Házi zabtej a nyugodt alvásért

hogyan készíts házi zabtejet, zabtöretből pedig zabkekszet?

Méhióma hajlamosító tényező a túlzott mértékű állati eredetű tejtermék fogyasztás, az ásványi anyag és vitamin hiány. Hormonális problémák, menstruációs zavarok, mióma esetén  a méhizomzatot lazítja és nyugtat a magnézium. Egyik leggazdagabb forrása a zab. A zabot glutén és tejcukor érzékeny hölgyek is fogyaszthatják.

Zab, mint glutén és laktózmentes gabona

A zabtej nem tartalmaz laktózt, nincs benne tejfehérje és nem tartalmaz szóját sem.  A zab gluténmentes gabona.  (ha nem szennyeződött tárolás és betakarítás során és búzával nem keverték össze)

A méhmióma zsugorítása,  ösztrogén dominancia, proegeszteronhiány életmód kezelésére összeállított hormondiétában állati eredetű tej helyett házi készítésű növényi tejféléket ajánlunk: zabtej, mandulatej, diótej, máktej, kókusztej, kölestej, tönkölybúzamag tej. A házi készítés előnye, hogy a végeredmény olcsón előállítható, tetejében garantáltan tartósító- és csomagoló anyag mentes.

A házi zabtej „pofonegyszerű„.  A zab maradékból pedig finom hormondiéta zabkeksz készülhet.

A zabtej hormonális hatása

Zabpehelyből készíthető a zabtej.  A zabpehely gazdag a testzsír lebontást elősegítő, lazító hatású magnéziumban. A magnézium nem csak a menstruáció alatti méhizom összehúzódást könnyíti meg, de szabályozza a zsírégetést,  serkenti a sejtek közötti oxigéncserét. Elegendő oxigén nélkül, egy gramm zsírtól sem szabadulsz meg. Az ösztrogén dominanciát előidéző zsírpárna  vitaminokban gazdag táplálkozással „magától  fog leolvadni„. A „zsírégetéshez” más vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok is szükségesek. Mivel a lenti zabtej hidegen készül, a zabban található értékes ásványi anyagok megmaradnak. A zab gazdag B és E-vitaminokban, vas, kálium, kálcium, foszfor ásványi anyagokban is . Már kevés zabos étel elfogyasztása is teltségérzetet okoz. Magas rosttartalmú, „nyugtatja” a gyomrot és a beleket. Az idegrendszer működésére kedvezően hat, relaxálja az idegeket.

Zabtej készítése

Hozzávalók:
  • 20 dkg bio zabpehely
  • 1.5 liter tisztított víz
  • csipet ásványi só
  • 5 szem datolya

A készítéshez nagy teljesítményű turmixgép szükséges.

Készítés:
  • A bio zabot egy napra tisztított vízbe áztatod.
  • 24 óra elteltével az áztató vizet leöntöd.
  • A zabot turmixgépbe teszed, felöntöd szűrt vízzel (zabot lepje el) turmixolod.
  • Gézen átszűröd.
  • Ízesíted sóval,  5 szem datolyával.
  • A visszamaradt zabból kekszet készítesz.
  • A zabot nem éri hőhatás, ezért „élő ital„. Szervezeted az összes zabban található tápanyagot képes hasznosítani.
  • Hűtőben tárolva két napig tartható.
  • Íze más mint a hagyományos tej íze.

Elkészíthetsz egyszerre 2-3 liter mennyiséget. 2-3 decis műanyag poharakba öntöd, majd mélyhűtőbe teszed. A házi készítés gazdaságos, hiszen a bolti bio zabtej ára literenként 800.- Forint. Fél kiló bio zabhoz (690.-Ft) 3 liter víz szükséges. Ebből 3 liter zabtej készíthető. A házi zabtej megbízható összetételű és harmadannyiba kerül.

Alváskönnyítő levendulás zabital

Házi zabtej, levendula virág, néhány szem áfonya, egy kanál kókuszreszelékkel készül az alvás segítő levendulás zabital. Háromszor is felébredsz éjszaka? A levedulás zabitallal alszol mint a bunda.

