A helyben termő, nem permetezett bioalma az egyik legfantasztikusabb őszi hormondiéta alapanyag. Érdekes adat, hogy egy darab mai alma C-vitaminból már csak századannyit tartalmaz, mint az 1950-es „évjárat”. Megdöbbentő, hogy ilyen ütemben csökken évek alatt a gyümölcsök, zöldségek vitamin tartalma.
Héjában az erő
Bizonyára azt is tudod, hogy az alma igazi ereje a héjában rejlik, hiszen az almahéj a húshoz képest többszörös vitamin mennyiséget tartalmaz. A mióma okozta erős vérzés és vérszegénység kezelésében kiemelkedő hatást érhetsz el vele.
Almanapok a vérszegénység kezelésében
Javítani fog a vérszegénységeden az almakúra akkor, ha a gyümölcsöt egy hónapon keresztül reggel éhgyomorra fogyasztod. Ha neked is van almafa a kertedben, ismered a problémát. Ősszel a fák roskadásig megtelnek gyümölccsel. Bár az alma hónapokon át tárolható, a bő termést változatos és különleges elkészítési módokkal tartósíthatod. Így az alma egész évben fogyasztható. A hétköznapi almalé, almakompót, almaecet vagy bundás almán kívül különleges almás csemegéket kreálhatsz: sült alma lekvár, almás fasírt, almahéj tea, fűszeres almakrém és almachips.
Kapcsolódó oldalak:
Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma alternatív gyógymódok Mióma szakorvosi kezelése összefoglaló Méhmióma lézeres kezelése Mióma fókuszált ultrahangos kezelése
Sült alma lekvár
Téli hangulat üvegbe zárva
A sült almalekvárral a meleg, illatos sült almát zárjuk üvegbe, ami a téli hónapok kedvence.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 15 dkg mazsola
- almahéj
- 2 bio citrom
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 8-10 kanál alternatív édesítő (aki édesen szereti)
Elkészítés
Almát meghámozod, a magházat eltávolítod, szeletekre vágod. Sütőpapírra fektetve, 200 fokon a sütőt grillfunkcióra állítva rövid idő alatt halvány barna színűre sütöd. Nem szabad túl sütni, mert levet ereszt.
A sült alma darabokat a többi hozzávalóval edénybe öntöd, lassú tűzön kevergetve megfőzöd. Ha nem darabos, hanem sima állagot szeretnél elérni, krumplinyomóval, vagy mixerrel pürésíted. A megfőzött lekvárt melegen fertőtlenített üvegekbe töltöd, lefeded.
Tipp: A sült alma lekvárt ízlésed szerint variálhatod, tehetsz bele mandula, mogyoró darabokat, rummal, amarettoval ízesítheted.
Almafasírt
Szokatlan, de ugyanolyan mennyei lesz az eredmény mint a többi almás kaja. Rizs és alma felhasználásával készül. Maradék rizst is tehetsz bele. Az almapogácsákat előre elkészítheted, mélyhűtőben fagyaszthatod.
Hozzávalók hat darab almapogácsához
- 3 alma
- egy fej vörös hagyma
- 500 gramm főtt barna rizs
- 10 dkg tönköly zsemlemorzsa
- 5 fürjtojás
- kakukkfű
- bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés
Az almát kimagozod, durvára reszeled. A hagymát vékony szeletekre vágod. A rizst az almával, tojással formáltató masszává kevered. Fűszerezed. Megformázod a pogácsákat, amit két módon süthetsz ki.
Egészséges alternatív olajban a pogácsákat mindkét oldalán 5 percig sütöd. Ez lehet kókuszolaj, hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy olíva olaj. Másik lehetőség a forró levegős sütő illetve sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé helyezve 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöd. Frissen fogyasztható, vagy mélyhűtőben lefagyasztva tárolható.
Almahéj tea
Hallottál már a filteres gyümölcstea almahéjjal helyettesítéséről? Jobban jársz a saját készítésű almahéj teával. Tulajdonképpen az alma összes részét felhasználhatod szárítás után. Almahéj tea alapanyagot a következő módon készíthetsz. Öt-tíz cm-es darabokra vágott almahéjat tálcán száraz, szellős, de közvetlen napsütéstől távoli helyen szárítod. A szárított almahéjat üvegben tárolod.
Almahéj tea készítése
Egy evőkanál szárított almahéjat 2 dl langyos vízbe (30 fok) áztatsz. 15 perc elteltével átszűröd.
Langyosra visszamelegítve fogyasztod. FONTOS! Az alma héja az alma vitaminokban leggazdagabb része. 100-szor annyi értékes tápanyag található benne mint az alma húsában. A C-vitamin hő hatására megsemmisül, ahogy más tápanyagok is veszítenek értékükből. Ezért fontos a hőmérséklet, hogy a teába minél több vitamin megmaradjon.
Fűszeres almakrém (chutney)
Igazi őszi finomság a fűszeres almakrém, amit szendvicskrémnek vagy sültek mellé használhatsz.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 3 hagyma
- 10 dkg xilit
- 1 kanál olíva olaj
- 1 kanál almaecet
- 3 szelet chili paprika
- 4 cm reszelt gyömbér
- késhegynyi őrölt kömény
- só
- fahéj
Elkészítés
Az almát meghámozod, a magházat eltávolítod. A hagymát apróra vágod. Olíva olajon öt percig dínszteled. Hozzáadod az édestől, almaecetet. A gyömbért meghámozod, a chilivel apróra vágod, az almás masszához adod. Megfűszerezed, körülbelül 30-40 percig főzöd. A forró almakrémet azonnal üvegekbe öntöd. Strerilizált üvegekben a chutney akár hat hónapig is eltartható.
Almachips
Az almát vékonyra szeleteled. Elkészítésének lényege hogy a vékony szeleteket tepsiben 180 fokos sütőben 15 perc alatt sütöd meg.
Kapcsolódó bejegyzések:
Csalános ételek: a vérszegénység étrendi kezelése Tuti tippek nagymamámtól vashiányos vérszegénységre
Három hormondiéta szezonális szemdvicskrém Gyógynövényes keksz hat alapanyagból Almaecet készítése otthon Öt napos böjt miómával Természetes vasforrások: céklasaláta és vasban gazdag céklaketchup Három napos vasban gazdag étrend
Inspiráció:
https://www.smarticular.net/rezepte-aepfel-ernte-konservieren-herzhaft-oder-suess-lagern/
https://divany.hu/eletem/2018/12/27/alma-egeszseg-vitaminok/
https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/forro-nyomon-vitaminok?
https://www.healthline.com/nutrition/foods/apples
https://www.livestrong.com/article/450127-the-vitamin-c-in-apples/
https://www.femina.in/beauty/skin/8-benefits-of-apple-for-the-skin-111610.html