Ligetszépe olaj a hormonegyensúlyért

és a mióma zsugorításért

Mióma mellett (ösztrogén dominanciával), erős menstruáció, cikluszavar, alhasi fájdalom, erőtlenséggel kísért perimenopauza éveiben óriási lépést tehetünk életminőségünk javításáért hormonbarát étrenddel.  Gyógynövényeket és préselt olajukat nem csupán teaként vagy ülőfürdőként, de napi étrendünkben is felhasználhatunk. Hormonegyensúly stabilizáló gyógynövényeink egyike a ligetszépe. Hogyan váltja ki életminőség javító hatását? És hogyan illeszthető étrendünkbe?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi kalória bevitel három százalékát telítetlen zsírsavakból kellene fedeznünk, egyikük a ligetszépe magjából préselt olaj.

Napsárga virág

A ligetszépe növény júniustól szeptemberig virágzik. Virágjának érdekessége, hogy az egy napig élő virágszirmok naplemente előtt nyílnak szét, majd másnapra elhervadnak. Az értékes ligetszépe olaját nem a virágfejból, hanem a virág magjából állítják elő. A ligetszépe nem őshonos növény, a XVII. században jutott el Dél-Amerikából Európába.

Gyógyhatású alkotóelemek

Gamma-linolén savak

Az Omega-6 zsírsavak családjába tartozik. Gyulladás és vérnyomáscsökkentő, agyműködés serkentő anyag.

Linolsavak

Létfontosságú esszenciális zsírsavak. Telítetlen zsírsav a linolsav (F-vitamin= linolénsav) Az antioxidáns hatású telítetlen zsírsavak semlegesítik a káros szabad gyököket, hozzájárulnak a hormonrendszert károsító környezeti hatások, az ösztrogéndominanciát előidéző mérgek semlegesítéséhez. Szervezetünk helyreállítási folyamatait irányítják.

E-vitamin

Az E-vitamin a méh egészségében jelentős szerepet játszó sejtvédő vitamin. Tiszta olaja az igazi.

Polifenolok

Szintén antioxidáns hatású szabadgyök semlegesítő anyagok.

Szervezeted működését segítő tizennégy (13) hormonélettani hatás

  • Hormonműködést harmonizáló hatása révén képes megőrizni a női nemi szervek méh, petefészkek, mell egészségét.
  •  Hatására a menstruáció előtti PMS tünetek mint ingerlékenység, ödémák, mellfeszülés, farkaséhség enyhülnek.
  •  Szabályozza a menstruációs ciklust.
  • Segíti a tápanyagok biológiai hasznosulását, a pajzsmirigyzavart kiváltó jódhiány felszámolását.
  • Kiegyensúlyozottá tesz, nyugtatja az idegeket. Véd a stressz káros hatása ellen.
  • Az Omega-3 zsírsavakhoz hasonlóan javítja az agyi funkciókat.
  • A méh, petefészkek és belső nemi szervi gyulladását csillapítja.
  • Megelőzi a hajhullást, védi a fejbőr és körmök egészségét.
  • Enyhíti a változókor tüneteit, mint izzadás, hangulatingadozás, hőhullámok.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Megelőzhető vele a mélyvénás trombózis, csökkenti a vérrögképződés esélyét.
  • Serkenti az immunrendszer működését.
  •  Csökkenti az ízületi gyulladást és fájdalmat.

Így találod az üzletek polcain

Olaja drága, hiszen a virágmagokból sajtolt olaj előállításához óriási mennyiség szükséges. Külsőleg és belsőleg is használható. Alkalmas a változókori bőrszárazság kezelésére. Üvegben kapható ligetszépe olaj (2 dl) ára 2023-ban : 8.765.-Ft Kapszula (90 db) ára: 3.900.-Ft

Méhmióma étrendi kezelésébe illeszthető a hormonbarát ligetszépe olaj. Javaslat a kép alatt. Fotó: unsplash.com
Így használd a hormonbarát étrendben:
  • Egy teáskanál olaj natur yoghurtba keverve.
    Naponta kétszer, reggel és este egy-egy mokkáskanálnyit nyelj le (igyál rá vizet) vagy keverj egy evőkanálnyit natur yoghurtba.
  • Salátaöntetként bármely saláta elkészítéséhez kiváló. (paradicsomsaláta, uborkasaláta, zöldsaláta)
  • Bármilyen zöldturmixba, gyümölcsturmixba tehetsz egy kanál ligetszépe olajat. Az összes vitamin biológiai hasznosulását javítja.

Borágó olajjal, levendula olajjal, palástfűvel, kakukkfűvel együtt gyógyhatása fokozódik.

