A mióma természetes úton történő gyógyítása

Mióma és terhesség

A méhűr felé elhelyezkedő mióma terhesség során

 

Sok fiatal nőtől hallani hogy miómája van, de babát szeretne. Mit kell figyelembe venni meglévő mióma és babatervezés esetében? Köztudott,

Mióma terhesség
A miómák terhesség alatt a magas hormonszint miatt általában növekednek

hogy a várandósság alatt a hormonműködés fokozódik, ebben a közegben hajlamosak gyorsabban nőni a miómák. A mióma terhességre gyakorolt hatása a méretétől és elhelyezkedésétől függ.  Kérdés hogy a mióma méhűr belseje felé, a hasüreg felé, a méh külső felszínén, vagy a méhfalba ágyazódva növekszik? A miómák a terhesség után kissé összezsugorodnak majd az életmódtól függően a méretük újra növekedésnek indul vagy éppen tovább zsugorodnak.  Az is köztudott, hogy a miómák változó kor után elsorvadnak, visszafejlődnek.

Egy 1-2 cm nagyságú kifelé növő mióma mellett könnyen teherbe lehet esni. És nem is okoz gondot a terhesség alatt.  Ha ennél nagyobb és befelé nő a daganat jobb időben megoperálni.

(Lásd a Mióma kezelése menüpontot.)

A befelé növő mióma gátolja a teherbeesést, terhesség esetén pedig bevérzéseket, problémás terhességet, esetleg vetélést eredményez.  A méh alakjának, belső felszínének torzulásai is akadályozhatják a megtermékenyített petesejt beágyazódását vagy károsíthatják a petevezetők ivarsejt- továbbító képességét.

A mióma zavarja a méhnyálkahártya vérellátását, így könnyen lehet hogy az anyának kisebb súlyú babája születik.

 

Terhesség alatt egyre gyakrabban fordul elő a mióma, amelynek két oka lehet:

1. Egyrészt a nők későbbi életkorban vállalnak gyermeket.

2. Másrészt a nőgyógyászati diagnosztikai eszközök egyre korszerűbbek, ezért nagyobb hatékonysággal szűrik a méh miómás elváltozásait.

Az is gyakori, hogy a miómák csoportosan fordulnak elő, 4-5 is található egymás mellett, ilyenkor a teherbeesés valószínűsége még kisebb. Akinek hajlama van a mióma kialakulására, annál előfordulhat, hogy az eltávolított miómák visszanőnek. Sőt sokan azt mondják, ha egyszer már volt mióma, akkor mindig is lesz. Sokszor előfordul hogy húszas éveiben járó gyermeket akaró fiatal nőknél több befelé növő miómát találnak. Konkrét esetet ismerek, amikor a laparoszkópos operáció után fél év múlva kiújultak a panaszok. Ismét jelentkezett az alhasi fájdalom, rossz közérzet, nyomó érzés a hasban (lásd: mióma tünetei menüpont)

Operáció után érdemes az életmódban is gyökeres változást végrehajtani, azért hogy a beteg megakadályozza a mióma visszanövését.  A vélemények nagyon megoszlanak arról, hogy a kisebb méretű miómát, a tervezett terhesség előtt ki kell vetetni vagy nem. Az orvos döntése előtt számos tényezőt számításba vesz, sokat számít a kismama kora, kórelőzménye.

 

A terhes nők 70 %-nál nem okoz problémát a mióma

A már bekövetkezett terhességek nagyobb részénél nem okoz komoly panaszokat a mióma.  Ha mégis, ezek a következők:

• Nyomásérzékenység a hasban

• Vizelettartási zavarok (a daganat és a baba miatt nagyobb nyomás keletkezik a hasban, ez nyomja a környező szerveket, a húgyhólyagot)

• Bélmozgási nehézségek

• Fokozódó fáradékonyság

• Terhességi emésztési zavarok, fokozott teltségérzet, nehézség érzése a gyomorban, gyomorégés, gyomorsav túltermelődés, savas felböfögés.

• Gyorsult vérsüllyedés

A baba és a mióma küzdenek a helyükért az anyaméhben, előfordult már hogy a mióma miatt a magzat elmaradt a méhen belüli növekedésben. 4-5 cm nagyságú miómákkal is hordtak ki egészséges babát. Az orvosi irodalom miómákkal kihordott ikerterhességről is beszámol, amelynek végén egészséges normál súlyú babák születtek. Ha sikerül kihordani a babát legalább a 36. hétig, ezt követően fel kell készülni a szülés körül kialakuló problémákra.