A méhizom-lazító, nyugtató hatású magnéziumban gazdag zabtej egy hétre elegendő mennyisége akár 20 perc alatt elkészülhet. A zabot nem éri hőhatás , így értékes ásványi anyagai megmaradnak.  Magnézium mellett gazdag B , E-vitaminokban, vasban, káliumban, kálciumban, foszforban. Fotó: oliveandmango.com

Zabkeksz készítése

Hozzávalók:
  • 20 dkg zabtejből visszamaradt zab
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 6 dkg mazsola (leforrázva)
  • 1,1 dl rizsszirup
  • 1,1 dl hidegen préselt napraforgó olaj
  • 0,5 kávéskanál vanília ( vaníliarúdból kikaparod)
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
  • bio cukormentes lekvár
Elkészítés:

A száraz alapanyagokat (zabtöret, tönkölyliszt, sütőpor, só, vanília) összekevered, a mazsolával együtt.  A folyékony hozzávalókat (olaj, rizsszirup) külön összekevered (víz nem kell), majd hozzáadod a száraz keverékhez. Kanállal összedolgozod. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed az egy-egy púpozott evőkanálnyi masszát, Megformázod, lapítod 1 cm vastagságúra. A precíz zabkeksz forma érdekében közepes méretű pogácsa szaggatóval méretre vágod. A leeső tésztát visszateszed a többihez.  Megtöltöd a tepsit. A zabkorong közepébe kanállal mélyedést készítesz. Beleteszed a lekvárt. 175 fokon 20-25 percig sütöd. Kiveszed a sütőből, hagyod kihűlni. Nem szabad túlsütni. Hét napig eltartható. Sokkal finomabb mint a bolti zabpelyhes süti.

Hormonbarát életmód, receptek a mióma panaszok csökkentéséért. Katt, gyógyulj természetesen!

Klikkelj további hasznos információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetesen  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…,  Mióma főoldal  Mióma történetek

Forrás:

http://www.mindmegette.hu/a-termeszet-zsirgyilkosai-35555

hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek

http://www.nosalty.hu/recept/zabital-zabtej-keszitese-hazilag

utopia.de/ratgeber/video-hafermilch-selber-machen/

https://www.projekt-gesund-leben.de/2020/09/rezept-hafermilch-selber-machen-haferdrink/ 

https://glutenerzekeny.hu/a-zab-szabad-e-glutenerzekenyseg-eseten/  

https://www.isshappy.de/hafermilch-selber-machen-vegan-gesund/

 

hormondiétamióma kezelés természetesentermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (7)
Add Comment
    • Mária

      Nagyon súlyos alvászavarom volt. A biomelatonin nekem is bevált. Ezen kívül a talpreflexológia és a neuropress terápia is nagyon jól működött, de ezt a zabtejet is kipróbálom.

      • Cserháti Gabi

        sztem a rossz alvás, éjszaka WC-re járás a korral jön. egyszer már meg kellene számolnom, de legalább 3- szor megyek Wc-re. Mondjuk 9-kor elalszom a kanapén, mint akit fejbe vertek és az elég korai. Éjfélkor vonulok a hálószobába félálomban.

        • zsuzsa

          Én ha nem tudok elaludni hársfa teát iszok. Enyhén nyugtató hatású, nagyon jót alszok tőle.

          • Timi

            Én is szedem illetve nekem orvos tanácsolta elvileg 2 hónapig lehet folyamatosan és utána szünet kell. Bio Melatonint szedek én is. Nekem pajzsmirigy gyulladás miatt volt alvás zavar. Szerintem nagyon jó és semmi problémát nem okoz.

          • gyöngyi

            Ez egy szuper felvetés, én is rosszul alszom. Két éve kezelnek Mirenaval, most Ryeqo-t szedek, és felmerült bennem, hogy vajon van e köze a gyógyszernek a rossz alváshoz, vagy anélkül is rosszul aludnék. A miómáim viszont biztosan nyomják a húgyhólyagomat, mert este már nem merek inni, ugyanis ha iszom akár csak egy pohár vizet is, legkésőbb öt órakor, már felébreszt éjszaka. Ezért is kaptam most már több véleményt arról, h jobb lenne megszabadulni a méhemtől. A Biomelatoninról én is hallottam, de nincs tapasztalatom.

          • Ildi

            Évek óta szedek melatonint. Nem érzek semmilyen káros mellékhatást.