Kapcsolódó oldalak:

Mi számít sürgősségi esetnek?   Erős menstruáció kezelési lehetőségei  Négy erős menstruációt csillapító gyógynövény    Három kismedencei izmokat erősítő gyakorlat   Ösztrogénfüggő vízvisszatartás I.  Mióma: ezt kell tudni róla    Mióma tünetek   Mióma kezelése természetesen  Miómák elhelyezkedése a méhben   A női méhről 10 pontban   Mikor végeznek hiszteroszkópiát?  Mikor végeznek laparoszkópos mióma eltávolítást?

Kapcsolódó ternék:

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram    27 perces online kismedencei Női Egészségtorna     Katt,gyógyulj természetesen!

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ligetsz%C3%A9peolaj

http://timcsi-gyogykert.pagony.net/2012/01/26/ligetszepe/

http://aromax.hu/hu/aktualis/reszletek/novenyi-szerumok-az-intenziv-borapolasert/

http://jomagyar.hu/webaruhaz/j%C3%B3magyar-hu-hidegen-sajtolt-olajok/j%C3%B3magyar-hu-ligetsz%C3%A9pe-olaj-250-ml-%C3%A1r-3000-ft.html

http://www.solioetolaj.hu/elettani-hatasok

http://www.apoteka.hu/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1093&category_id=353

http://www.patikamagazin.com/html/bazisolajok

http://tudatosvasarlo.hu/tartalom/ligetszepe%20olaj

http://www.panarom.hu/novenyi-olajok

https://www.herbahaz.hu/solio-oenothera-ligetszepe-olaj-200ml/

https://www.harpersbazaar.de/beauty/nachtkerzenoel-wirkung

https://www.who.int/  

mióma kezelés természetesentermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (34)
Add Comment
  • Ülkey Mariann

    Kedves Gabi!

    3 éve adenomyiozisom van + nemrég egy kisebb miómat is talált az orvosom. Egyre többször szenvedek alhasi fájdalomtól. 30 napból általában 20 nap telik fajdalommal. Ilyenkor Cataflamot szedek. 3 gyermekem van, 47 éves vagyok. A mioma.hu-n olvastam először a ligetszépe olajról. El is kezdtem használni. Nagyon megörültem, mert 2 hét alatt összesen egyszer! fájt a hasam. Viszont a combomon több helyen is véralafutások jelentek meg és a menstruációm vége fele megjelent egy nagyon kis mennyiségű vérzés, ami már 1 hete tart. Tehát a menstruációval együtt lassan már 2 hete tart a vérzés, de ez tényleg csak kis mennyiségű. Viszont megijedtem és abbahagytam a ligetszèpe olaj szedését, amíg nem múlik el a vérzés. Azt is el kell mondanom, hogy a dobozon lévő utasítás szerint szedtem, ami napi 3×20 cseppet jelent. Most olvasom hogy Te ennél kevesebbet ajánlasz. Túl sokat szedtem talán azért alakult ki vérzés? Nagyon boldog voltam hogy végre találtam a fájdalmaimra egy természetes megoldást, mivel az orvosom eddig csak fogamzásgátló tablettát ajánlott a problémámra. Azt azonban nem szeretném beszedni. Mit tanácsolsz a továbbiakban? Nagyon várom vàlaszod, Mariann

    • Cserháti Gabi

      Mariann, a tiszta ligetszépe olajból reggel és este egy-egy kávéskanál (vagy csapott evőkanál) fogyasztása ajánlott. Az olaj hormonegyensúlyteremtő hatását erősíti az E vitamin (akár 1-1 szem mandula formájában) valamint a palástfű tea (kakukkfűvel) rendszeres fogyasztása napi egy citrom levével elfogyasztva. A menstruációs fájdalom kialakulásának igazi okáról, annak megszüntetéséről ebben a kétrészes sorozatban olvashatsz. Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok II. Az emésztési problémákat, a fájdalmat, gyulladást előidéző és mérgező élelmiszereket pedig teljes mértékben kerülni kell. Erről a Mioma Organic Life-ban olvashatsz. Részletes összeállítást a Mióma, antiösztrogén diéta és Hormondiéta kategóriák bejegyzéseiben találsz, egy összefoglaló gyűjtemény hamarosan a weboldalon lesz elérhető és letölthető. A fenti teát csak citromlével vagy kevés természetes édesítővel javaslom. Újszerű, felhasználás szerinti megoldások a Mioma Organic Life 2.0 ajándékában. További kérdések esetén írj, keress, szívesen segítek.

      • Ülkey Mariann

        Kedves Gabi!

