A mióma természetes úton történő gyógyítása

Progeszteron: a fiatalító hormon

10

Ha a mióma tüneteit észleled magadon, fordulj nőgyógyász szakorvoshoz. Ő minden bizonnyal ismeri a mióma panaszokat enyhítő gyógynövényeket, úgyszintén speciális étrendi javaslatokat is ajánl.  Ha ilyen javaslatokkal mégsem találkoztál, akkor a kérdéseidre megoldást a Mioma Organic Life program-javaslatban találsz.

 

Több bejegyzésben olvashattál a mióma kialakulásának egyik okáról az ösztrogén többlet kérdéséről. Az ösztrogén dominancia létrejöhet úgy hogy túl sok káros ösztrogén, azaz xenoösztrogén kerül a szervezetbe, de létrejöhet úgyis hogy a szervezeted progeszteron termelése nem megfelelő. Mindkét esetben tartósan progeszteron hiány alakul ki. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy melyek a progeszteron hatásai, mi a szerepe a női szervezet működésében és hiánya miért jön létre?

Progeszteronhiány

Természetes progeszteront tartalmazó yamsz-gyökér
Természetes progeszteront tartalmaz a yamsz-gyökér

A progeszteron hiányról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén a normálistól eltérően magasabb arányban van jelen a női szervezetben.

Fiatal női szervezetet is érhet sok káros hatás:

 • Helytelen étkezés
 • Elhízás
 • Stresszel teli életvitel

De progeszteronhiány jellemzi a menopauza előtti éveket is, amikor általában csökken a szervezet hormontermelése. Ebben az időszakban az ösztrogén termelődése is csökken, de az elmaradó peteérés és ovuláció miatt a progeszteron termelődése még inkább lecsökken. Minél hosszabb ideig áll fenn a hormonok arányának felborulása, annál komolyabbak lesznek a tünetek és a következmények.

Minél később ismerjük fel ezt az állapotot, annál nehezebb helyre billenteni az egyensúlyt. Természetes módszerekkel, helyes életmód kialakításával meg lehet előzni a súlyos tüneteket, meg lehet előzni a nagyobb miómák kialakulását, az orvosi beavatkozást, a műtétet. A progeszteron hiány és progeszteron többlet tünetei között vannak átfedések, ezért vérből vett minta alapján, laborvizsgálat után lehet megállapítani a progeszteron szintet.

 

A progeszteron hatásai

A progeszteron kiáramlás következtében sok más hormon is keletkezik a női szervezetben: kortizol, androgének, aldosteron. Mégis az ösztrogénnel közösen, a progeszteron legismertebb hatása, a női ciklus szabályozása. A progeszteron felelős a petesejt megtermékenyülésért és a méhbe történő beágyazódásért.

 

Progeszteron hatására stabilizálódik a terhesség

Ha a petesejt nem termékenyül meg, a progeszteron szint esése újbóli vérzést vált ki, így a progeszteron szerepe, hogy újra és újra megteremtse a lehetőséget a teherbeesésre.

 

Mi a szerepe a férfiaknál?

A progeszteron a férfiaknál első sorban az anyagcsere folyamatokban játszik szerepet. De alapvetően sokkal kisebb szerepet játszik a testi folyamatokban mint a nőknél. A férfi szervezet progeszteronból is elő tudja állítani a férfiak nem jellegét meghatározó hormont, a tesztoszteront. Az utóbbi időkben folytatott kutatások szerint a gyulladásos megbetegedések gyógyításában hatásos. A mellékvese és a herék termelik.

 

A progeszteron mint multi-talentum

A progeszteront egy rendkívül sokoldalú anyagként írhatjuk le, amelynek a jelentőségét a hiánya miatt kialakuló megbetegedések hosszú sora bizonyítja. A változókorral kapcsolatos kutatások bizonyítják, mennyivel több problémát okoz a progeszteron hiánya mint az ösztrogéné.

 

A progeszteron hatásos kedélyállapot-javító

Főleg a 40 év feletti nők tudnak jól profitálni egy helyesen beállított progeszteron szintből. A gyakran előforduló hangulatváltozások oka a progeszteronszint süllyedése, amelyet természetes progeszteron bevitellel, megfelelő táplálkozással lehet enyhíteni. Terhesség alatt alkalmazott plusz progeszteron bevitel kiegyensúlyozott, békés időszakot biztosít a leendő anya számára.

