜLÉS

Vásárolj menstruációs kelyhet, tanuld meg hogyan kell használni. Megéri a befektetett energia, hiszen egy jó minőségű XL-es kehely nyújtja a legbiztosabb védelmet.  Vagy szerezz be egy-egy doboz extra, illetve sporthoz fejlesztett nagy nedvszívó képességű tampont. Döntsd el, hogy a kehely vagy a tampon mellett érzed magad nagyobb biztonságban.
Egészségügyi betét nem alkalmas strandolásra. Bár a hölgyek többsége számára egyértelmű, mégis jobbnak találom ha leírom. (Evidenciának tűnik, mégsem mindenkinek az. Erre két példát hozok. Sokan megkérdezik, méheltávolítás után van-e menstruáció. Méheltávolítás után nincs többé menstruáció, mégis sokan rákérdeznek. Másik példa. Nőgyógyászati kürettel eltávolítható a mióma is? A válasz nem. Nőgyógyászati kürettel a mióma nem eltávolítható.)

Egészségügyi betét

A betét strandolás közben gyorsan megszívja magát vízzel, ezért a vér felfogására nem alkalmas. Ezen kívül bumfordi vastag láb közötti kitüremkedést eredményez, kilóg a fürdőruhából, ami a strandon nem túl esztétikus. A tampon és a menstruációs kehely a hüvelyben gyűjti össze a menstruációs vért és szinte esély sincs rá, hogy  kifolyjon, vagy a fürdőruha véres legyen.

Mennyit bír a tampon?

Normális vérzéssel tampont nyolc órán át, kelyhet 12 órán át viselhetsz WC-be rohanás nélkül. Mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauzában az idő feleződik, negyedelődik. Az erős napokon előfordulhat hogy tamponnal csupán egy-két órát bírsz ki. Ezért fontos az előrelátás, az önismeret. Jó szervezéssel kedved szerint napozhatsz, úszhatsz, röplabdázhatsz nem kell közben félszemmel a toalettet sasolni.
Keresd a sportoláshoz, úszáshoz fejlesztett “aktív napok” feliratú tampont. A kifolyás valószínűsége csekély és fixen a helyén marad. Ha félsz hogy a tampon zsinórja kilóg a fürdőruhából, felhelyezés után egy körömvágó ollóval vágd rövidebbre, esetleg dugd a zsinórt a fürdőruha bélésbe.
Amikor a vízben vagy előfordul, hogy a vérzés alábbhagy vagy szünetel. A víznyomás dugóként funkcionál, elzárja a vér útját. A „dugó funkció” kiszámíthatatlan és nem mindenkinél működik, ezért ne számíts erre száz százalékban.

Freepik.com

Legyen a strandtáskában elég tampon

Miómával, perimenopauza idején a megszokottól erősebb vérzés előfordulhat, ezért készíts a strandtáskába 3-4 db póttampont. Még az extra sporttampon sem bír ki nyolc óránál többet, cserélni kell. Könnyen lehet, hogy a tervezettől hosszabb ideig tartózkodsz a strandon. Plusz tamponnal addig maradsz, ameddig akarsz. Ha barátnődnek is épp akkor jön meg, neki is adhatsz.

Sötét fürdőruha plusz váltó fürdőruha

Még a legkörültekintőbb felkészülés mellett is előfordulhat baleset, a fürdőruha széle véres lesz. Ezért ne viselj világos színű fürdőruhát, kizárólag feketét vagy sötétkéket. A tuti biztonság érdekében viselj a fürdőruha felett rövidnadrágot vagy szarongot (bő strandruha).
Csomagolj a strandtáskába enyhe fájdalomcsillapítót, vizet, gyümölcsöt, női haspuffadás elleni gyógyteát.
Nincs kellemetlenebb érzés mint a menstruációs fájdalom. Csomagolj a strandtáskába enyhe, már jól bevált fájdalomcsillapítót, mellé citromos vizet, gyógyteát és egy doboz fájdalom enyhítő idénygyümölcsöt. Ez utóbbi savanyú gyümölcs legyen. Leszárazott, megtisztított meggy, piros vagy fekete ribizli, áfonya, fekete szeder. Nekem fájdalomcsillapító, stresszoldó zöldségként tökéletesen bevált a tisztított sárgarépa és zellerszár. Női panaszokra szuper tea a palástfű pásztortáska keverék. Csomagolj a strandtáskába egy termosz palástfű, pásztortáska citromos teát. A gyümölcs, gyógytea páros lazítja a méhizomzatot, enyhíti a menstruációs fájdalmat.

Hasi puffadás ellen természetesen

A menzesz előtti puffadt has, nem túl szép látvány. Strandra indulás előtt érdemes átgondolni, hogyan védekezz haspuffadás ellen. Köménymag illetve zsálya tea tökéletes erre a célra. A magnézium és B6 vitamin is segít, hiszen lazító, görcsoldó hatású. Falatozz el szép lassan egy banánt és három szem mandulát. Este süthetsz lazító magnéziumban gazdag zabpehelyből egy finom zabkekszet. Kalciumban, E-vitaminban gazdag magvakkal védekezhetsz az alhasi görcsök ellen.