        Köszönöm a választ, közben elmentem a háziorvoshoz, ahol csináltattam egy labort.
        Itt kiderült, hogy vérszegény vagyok, 3,7 a vasam. Már máskor is volt ilyen, habár ennyire még nem volt alacsony. Elkezdtem szedni Neo Ferro Folgamma vastablettát. A háziorvos szerint ne szedjem a Ligetszépe olajat, mert nem tudni hogy mibe avatkozik be’. A véralvadást is megnézte, azzal nincs gond. (A hosszan tartó verzés és a lábamon lévő véraláfutások miatt). Viszont ilyen már régen nem történt velem, hogy mar 3. hete nem fáj a hasam, és ez egyértelműen a Ligetszépének köszönhető. Szerinted szedhetek? Írtad , hogy napi egy-két káveskanállal szedjem (én a múltkor a doboz hasznalati utasítása miatt többet szedtem) természetesen ha szedném, akkor kevesebbet. Nagy dilemma ez most, félek, nehogy valami rosszat okozzak, viszont az állandó alhasi fajdalmaim is megkeserítik az életem. A háziorvos kicsit megijesztett, azt mondta, lehet, hogy csak a méh eltávolítasa lenne megoldás. Rosszabb perceimben én is gondoltam már erre, a nőgyógyászom még nem, ő eddig fogamzásgátlót, és a miómára Esmya gyógyszert javasolt. Egyiket sem mertem szedni, mert időnként aurás migrénem van, emiatt nem javasolt hormontartalmú gyógyszer szedése. Köszönöm előre is, Mariann

  • Panni

    Kedves Gabi!

    Körülbelül egy hónapja kezdtem el a Feketekömény olaj hasznàlatàt. Most olvastam a cikket a liegetszépe olajról. Szedhető-e mindkettő egyidőben? Ajànlottabb-e az egyik a màsiknàl? Mindkét olaj hatàsàról jó dolgokat irnak, kezdek kicsit belezavarodni, hogy mit is kéne szednem 🙂 Nekem nincs miomàm, viszont pecsételö vérzésem és 3 éve majdnem minden ciklusban, nagyon erős vérzésem van (38 éves vagyok). és szeretnénk még egy babàt… Köszönöm a vàlaszod!

    • Cserháti Gabi

      Szia Anna, ha a fekete kömény olajat elkezdted, használd azt kúraszerűen 6-8 héten keresztül. 2-3 hét szünet után kezd el a ligetszépe olajat. Naponta alkalmazva egy teáskanállal, vagy egy kapszulát kb 2-3 hónap elteltével kezdi éreztetni hatását.Folyamatosan szedd valamelyiket a kúrák között pár hét szünetet tartva. Üdv, Gabi

  • Kriszti

    Kedves Gabi! Életmódot váltottam már 1 hónapja a PMS-tüneteim enyhítése érdekében, meg hajhullásra vaskúrát is.Napi 1 elegendő a vasból (1000 mg)? És kb. mikor érezhető a hatása mind a menzes előtti mellfeszülés, feszültség tekintetében és a hajhullásomban? Köszönöm a választ: Kriszti (44 éves)

    • Cserháti Gabi

      Szia Kriszti, napi egy kapszula megfelelő. Legalább 3-4 hónapon keresztül folyamatosan kell szedni, hogy kifejtse hatását. Igen külsőleg is használható. Úgy tudom gyógyszertári üveges kiszerelésben is kapható. A ligetszépe olaj jó választás, hiszen rendszeres használata csökkenti a méhben, a petefészekben, mellben beindult rendellenes sejtszaporulatokat. CsGabi

  • Sipos Tiborné Tera

    Szia! Szeretném megkérdezni,hogy a ligetszépe olajat használhatom a három éves gyerekemnél is? Úgy olvastam,hogy az ekcémás bőrre is jó a szedése és neki olyan a bőre,főleg a hajlatokban van nagy száraz,viszkető foltjai amire szteroidos krémet kapott és testápolót. Kipróbálnám a ligetszépe olajat,ha alkalmazható a kisgyerekeknél is. Köszönöm a választ.

    • Cserháti Gabi

      Szia, a picikét minél többet kellene napoztatni, hogy az ekcémás bőrt szabadon érje a napfény. A ligetszépe olaj kisgyermekeknél történő alkalmazásáról megkérdezem a gyógyszerészünket, Dr. Hips gyógyszerszakértőt és értesíteni foglak! Üdv, CsG.

    • Cserháti Gabi

      Gyógyszerész-szakértőnk válasza: A hónaljban lévő bőrpirosság gombás fertőzésre utal. Inkább Canesten, vagy Nizoral krémet használj.
      Persze kipróbálhatod a ligetszépe olajat is, mert az is gombaölő hatású.
      Azt kell megvizsgálni, hogy mitől és mikor jött ki a hónalj pirossága? Mert lehet mosópor allergia is…

  • Alexa

    Gabi, szeretném még a véleményed kérni, hogy mit szólsz a Spártai vitamin készítményekhez, vagy hallottál-e már róluk? Én miómára, ezt az algásat gondoltam: spartaivitamin.hu/termek/spirulina-alga-60

    Mi a véleményed? Előre is köszi!

