Sarkantyúka pesto variációk
Jómagam olykor unalmasnak találom a hagyományos salátákat, ezért kísérletező kedvű lévén új alapanyagok után néztem. Az ehető virágok között kedvenccé vált a kerti sarkantyúka mivel dekoratív, finom és a kertben szinte bárhol megél. Kapcsolódó bejegyzés: Ültess a kertbe salátának való napsárga sarkantyú virágot!
Fontos!
Ha virágokat használsz étkezéshez magad termeszd őket, a sarki virágosnál kapható virágok nem valók étkezésre (csak vázába).
Kísérletezésem eredménye három féle sarkantyúkás pesto (pesto alaprecept, bazsalikomos, mentás sarkantyúka pesto) és egy sarkantyúkás ételecet.
Célunk ezúttal is a mióma panaszok és az ösztrogéndominancia csökkentése. A színekkel, sárgával, zölddel nem csak esztétikai érzékünknek, de jókedvre derítő folsav igényünket is kielégíthetjük.
A sarkantyúka kissé az ízletes zöld borsra emlékeztető fűszeres ízű növény. A sarkantyúka minden része, zöld levelei, virága is ehetőek. Levelét pesto készítéshez használhatjuk.
Sarkantyúka pesto alaprecept
Mi szükséges hozzá?
- 1 marék sarkantyúka levél és virágszirom
- 1 marék darált dió
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg parmezán (Hormondiéta szerint bio tofu)
- olívaolaj (más hidegen sajtolt olaj)
- Himalája só
- csipet természetes édesítő (xilit, eritrit, stevia)
- őrölt piros paprika
A megtisztított, aprított összetevőket egy mixerben keverd össze, utolsó legyen az olívaolaj. Annyi olajat keverj a pestoba, hogy elérje a kívánt állagot.
Sarkantyúka pesto variációk
Bazsalikomos sarkantyúka pesto
- 1 marék friss bazsalikom
- 1 marék sarkantyúka levél
- 2 fokhagyma gerezd
- 3 szál újhagyma zöld része
- 60 ml olívaolaj
- 30 gramm tofu vagy más ellenőrzött gazdálkodásból származó sajtféle
- 1.5 evőkanál darált dió
- kiskanál Himalája só
- fél bio citrom leve
- 2-3 db koktél paradicsom
A fokhagymát a sóval összetöröd. A bazsalikom, sarkantyúka és újhagyma zöldet mozsárban a krémes állag eléréséig összekevered. Hozzáadod az olívaolajat, a citromlevet, darált diót, kevés morzsolt tofut (sajtot). A pestot pirítósra kenve, teljes kiőrlésű tönköly vagy durum tésztával együtt fogyasztjuk. A tetejére helyezz csodás napsárga sarkantyúka virágfejet.
Mentás sarkantyúka pesto
Az eredeti recepthez adj két evőkanál friss őrölt mentalevelet, plusz néhány csepp friss zöld citrom levét.
Sarkantyúka ecet
- 8 sarkantyúka virágfej
- 6 sarkantyúka szárazott levél
- 3 fokhagyma gerezd
- 5 dl fehérbor ecet
Az összetevőket egy nagy üvegedényben összekevered. Néhány napra világos helyre helyezed. 5 nap után átszűröd, egy szép áttetsző izgalmas ételecet a végeredmény, amelybe kioldódtak a sarkantyúka hatóanyagai.
Bundás sarkantyúka
A lenti negyedik videon látható a bundás sarkantyúka virágfej elkészítése. Tempura tésztába forgasd a virágfejeket és süsd ki kókuszolajban.
Mióma, ösztrogéndominancia kezelése természetesen
Méhmióma esetén mielőtt belevágsz a műtétbe adj magadnak még egy esélyt! Életmód a mióma kezelése és a hormonegyensúly megteremtése érdekében: Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta
Forrás
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pesto