 

Palástfű hatása a terhesség megtartásra

A mióma gyógyítása természetes módon menüpontban olvashatsz a mióma tünetek enyhítésére ajánlott gyógynövényekről. Ezek egyike a legnőiesebb gyógynövényként ismert palástfű. A vetélésre, koraszülésre hajlamos nőknél a palástfű tea segít a terhesség megtartásban, a méhszalagok megerősítésében. A terhesség harmadik hónapjától minden nőnek palástfű teát kellene innia. Egyetemes gyógyhatása van az összes nőgyógyászati panaszra.  Egy svájci természetgyógyász szakértő egyenesen azt állítja, hogy “nőgyógyászati műtétek csaknem kétharmada feleslegessé válna ha idejében és hosszabb ideig alkalmaznák a nők ezt a gyógyfüvet.” Minden altesti gyulladást tökéletesen gyógyít, a jóindulatú daganat a mióma visszahúzódását segíti. A palástfűről az erős menstruációt csillapító gyógynövények bejegyzésben is olvashatsz.

 

Mióma és a szülés

Mióma és terhesség
Mióma, baba a méhben

A mióma mellett a méhfal eleve rugalmatlanná válik, ezért a szülésnél a tágulás, összehúzódás folyamata elhúzódik. A mióma növelheti az idő előtti burokrepedés és lepényleválás kockázatát, amely koraszüléshez vezet.

Ha mióma műtét miatt a korábbiakban át lett metszve a méhfal, az orvosok nagy eséllyel császármetszést fognak javasolni. A mióma természetes úton történő, nem császáros szülésnél, fiatalabb anyukák esetében gyengébb fájástevékenységet, a baba megszületése után erősebb vérzést, lázas szövődményeket okozhat.

A szülés után a hormonális változások következtében a mióma mérete zsugorodhat, akár teljesen vissza is fejlődhet.

Szülés vízben

Mivel a víznek van egy nyugtató, lazító hatása, alternatív lehetőség lehet a vízben szülés.  A relaxált nő nem éli meg annyira kellemetlenül a vajúdással kapcsolatos fájdalmakat. A víz felhajtó ereje miatt csökken a vízben a ‘nehézség érzés’. A fertőzések száma nem emelkedik a vízben történő vajúdás közben. Az anya és magzat állapota egy vízálló észlelőrendszeren keresztül folyamatosan ellenőrizhető.

Ez a módszer azonban nagyon gyerekcipőben jár, talán Magyarországon egy-két csúcsklinikát kivéve nincsenek meg a feltételei a vízben szülésnek. Budapesten elsőként a Szent László Kórház Szülészeti, Nőgyógyászati Osztályán nyílt lehetőség vízben szülésre.

Mióma és szülés 36 év felett

Magasabb életkorban testünk veszít rugalmasságából, általában merevebbé válnak az izmaink, izületeink. Ha a kismamának miómája van és a kora 36 év feletti, a mióma és a magasabb életkor duplájára emeli a méh rugalmatlanságának veszélyét. A 36 év feletti szülések esetében, túlnyomórészt császármetszést javasolnak.

 

A vízben szülésről itt olvashatsz többet:

A boldog szülésért 

Divat a vízben szülés, de többet árt mint használ

 

Olvasd el ezeket is, hasznos lesz:

 Mi a mióma? Melyek a mióma tünetei? Melyek a mióma kialakulásának okai? Vashiány, vérszegénység kérdései a miómával kapcsolatban. Nőgyógyászok, nőgyógyászat Mióma és meddőség Miért jön létre a méhedben mióma?

Iratkozz fel a Mióma Blogértesítőre!

Rendszeresen frissülő információt kapsz a betegség kialakulásának hátteréről. Választ kapsz arra a kérdésedre, milyen lehetőségeid vannak a panaszaid enyhítésére természetes módon? Mit kerülj az életmódodban annak érdekében, hogy visszanyerd a mióma előtti életminőséged? Hogyan tudod elkerülni a mióma műtétet?  Tarts velem!