Rosszindulatúvá válhat a mióma?

Tizenkét éve gyűjtöm a tapasztalatokat és vezetem a mioma.hu oldalt. Ez idő alatt talán ha kettő rosszindulatú elváltozásról (mioma sarkoma) hallottam. Ez a szám ebben az évben emelkedett, hiszen 2019-ben nyolc esetről értesültem. Szakértői oldalak szerint 10.000-ből egy esetben fordul elő hogy a jóindulatú méhizom daganat rosszindulatúvá fajul.

A közösségben figyelemre méltó történetet ismerhettünk meg

Ezúttal olvasónk intelmeit osztom meg a rosszindulatú elváltozás mielőbbi felfedezése és a szakszerű kezelés minél gyorsabb elkezdése érdekében:

Zárt csoportunkban párbeszédes formában további részletes információkat találsz a vérzési rendellenességek kezelése, menstruációs problémák, cikluszavarok, mióma műtétek utáni állapotok, a természetes és alternatív kezelési módok tapasztalatairól.

Erre figyelj fokozottan mióma esetén

A mióma gyors növekedése rosszindulatúságot jelezhet, amely indokolja a mielőbbi méheltávolítást (néhány hónap alatt 4-5 cm vagy még nagyobb ütemű növekedés)

Kismedencei MR vizsgálat nem minden esetben indokolt. Gyors növekedés esetén pedig  a vizsgálatot érdemes minél előbb elvégeztetni. Hallottunk olyan véleményeket is, hogy az MR vizsgálatért „harcolni kellett„. Pedig a vizsgálat adott választ több fontos kérdésre. Kismedencei MR vizsgálat egyes beavatkozások elvégzésének feltétele. Ilyen például a mióma embolizáció és a fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás.

Találj gyorsan a méhmióma kíméletes eltávolítására specializált szakorvost. (Közösség)

Fotó: vchh.de
Olvasói megjegyzés:

A kismedencei MR vizsgálat összehasonlítva az ultrahangos vizsgálattal pontosabb képet nyújt a miómák méretéről, méhen belüli elhelyezkedéséről. Nálam az MR vizsgálat a miómák méretét kisebbnek, a számukat pedig kevesebbnek mérte. Aki szükségét érzi, kérjen ovosától beutalót MR vizsgálatra.

Forrás:

https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat

https://en.wikipedia.org/wiki/Fibrosarcoma

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779798/ 

https://www.cancer.org/cancer/uterine-sarcoma/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html   

 

mióma műtétmióma tüneteknőgyógyászat
Comments (2)
Add Comment