Zabtej a tökéletes magnéziumforrás

A mióma kialakulásának okai között szerepelhet a túlzott mértékű állati eredetű tejtermékek fogyasztása, vagy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya. Hormonális problémák és menstruációs zavarok, vagy mióma esetén az egyik ilyen pótolandó ásványi anyag a magnézium. Ennek egyik legjobb forrása a zab.
Mióma esetén az állati eredetű tejfélék és tejtermékek fogyasztása nem ajánlott. A mióma gyógyítása és zsugorítása érdekében a makrobiotikus konyha irányelveit érdemes követni. Eszerint az állati eredetű tejek helyett a gabonatejek fogyasztása ajánlott. Ez lehet zabtej, mandulatej, diótej, máktej, kókusztej, kölestej. A gabonatejeket otthon is egyszerűen elkészítheted, így jóval olcsóbban fogsz kijönni, mintha az előre készített gabonatejeket speciális üzletekben vásárolnád.
Lent a könnyen elkészíthető zabtej receptjét olvashatod. Sőt! A zab-töretből készíthető makrobiotikus zabkeksz receptjét is megtalálod!
Miért a zabtej?
A zabtej zabpehelyből készül. A zabpehely rendkívül gazdag magnéziumban, ami elindítja a zsírok lebontását. Ez a nyomelem szabályozza a zsírégetést, gondoskodik a sejtek oxigénellátásáról. Elegendő oxigén nélkül, ugyanis egyetlen gramm zsírtól sem fogsz megszabadulni!
A káros ösztrogéneket tároló zsírpárnák maguktól tűnnek el az egészséges és vitaminokban gazdag táplálkozással. A zsírégetéshez ugyanis vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok kellenek! Ebben segít neked a zab és a belőle készített zabtej. Mivel a zabtej hidegen készül, az elkészítés során a zabban található összes értékes ásványi anyag a zabtejben is benne marad. A zab gazdag még B és E-vitaminokban, ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kalciumot, foszfort is tartalmaz nagy mennyiségben. A zab gyorsan teltségérzetet okoz, ezért diétázóknak is ajánlott. Magas rosttartalma miatt nem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket. Élénkíti, serkenti az idegrendszer működését, regenerálja az idegeket.
Zabtej kapható készen az üzletekben, de házilag is elkészíthető a következő módon.
Házi zabtej
- 10 dkg bio zabpehely
- 1.5 liter tisztított víz
- csipet Himalaya só
- 1 evőkanál méz
+ egy nagy teljesítményű turmixgép
Elkészítés:
- A bio zabot egy napig áztasd tisztított vízben.
- Egy nap után az áztató vizet öntsd le, majd a zabot tedd turmixgépbe és ellepésig öntsd fel vízzel és turmixold alaposan össze.
- Ezután gézen keresztül szűrd át.
- A végén ízesítsd a zabtejet pici sóval, pici mézzel vagy xilittel.
- A visszamaradt zab-töretből édesség is készíthető.
- A zabtej egy élő ital, hiszen nincs megfőzve, így a szervezeted az összes benne lévő tápanyagot képes hasznosítani.
- Az elkészített zabtej hozzávetőlegesen két napig áll el hűtőben.
- Felhasználása sokrétű, bármilyen tejital kiváltható vele, illetve bármihez felhasználható, amit alapesetben tejjel készítenél. Az íze kicsit más mint a tejé, ettől függetlenül könnyű megkedvelni a zabtejet.
Egyszerre érdemes elkészíteni 3 litert, amely 2 hétig elegendő. Hetente készítsd el frissen, majd 2-3 decis műanyag poharakba tedd a mélyhűtőbe. A házi készítés gazdaságosabb hiszen a bolti bio zabtej ára literenként 700-800 Forint. Fél kiló bio zabhoz 5 liter víz szükséges. Ebből 3-4 liter zabtej készíthető.
A megmaradt zabtöretből készíts makrobiotikus zabkekszet!
Zabkeksz
Hozzávalók:
- 20 dkg visszamaradt zabtöret
- 25 dkg tönkölyliszt (70% teljes kiőrlésű, 30% fehér)
- 6 dkg mazsola (leforrázva)
- 1,1 dl rizsszirup
- 1,1 dl hidegen préselt napraforgó vagy kukorica olaj (ne legyen szagos, ízes)
- 0,5 kávéskanál vanília por (az, amit a vaníliarúd belsejéből kiszednek és üvegcsében kapható, vagy a vaníliarúdból kikapart belseje jó)
- 0,5 kávéskanál só
- 1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
- bio lekvár, ha sűrű, meleg vízzel hígítva a tetejére
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan elkevered, a mazsolát is. A folyékony hozzávalókat külön összekevered (víz nem kell hozzá!), majd hozzáadod a száraz keverékhez, és jól összedolgozod egy kanállal, vagy kézzel. Sütőpapírral bélelt tepsire tégy egy púpozott evőkanálnyit a masszából, tenyereddel ellapítod (kb. 0,5-1 cm közötti vastagságúra), majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval méretre vágod. A leeső tésztát visszateszed a többihez. És így tovább, amíg a tepsi megtelik. Ekkor mindegyik korong közepébe mélyedést nyomsz egy teáskanál segítségével, és a mélyedést feltöltöd lekvárral.
175 fokon (hő-légkeveréssel 150 fokon) 20-25 percig sütöd majd hagyod kihűlni. Hűlés közben még keményedik a tészta, ezért ne süsd túl. Szobahőmérsékleten 7 napig eltartható. Próbáld ki, jobb mint a bolti zabpelyhes süti.
Klikkelj további hasznos mióma információkért:
Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton Mióma kezelése orvosi segítség Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod! Mióma főoldal Mióma történetek
Forrás:
http://www.mindmegette.hu/a-termeszet-zsirgyilkosai-35555
hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek
http://www.nosalty.hu/recept/zabital-zabtej-keszitese-hazilag