 

Progeszteron mint a fiatalság forrása

Progeszteron és a fiatalos megjelenés

 • A progeszteron a csontok szilárdságában is szerepet játszik
 • Meghosszabbítja a bőr sejtjeinek élettartamát
 • Növeli a kollagén termelést
 • Öregedés, valamint ráncképződés ellenes hatása van
 • Elősegíti az egészséges alvást (főleg a mély alvást) ezzel elősegíti a test regenerálódását.

Mindezek miatt állíthatjuk, hogy a progeszteron egy univerzális, számos pozitív hatással rendelkező hormon, mondhatni a bennünk rejlő örök fiatalság megteremtője.

Progeszteron hiány tünetei

Testi tünetek
 • terméketlenség
 • emelkedett pulzus
 • ismétlődő hüvelyi fertőzések
 • izomgyengeség
 • rendszertelen menstruáció
 • fejfájás
 • mellérzékenység
 • fogínyfájdalom
 • csontritkulás
 • “barnázás”
Lelki tünetek
 • fáradékonyság
 • szorongás és idegesség
 • hangulatingadozások
 • hüvelyszárazság
 • hízás
 • csökkent libidó

A progeszteron többlet tünetei

Testi tünetek
 • alhasi fájdalom
 • zsíros, pattanásos arcbőr
 • magas vérnyomás
 • ödémásodás
 • puffadás
 • szőrnövekedés az arcon
 • hajhullás
 • hízás
 • hüvelyszárazság
 • inkontinencia
Lelki tünetek
 • depresszió
 • szorongás
 • szomorúság
 • izgatottság
Olvasnivaló:

Az ösztrogén dominancia csökkentése I. részAz ösztrogén dominancia csökkentése II. részMelyek az ösztrogén dominancia tünetei?

 

 

Forrás:

http://progesteron.net

http://rt3-mellekvese.blog.hu/2012/11/12/osztrogendominancia_kezelese_hormonok_nelkul_i

http://linkspringer.com     Naturwissenschaften – Über das Schicksaal des Gelbkörperhormons Progesteron im Organismus

http://www.egeszsegkalauz.hu/noi-bajok/milyen-gondokat-okozhat-progeszteron-hiany-113068.html

 

10 hozzászólás
 1. Simon Andrea megjegyzése

  45éves vagyok. 20 éve szedek fogamzásgátlót… Jó pár éve iszonyúan hullik a hajam..
  Azt hittem, a korszerű fog.gátlók (Yadine,Yasminelle) tesztoszteron tartalma a ludas.
  Kipróbáltam “régebbieket”….azoktol is hullik..és még vízvisszatartó hatásuk miatt bepöffedt szemmel/végtagokkal éltem..
  Korom miatt elég volna progeszterol tartalmú tabletta…
  Csupa jót olvasok a hatásairól,ám az ebből készūltek mellékhatásaiban ott a HAJHULLÁS..

  Szedek biovanne-t..de igy mit sem ér..

  (nem,nincs gyulladás a szervezetemben)

  Mit próbáljak ki?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Igen az ödémás kéz-láb, karikás szem gyakran előforduló probléma. Szerintem a hajhullásnak még ezer más oka is lehet, egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya (több) A progeszteron szint emelésnek is vannak természetes eszközei, például a béta-karotin, az A-vitamin előanyaga természetes és vegyszermentes formában emelheti a progeszteronszintet. Ezért fontos hogy úgy főzzünk hogy a lehető legtöbb tápanyag maradjon az ételekben. https://mioma.hu/4-tipp-a-konyhai-tapanyagveszteseg-elkerulese-erdekeben/ Olvasói tapasztalatokat összegezve mindig fontosabb az ösztrogén-progeszteron egymáshoz viszonyított aránya, csak együtt lehet vizsgálni a kettőt.https://mioma.hu/mit-jelent-az-osztrogen-dominancia/

   1. Piri megjegyzése

    Kedves Nőtársak! Ha lehet nem menjetek bele a műtétbe, ha nem szükséges, főleg petefészek műtétet ne engedjétek, minden szervünkre szükségünk van. Gyógyszer megfontolandó, nekem sajnos többet ártott mint használt. Törekedjetek az egyensúlyra, lelki harmónia, gyógynővények, táplálkozás, jóga, aviva, hastánc. Jó lenne ha megosztanátok tapasztalataitokat, hogy tanuljunk belőle. Köszönöm.

