Kérdések méheltávolítás utáni állapotfelméréshez

a hathetes nőgyógyászati kontrollra

Megdöbbentő szám. Évente mintegy 13 ezer nő esik át méheltávolításon.
Nagyrésze mióma miatt, kisebb része más nőgyógyászati betegségek (például adenomiózis) miatt. Egy szervet távolítanak el. A méh eltávolítása, szinte minden nő életében trauma. A szám még mindig magas. Annak ellenére magas, hogy a tízenöt évvel ezelőtti helyzettel ellentétben a szakemberek ma már körültekintőbben járnak el és a betegek is tájékozottabbak. Többféle szervmegtartó kezelésből „választhatunk”. Viszonylag új és biztonságos szervmegtartó eljárás például a rádiófrekvenciás mióma abláció és a mióma embolizáció.

Még a több mióma miatt teljesen deformált méhnél is van lehetőség a méh megmentésére, a miómák méhből való kihámozására. Manapság méheltávolításra csak végső esetben kerül sor. Akkor, amikor végigjártál minden állomást és sem az alternatív módszerek, sem pedig az orvosi kezelés nem hozta meg a várt eredményt.  Gyakori, hogy a kezelések ellenére a miómák kiújulnak. Ebben az esetben is méheltávolításra kerülhet sor.

Kapcsolódó bejegyzések: Mikor kerül sor méheltávolításra?  Melyek a méheltávolítás típusai?  Hogyan élik meg a méheltávolítást az egyes hölgyek?  Hogyan változik a szex méheltávolítás után?  Melyek a méheltávolítás veszélyei?  

Óriási különbséget tapasztalok a hölgyek méheltávolításhoz fűződő viszonyában a traumás depressziótól egészen a megkönnyebbülés érzéséig.

Információhiány

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az egészségügyi intézményekben a tájékoztatásra kevés időt fordítanak. Úgy gondolom, a feladatra egyszerűen nincs kapacitás. Pedig a méheltávolítás melletti döntés előtt jó lenne ismerni a szövődményeket, a hosszú távon jelentkező hatásokat, illetve azt hogyan lehet elkerülni a méheltávolítással járó későbbi egészségügyi problémákat.

Kontroll hat hét elteltével

A beavatkozáson átesett hölgyek műtét után hat héttel nőgyógyászati kontrollon vesznek részt.  Itt ellenőrzik a sebgyógyulást, a hölgy állapotát. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy hat hét elteltével is gyakoriak a panaszok.  Sajnos a hölgyek többsége nincs  tisztában azzal, mit jelent a méheltávolítás utáni gyógyult állapot.

Állapotfelmérés

A „gyógyultsági szint”  megállapítását szeretném megkönnyíteni az alábbiakban összeállított kérdésekkel.  A válaszokkal közelebb kerülsz a  méheltávolítás utáni egészségi állapot felméréséhez.
Ha már néhány hét eltelt a méheltávolítás után, tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Beszélgess sorstársaiddal a közösségben (Méheltávolítás után közösség) Beszélgess a kérdésekről orvosoddal is. Az igazság az, hogy a hölgyek többségének hat hét, három hónap elteltével is vannak panaszai. Íme a kérdések.

Fotó.Dreamstime.com

Kérdések méheltávolítás utáni hat hetes kontrollra

Tapasztalsz-e hüvelyi vérzést, pecsételést?

Van-e hőemelkedés?

Szúrnak-e a varratok?
Nehezebb-e a mozgás?
Kontrollvizsgálat közben van-e panasz?
Tapasztalsz vizeletszivárgást?
Tapasztalsz hüvelyi folyást?
Hol és mikor jelentkezik fajdalom?
Elmúlik-e pihenés után?
Milyen jellegű a fájdalom? Húzó? Szúró? Vagy tompa érzés?
Van-e hasi puffadás?
Milyen ételektől puffadsz?
Mit észlelsz reggel ébredés után?
Milyen az étvágyad?
Undorodsz-e valamitől?
Kívánsz-e valamit különösen?
Szokott gyorsan változni a hangulatod?

Ha vannak panaszaid, ne csüggedj! Nem „kötelező” jól lenni méheltávolítás után hat héttel mert ez az elvárás. Előfordulhat hüvelyi folyás. Tapasztalt orvos észreveszi a folyást a külső nemi szerveken és rákérdezhet. Ha panaszod van el kell elmondani. Ha nem teszed, ráírják a papírodra, „gyógyult”  „nincs panasz”. Sajnos a panaszok még hat hét elteltével is lehetnek mindennaposak. Nem szégyen beszélni róla.

Vezess naplót!

Vegyél egy füzetet. Vezess naplót a panaszokról. Látni fogod mikor jelentkezik pecsételés, fájdalom, puffadás, láz, zsibbadás, émelygés.. Minden panaszt, látszólag aprót is írj fel a naplóba. Később jelentősége lehet. A válasz rengeteg információt nyújthat egy esetlegesen később jelentkező problémánál. Ha nem mondod el, nem fognak faggatni. Ha időpontra mész, általában 30-40 perc van egy betegre. Az a tiéd. Használd ki az időt! Nem szabad lekicsinyíteni a panaszokat. Szervezetünk bonyolult, a méheltávolítás egyeseknél komoly traumát okozhat.  De!

Jó hír, szervezetünk öngyógyító képessége csodálatos. Segítsd hormonbarát életmóddal az öngyógyító folyamatot! Gyulladáscsökkentő táplálkozással,  a gyógyulást elősegítő óvatos testmozgással Te magad is sokat tehetsz. A siker rajtad is múlik!

Kapcsolódó bejegyzések: Mikor indokolt a méheltávolítás?   ismerd meg a méheltávolítás típusait!   Hogyan változik a szex méheltávolítás után?   Hogyan védhetjük ki a méheltávolítás utáni szövődményeket? 

Mióma műtét utáni rehabilitáció I.   Mióma műtét utáni rehabailitáció II. gyakorlatok 

Forrás:

https://www.starke-regelblutung.com/blog/gebaermutterentfernung-das-sollten-sie-vorher-wissen 

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vaginal-hysterectomy/expert-answers/bleeding-after-hysterectomy/faq-20057977

mioma.hu közösségi információk

méheltávolításmióma műtét utáni rehabilitáció
Comments (0)
Add Comment