Ezért használj bio élelmiszereket!
század annyi a peszticid tartalma
Az elmúlt 20-30 évben egyes betegségek eltűntek, mások pedig megjelentek. A modern szintetikus vegyipar vegyi anyagok százezreit hozta létre, amelyek döntő többségéről nem tudjuk, milyen hatással vannak egészségünkre. USA Ohio állam egyetemi professzora Hui Zheng állítása szerint a nyugati emberek egészségi állapota és általános közérzete sokkal rosszabb mint 25 évvel ezelőtt. Ezt a megállapítást támasztja alá Prof. Dr. Balázs Csaba a Budai Endokrin Központ endokrinológusa Az ellopott jövő, azaz a hormonrendszert mérgező anyagok című cikkben.
Mindenesetre meg kell próbálni ekerülni az endokrin és immunrendszerre kimutathatóan káros, ún. EDC (endocrine disrupter chemicals) anyagokat. A megelőzés érdekében az étrendben is a mérgező anyagok – a műanyagban tárolt vagy fóliázott ételek és a teflon bevonatú edények kerülésére kell törekedni. A friss zöldségek, primőrök vegyi anyagokat, rovarirtó szer maradványokat hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt mosás és alapos tisztítás javasolt! Ezzel Te is sokat tehetsz a mióma, az ösztrogén dominancia és más nőgyógyászati betegségek ellen.
A vegyszerek ösztrogén hatású vegyületek, amelyek összezavarják a hormonrendszer működését. Az ösztrogén dominancia kedvező táptalaj különböző nőgyógyászati betegségek a mióma, endometrium hyperplasia, méhpolip vagy adenomiozis kialakulásának.
Ezért rendkívül fontos hogy minden eszközzel próbáljuk elkerülni a hormonrendszert mérgező, ösztrogén dominanciát, a mióma kialakulásának táptalajt szolgáltató vegyszereket. Ennek egyik útja lehet a bio termékek fogyasztása. Ez a bejegyzés egy felvezetés a napokban a mioma.hu-n megjelenő hosszabb tanulmányban, amelynek témája a bio és hagyományos termékek peszticid terhelésének összehasonlítása.
A bio és hagyományos zöldségek hormonrendszer károsító anyagok mennyiségében óriási eltérést találunk
Milyen arányban vannak jelen a peszticidek a bio és a hagyományosan termelt zöldségekben?
A bejegyzés a bio és hagyományos termelésből származó zöldségek, gyümölcsök peszticid terhelését vizsgáló svéd és osztrák kutatás alapján készült. Ha eddig kételkedtél a biotermékek hitelességében, most itt a meggyőző bizonyíték! A kutatás megerősítette azt a feltételezést, hogy a biotermékekben kevesebb vegyszer van. Bár a magyar bio és hagyományos élelmiszerek peszticid terhelésével kapcsolatban még – tudomásunk szerint- nem zajlott ilyen széleskörű vizsgálat, reméljük hamarosan erre is sor kerül.
Bio vagy hagyományos?
A következő kérdésekre kapsz választ ha a végigolvasod a napokban teljes terjedelmében megjelenő cikket:
- Milyen arányban tartalmaznak a biotermékek kevesebb hormonrendszert károsító peszticidet?
- Mely termék esetén találtak a kutatók hamis bio gyümölcsöt?
- A hagyományos termékek közül melyiknek volt legnagyobb a peszticid szennyezettsége?
- Mi az örvendetes hír a kutatással kapcsolatban?
A kutatás egyik vezetője Dr. Helmut Brutscher a Global 2000 környezetkémiai elemzőjének nyilatkozata szerint:
„Az általunk vizsgált biotermékek átlagosan 100-szor kevesebb peszticidet tartalmaznak mint a hagyományos termékek. Ez a kutatás a biotermékek számára kiváló bizonyítványt állít!”
Nem átverés a bio! A bio és hagyományos termelésből származó zöldségek, gyümölcsök összehasonlítása. (teljes cikk)
A Német Ökomonitoring jelentésével összhangban
A kutatásban mért adatok a Német Ökomonitoring jelentéseivel egybehangzóak. A szervezet 2002-től évente adja ki jelentéseit a bio termékek vizsgálatának eredményeiről.
Tudomásunk szerint Magyarországon az illetékes szerv, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság még nem végzett, illetve nem publikált hasonló kutatásról szóló eredményt. Pedig az elmúlt évek tapasztalatai szerint a biotermékek a vásárlók körében egyre népszerűebbek és a biogazdálkodást végző üzemek egyre keresettebbek.
A peszticidek egészségügyi kockázatai
A 37 peszticid típusból 10 esetében erős a gyanú hogy hormonrendszert károsító hatásuk van (endocrin disruptor). Az endocrin disruptorok már kis mennyiségben is hormonális funkciózavarokat okozhatnak a szervezetben. A hamarosan megjelenő teljes cikkből megtudod:
Mi a jó hír a kutatással kapcsolatban?
Mit gondol a hagyományos és bio termelésről a Magyar Tudományos Akadémia kutatója?
6+1 TIPP során konkrét tanácsokat kapsz, hogyan tudod elkerülni a hormonrendszert károsító peszticideket?
+ 1 TIPP
Hogyan ismerheted fel hogy a szupermarketekben árult zöldségek, gyümölcsök hagyományos, bio- vagy génkezelt termelésből származnak?
Légy tisztában a pultokon kapott címkék jelölésével!
Figyeld a mioma.hu-t! A svéd-osztrák kutatás adatokkal alátámasztott eredményeiről szóló teljes cikket itt olvashatod!
Sokat tehetsz önmagadért! Sokat tehetsz az ösztrogén dominancia és mióma panaszok csökkentése érdekében!
Forrás:
http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/14181/az_ellopott_jovo_a_hormonrendszert_mergezo_anyagok_(edc_endocrine_disrupter_chemicals)
http://www.springermedizin.at/artikel/6006-besserer-schutz-vor-den-gefahren-der-chemie
http://www.sonnenseite.com/de/
Bio 100 mal weniger belastet als konventionelles Obst und Gemüse
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/miert-jobbak-bio-elelmiszerek-es-kozmetikumok
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/bio-lebensmittel-pestizide-ia.html
https://www.coop.se/organiceffect