    1. Éva megjegyzése

     Mivel évekig ilyen oldalakat olvastam, én nem mentem bele a műtétbe, nem hallgattam az orvosomra és közben 8 centisre nőtt a miómám. Jobb és könnyebb lett volna mindenkinek, ha még akkor megyek műtétre, amikor 3 centis volt… Krém, gyógynövények, teljes tejmentes diéta és még sorolhatnám mennyi hülyeséget megtettem, miközben mint a buborékok nőttek bennem a miómák. Lehet, hogy ezek a módszerek 1-2 embernek segítenek csökkenteni a tüneteket, a nagy részénél viszont műtét lesz a vége. Sajnos ezek az oldalak hiú reményekben és illúziókban ringatják a nőket, miközben egyre nagyobb veszélybe kerül az egészségük és a méhük. Másoknak is azt javasolnám, hogy ne hallgassanak laikus nőcskék “okos” halandzsáira, hanem menjünk addig, amíg egy számunkra megbízható, jó orvost találunk. “Nem az idő gyógyít, hanem az orvos”.

     1. Ilona megjegyzése

      Szia, a ciklusom második fele kb 11-13 nap mikor hogy.
      Ciklusom hossza 26-27 nap ritkán 24 nap, persze olyankor ehhez idomul a peteérés.
      Ami előbbinél 14-15 napon utóbbinál 12-13 napon volt. Mérések alapján a progeszteronom kb. 24-35 között lehet kb. Feltetelezhetően az 5 cm-es miómámnak ez volt az oka. A kielégítő sárgatesttermelés érdekében ezek közül mi az amit még tudnék szedni és a legjobb lehet?
      41 éves vagyok, lehet a petesejt minősége nem tökéletes.
      Én valamely progeszteron krémen gondolkodom jelenleg.
      De inkabb a véleményedet szeretném kérdezni, nem szeretnék tul sokat szedni valamiből. Ilona

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      A progeszteronszint az ösztrogénszinthez viszonyítva számít. Nem írtad az ösztrogénszintet (ösztradiol). Feltételezem hogy magas. Iktasd ki az ösztrogén hatású vegyületeket, élelmiszereket. Léteznek progeszteron hatású élelmiszerek, gyógynövények, növények, gyökérzöldségek. Személyre szabott gyógymódot belgyógyász-dietetikus, nőgyógyászati fitoterápiában jártas szakember állít össze.

     3. Kati megjegyzése

      Gabi, kérlek adj tanácsot! A progeszteron krémenen gondolkodom nagyon. Leginkàbb erről vagy más fajta progeszteron krémről várnàm a véleményt. Ez nem szerepelt az altalam megvasarolt rövidített tanulmànyban. Ha tudnàl néhány szót erről mondani nagyon örülnék neki 😊
      A womens cream ( norveg gyartmány dr Lee től) másik kinézet termék a wtn endokrém. Kérdésem az lenne ha progeszteron krém melyik a legjobb ha pedig nem kell progeszteron krem akkor mit lehet még helyette.

     4. Cserháti Gabi megjegyzése

      Kati, magam a krémeket nem használtam, tehát nincs tapasztalatom. Ettől függetlenül van akinek bevált és sokan dicsérik. Magam próbálom a hormonegyensúlyt táplálkozással, az életmód eszközeivel helyreállítani. Ebben legnehezebb a stresszkezelés. Biztosan tudod a stressz “zabálja” a progeszteront, hajlamosít az ösztrogéndominancia kialakulására. Megyek is az uszodába, azután “meditálni”.

 2. Gálné Berkó Katalin megjegyzése

  Tisztelt Mioma.hu weboldal!
  Úgy gondolom hogy kihagyták a ,,progeszteron hiány tünetei közül a hőhullám mint nagyon kellemetlen tünetet!
  Nekem sajnos progeszteron hiány volt a szervezetemben mert 2hetes progeszteron krém kúra után teljesen elmúltak többek között a hőhullám tünetek amik megkeserítették az életemet!
  Köszönöm hogy elolvasták levelemet!
  Tisztelettel :Gálné Berkó Katalin

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Kati, köszönjük a kiegészítést. A hiányt pótoljuk.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

kettő × 5 =