Természetes (antiösztrogén) C-vitamin források
A mióma, ösztrogén dominancia hajlamosító tényezői a környezetünkben mindenhol megtalálható ösztrogén hatású vegyületek: városi levegő, dohányfüst, nehézfémek, rovarirtók, gyomirtók, műtrágyák, tartósítószerek, egyes gyógyszerek (fogamzásgátlók, antibiotikumok) tisztítószerek, kozmetikumok.
C-vitamin hatása a mióma tünetekre
- A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva, segít az ösztrogén dominanciát okozó káros környezeti hatások semlegesítésében.
- A méhfal rugalmatlanságát (megvastagodását) okozó mióma gyakori tünete az erős alvadékos vérzés, ennek következménye a vérszegénység. A C-vitamin vashiány, vérszegénységben segíti a pótlólagosan bevitt vas felszívódását. Ezért vérszegénység esetén háromszoros mennyiségű C-vitamin pótlás (napi 500-1000 mg) ajánlott.
- Mióma és a méhet érintő műtét esetén a C-vitamin elősegíti a sebgyógyulást. A napi öt alkalomra elosztott 200 mg természetes C-vitamin pótlás javasolt. (Az 1000 mg C-vitamint természetes formában, a nap folyamán öt alkalomra oszd el. A nagymennyiségű C-vitamin nem tud egyszerre felszívódni.)
Felfedezése
A C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert napi 1000 milligramm C-vitamint fogyasztott. Idős korában (93 évesen hunyt el), betegség idején a C-vitamin mennyiségét 8-9000 milligrammra emelte. Szent Györgyi Albert talán az egyetlen tudós volt, aki itthon végzett kutatások eredményeként kapott orvosi Nobel-díjat 1937-ben.
A hőhatás a C-vitamin legnagyobb ellensége. 40 fok felett lebomlik. Ezért például az egyik kedvelt hazai C-vitamin forrásunkat a csipkebogyót, csak langyos vízben szabad áztatni.
Természetes C-vitamin források
Gyümölcs/zöldség (100 gr) C-vitamin (mg)
narancs 72
pritamin paprika 142
kivi 70
grapefruitlé 70
hidegen áztatott csipkebogyó tea 200
homoktövis 450
Természetes C-vitamin forrás az amla
Az indiai hagyományos természetes orvostudományi rendszer az ájurvéda (Ayurveda) C-vitamin forrása a indiai egresként ismert amla. Az amla kinézetre leginkább a magyar egresre hasonlít. Egy pici amlában 3000 mg C-vitamin található. Egy nagy hátránya van, hogy nem Magyarországon terem, ezért különböző készítmények formájában lehet hozzájutni. Az amla az acerola mellett a legmagasabb C-vitamin tartalmú növények egyike.
Az amla magyar alternatívája az egres, de ma már ritkán találkozom vele. Nem találtam forrást ami az egres C-vitamin tartalmát említené, Gyermekkoromban nagymamám kertjéből ismerősek az egres bokrok. Derékmagasságú, szúrós bokrok vízszintes ágairól csüngtek a zöld hosszúkás szemek. Tájegységtől függően különböző az elnevezése például pöszméte, piszke, büszke, brüszke. Anyukám büszkének hívta. Az egyik kedvenc főzelékem pedig a „büszkeszósz” volt. Imádtam fanyar savanykás ízét.
Miben más az amla a többi C-vitamin forráshoz viszonyítva?
- Az amla különlegessége, hogy a benne található C-vitamin tanninokhoz kötődik, így magas C-vitamin tartalma hőhatás után is megmarad.
- Az amla tizenkétszer jobban szívódik fel, mint a szintetikus C-vitamin.
- Csupán 8.7 mg amlából nyert természetes C-vitamin egyenlő 100 mg szintetikus C-vitaminnal. A szintetikus C-vitaminból hiányoznak az élethez szükséges tápanyagok például a plusz antioxidáns hatással bíró rutin és más bioflavonoidok.
- További különlegessége, hogy igen sok szuperoxid-dizmutázt (méregtelenítő hatású enzim) tartalmaz.
A hagyományos indiai gyógyászatban az ajurvédában emésztés serkentőként, vértisztítóként, test és szellemi serkentőként, haj erősítőként alkalmazzák. Az amla az ajurvéda szerint tökéletes gyümölcs, mind a hat ízt tartalmazza: sós, édes, savanyú, csípős, fanyar és keserű.
Az amla segít a csontritkulás megelőzésében. További 43 gyógyhatású anyaggal együtt amlából állítják elő Csaraka Rishi világhírű Chyawanprash készítményét. Az amla megtalálható a kínai és a tibeti tradicionális gyógyászatban is.
Ayurvedikus élénkítő amla koktél téli fáradtság ellen
- 1 gramm amla (amlaőrlemény)
- 1 pohár friss zöldség, gyümölcs lé
- 1 teás kanál stevia
- 1 teás kanál reszelt gyömbér
Ajánlott mennyiség naponta egy teáskanál amla koktél.
Kísérletek bizonyítják hogy az amla alkotórészei mint a galluszsav, ellágsav, pirogallol, néhány norsesquiterpenoids, corilagin, geraniin, elaeocarpusin és prodelphinidins, B1 és B2 vitaminok is rendelkeznek daganatellenes hatással. Az amla szabad gyökfogó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és antimutagén tulajdonságú.
Te melyik természetes C-vitamin forrást választod?
Forrás:
http://bhaktikutir.hu/a-kutir-heti-ajurveda-receptje-amla-a-vitamin-bomba/
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/12030
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/4294/c-vitamin
http://www.egeszsegkalauz.hu/egeszsegtar/szent-gyorgyi-albert-c-vitamin
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert
http://www.origo.hu/egeszseg/20101116-cvitamin-100-vagy-1000-mg-legyen-a-napi-adag.html
http://beka.blog.hu/2008/03/01/a_c_vitamin_legendaja
http://www.gasztroangyal.hu/alapanyagok/zoldseg-gyumolcs/paprika/
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81jurv%C3%A9da
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2428
http://www.gyulaihirlap.hu/4709-az-egres
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1877/a-c-vitamin-elonyok-es-artalmak
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81jurv%C3%A9da