  • Tóth Veronika

    Kedves Gabi!
    Már korábban is kértem tanácsot tőled életmódtanácsok miatt. Azóta annyi történt, hogy erős, alvadékos vérzésem miatt úgy döntöttem megszabadulok a 1,7 cm miómámtól. A méh üregében elhelyezkedő göböt 6 héttel ezelőtt méhtükrözéses eljárással távolították el. A beavatkozás viszonylag egyszerű volt, reggel befeküdtem a kórházban, rövid altatásban megcsinálták a beavatkozást és délután már haza is engedtek. Azóta jól vagyok, túl vagyok az első menstruáción is. Rendben volt minden alig öt napig tartott, semmi görcs és erős vérzés.De azért bennem van a félsz: nem szeretném ha kiújulna! Milyen étrend kiegészítőket ajánlasz megelőzésképpen? Ugyanazt folytassam, mint korábban, vagy lehet kicsit enyhíteni az életmódon? Még azt megszeretném jegyezni, hogy az életmód változásnak köszönhetően 8 hónap alatt 4 mm-el lett kisebb a göb. Ezt nagyon köszönöm Neked. Hálás vagyok érte!! A lelki gyógyulásban nekem reiki nagyon sokat segített, ajánlani tudom mindenkinek!

    • Cserháti Gabi

      Veronika!
      Nagyon örülök az eredményeidnek. A https://mioma.hu/wp-content/uploads/mioma-gyogyitasa.pdf cikkben a német Miómaeltávolító Központ által írt/általam fordított anyagban olvasható, hogy a mióma az operációt követően 50-60 % eséllyel újra megjelenik. Tehát a kiváltó okokat továbbra is kerülnöd kell, javaslom hogy folytasd a mióma gyógyító és megelőző életmódot úgy mint a műtét előtt. Szedd a javasolt táplálékkiegészítő vitaminokat. És nagyon köszönöm a visszajelzést, hisz ezek a tapasztalatok a többieknek is nagy segítség lehet.

  • Alexa

    Szia Gabi! Ezeken az oldalokon olvastam, az elsőnél a lap alján található utolsó bekezdés, a másiknál pedig úgy középtájon olvasható. Sajnos belinkelni nem lehetett, mert nem engedi! http://www.ligetszepeolaj.hu/ligetszepeolaj-gyik2.html, illetve nepgyogyaszat.hu/letfontossagu-osszetevok/ligetszepeolaj.html

    Nem viszem túlzásba, van amikor ritkán kell bevennem, de előfordul olyan is, ha pl. görcsölök, hogy 2-3 nap is be kell vennem egymás után. Fejfájásnál szintén ugyan ez a helyzet.

  • Alexa

    Sziasztok! Tudna nekem valaki választ adni, hogy miért nem lehet ligetszépe olaj mellett, algopyrint, vagy cataflamot bevenni? Most akkor szenvedjek a fejfájásommal, vagy m.görcsökkel? Pont ezt a kettőt szoktam használni, de leginkább a cataflamot. Akkor mit szedjek mellette, amit lehet?

    • Cserháti Gabi

      Ez hol szerepel hogy nem lehet? Nyugodtan szedhetsz időnként Algopyrint vagy Cataflamot. Csak ne vidd túlzásba!

  • Kinga

    Én meg azt szeretném megkérdezni, hogy ligetszépét csak étkezés előtt lehet bevenni, mert valahol ezt írja, de van ahol pedig nem említik meg? köszi szépen

  • Zsuzsa

    Szeretném megkérdezni, melyik fajta ligetszépe olajat javasoljátok belső használatra? Előre is köszi!

    • Cserháti Gabi

      A hidegen sajtolt, tartósítószer és adalékanyagmentes üveges változatot vedd a kapszulák helyett. Fogyassz mindennap egy teáskanálnyit. Üdv, CsGabi

      • Zsuzsa

        Köszönöm a választ! Ligetszépe olaj, szőlőmag kapszula, szárított g. bogyó, (melyből naponta egy kiskanálnyit szoktam elrágogatni) mehet így együtt ez a hármas? A ligetszépét csak három hónapig lehet szedni, semmiképpen nem lehet tovább? Köszönöm szépen előre is!

      • Zsuzsa

        Kedves Gabi!

        Az 5 szem dióra miért van szükséges ezek mellett? Előre is köszi!

        • Zsuzsa

          Gabi, a három mellé, amit fentebb felsoroltam, mehetne még a D3 vitamin, vagy az már sok lenne? Mert olvastam, hogy mióma zsugorító hatása van, és valami zsugorítót ezek mellé még úgy gondolom kellene szednem. A D3-at egyébként meddig lehet szedni, mert nekem elég nagy miómám van, nem tudom mikorra lenne hatása? Előre is köszi!