A STRANDON

A strand lehet természetes élővíz mint a Balaton, Tisza-tó, Duna, tenger, vagy lehet épített strand, uszoda. Ezek mindegyikére érvényesek a következő javaslatok.

Már lerágott csont, de mégis meg kell említeni a folyadékpótlást. Nyáron nem túlzás a napi 3-4 liter folyadék bevitel. Izzadással sót is veszítünk, tehát sóra szükség van, de mértékkel. A folyadékpótlás mennyiségébe beszámíthatod a leveseket, zöldturmixokat. Nem csupán kánikulában imádom az ásványi anyagokban gazdag forrásvizet. Bánj a sóval óvatosan. A túlzásba vitt sóbevitel fokozza az ösztrogén dominanciával járó végtagi ödémásodást, a hasi puffadást. A nehéz, sós, füstölt és olajban sült ételek a strandon felejtősek. Fent is írtuk, pótold a folyadékot magas víztartalmú, nem édes zöldségekkel, idénygyümölcsökkel.
Kávé, sós, füstölt és olajos ételek, az alkohol minden formája TILOS
Szeretem a kávé ízét, de ma már ritkán kávézom. Kerüld Te is az ereket szűkítő, hasi görcsöket felerősítő kávét és a tehéntejes kapucsínót. Cseréld a kávét zöldturmixra, alternatív aranytejre.
Ihatsz koffeinmentes lehűtött vörös teát, fehér teát, zsályateát, zöldteát vagy mentateát. Elkészítés után jéggel, citrommal töltsd kulacsba. Régen nagymamáink azt tanácsolták, igyál menzesz alatt konyakot, könnyíti a panaszokat. Fiatal éveimben megszívlelt tanácsot ma tök hülyeségnek tartom. Mai eszemmel úgy gondolom, a helyzeten csak rontott.

Helyezkedj el a toalett közelében

Nem kell közvetlenül a WC mellé telepedni, de bázisodat a WC-től karnyújtásnyi alakítsd ki. Óránként sétálj el a mosdóba. Ellenőrizd a tampon szálat, ha szükséges cseréld ki a fürdőruhát.

Használj  zsírmentes naptejet

Perimenopauzában bőrünk érzékenyebb. D-vitamin raktárod feltöltéséért, az anyagcsere serkentésért tölts el húsz percet a napon közepes UV sugárzás mellett fényvédelem nélkül. Magas UV sugárzásnál, illetve 15 perc elteltével kend be a bőröd naptejjel. Használj a pórusokat nem eltömítő, zsírmentes naptejet. Viselj napszemüveget, óriás szalmakalapot.

Ússz, hogy a menzesz görcsök alábbhagyjanak

Talán hihetetlennek tűnik, de az enyhe, nem megerőltető mozgás segít legyőzni a menstruációs fájdalmat. A kímélő testmozgás menzesz alatt is segít. Természetesen nem a legerősebb vérzéses napokra és nem megerőltető úszásra gondolok. Már tíz perc laza mellúszás után is elindul a jó közérzetért felelős boldogsághormon, a természetes fájdalomcsillapítóként ható endorfin kiválasztása.

Nincs kedved úszni?

Polcold fel a lábaid strandtáskából, törülközőből épített emelvényre. Lélegezz mélyeket!

El lehet-e kapni menzesz alatt valamilyen fertőzést a strandon?

Nem valószínű hogy bármilyen fertőzést elkapnál. Legyen nálad kézfertőtlenítő. Használd amikor a toalettre indulsz.

Menstruáció időzítése

Akiknek nem váratlanul jön meg a menstruációja, hanem idő szerint, de ez az idő pont egybe esik a nyaralás időpontjával, azoknak van lehetősége a menstruáció időpontjának eltolására. Információ:: Időzítsd a menstruációdat!

Mióma alternatív kezelése

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram hormondiétával, kismedencei tornával most 30 százalék kedvezménnyel. Rendeld meg most!

Forrás.

https://de.wikihow.com/W%C3%A4hrend-der-Periode-an-den-Strand-gehen

https://www.starke-regelblutung.com/blog/auf-urlaubsreise-und-die-periode-steht-an-was-nun 

https://www.ab-in-den-urlaub.de/magazin/service/periode-im-urlaub/   

https://tampax.co.uk/en-gb/period-health/can-you-swim-on-your-period/ 

https://www.morelandobgyn.com/blog/can-you-swim-with-your-period  

https://cosmopolitan.hu/tetete/menzesz-kozben-is-lehet-uszni

https://korforras.hu/tag/strand-menstruacio-alatt/  

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid 

https://www.thefemalecompany.com/magazin/schwimmen-mit-menstruationstasse/  

https://kurier.at/wellness/4-tipps-menstruation-im-sommer/212.520.044

Comments (0)
Add Comment