15 év a termékeny korból a menopauzába

a perimenopauza öt szakasza

3

A méh-mióma a hölgyek utolsó termékeny éveinek betegsége. Megjelenése összefüggésbe hozható a menopauzát megelőző időszak hormoningadozásával. A 10-15 éves átmeneti időszak kezdetben az ösztrogén dominancia (progeszteronhiány), a menstruáció végleges elmaradását megelőző időszakot pedig az ösztrogénhiány és a progeszteronhiány jellemzi.

Mióma mint a perimenopauza betegsége

A mióma túlnyomó részben 35-40 év között jelenik meg. Tünetei: erős, alvadékos menstruációs vérzés, alhasi fájdalom, hát és derékfájdalom, haspuffadás, nyomásérzés a kismedencében, gyakori vizelési inger.

A változókorba átmenet időszaka minden hölgyet érinti. Erről az időszakról kevés és hiányos információ áll a rendelkezésünkre. Kapcsolódó bejegyzés: Egy doktornő a változókori információhiányról

Korai klímax

Korai klimaxnak nevezik, ha a női hormontermelés csökkenése már a negyvenes évek előtt megkezdődik. A korai klimax tüneteit ritkán ismerik fel. A korai klímax tünetei lehetnek, az erős menstruáció, kimaradó menstruáció általában a menstruációs rendellenességek, rossz közérzet, fáradékonyság. Az egyéni különbségeket az eltérő környezeti hatások,  életmód, család, munkahely határozzák meg. A napokban akadt a kezembe egy hiánypótló kiadvány “Nők a változókorban” címmel.  Ezt lapozgatva született a lenti összefoglaló.

A perimenopauza öt szakasza

Száz évvel ezelőtt a fejlett ipari országokban a hölgyek átlagos életkora 50 év körül volt, szemben a mai 75-80 évvel. Ez azt jelenti, hogy a hölgyek korábban nem élték meg a posztmenopauza (menopauza utáni időszak) következményeit. Ma életünk egyharmadát éljük le a menopauza után.

A climaktérium  (klimax) kifejezés a létra fokát jelentő görög szóból ered. A hölgyek életében a klimax a termékenység megszünését jelenti. Szakaszai:

 • perimenopauza
 • menopauza
 • posztmenopauza

A változókor sokféle tünettel társulhat. A hormonális tünetek felismerése, a tünetek elkülönítése az életkorral kapcsolatos változásoktól, az alternatív terápiák és az életmódbeli változtatások ismerete sokat segítenek a tünetek enyhítésében.

Ha a havi vérzést nem követi egy éven belül másik vérzés, bekövetkezett a menopauza

Menopauza (klímax) akkor következik be,ha az utolsó havi vérzést nem követi egy éven belül újabb vérzés. A petefészkek vonatkozásában a menopauza nem hirtelen beálló változás, hanem évekig tartó folyamat. A petefészkek a pubertás kor végére érik el maximális méretüket. A negyvenes évektől kezdve folyamatosan kisebbé válnak. A petefészkekben található tüszők számának csökkenése a 40. év táján gyorsul fel. A tüszők számának csökkenésével gyakoribbá válnak a vérzési rendellenességek. A menstruációs ciklus hossza az életkor emelkedésével rövidül.

Klinikai vizsgálatok igazolják, negyven év körül a menstruációs ciklus alatt termelt ösztrogén és progeszteron mennyisége lényegesen kevesebb mint fiatal hölgyeknél.

A változókor bekövetkezését megelőző 10-15 éves időszak a perimenopauza. Kezdete egyénileg változó, gyakran már a harmincas évek végén kezdődik. A hormoningadozások időszakában kellemetlen testi, lelki tünetek jelentkeznek. Méh-mióma, adenomiózis, erős vagy kimaradó menstruáció, hangulatingadozás, fáradékonyság, alvászavarok. Illusztráció: https://www.starke-regelblutung.com/blog/wie-verlauft-die-menstruation-wahrend-der-wechseljahre

Ingadozó hormonszintek

A hormonok egészségünkre gyakorolt hatását alábecsülik. Nyálból vett minta, vagy vérvizsgálat képes megállapítani a hormonszinteket. Legtöbb hölgynél már a harmincas évek végén elkezdődik a hormonális változás. Először a progeszteron termelése esik vissza. Az ösztrogénszint is fokozatosan csökken, de nem olyan drasztikusan mint a progeszteron. Ez kellemetlen tünetekkel járó hormonegyensúly zavarhoz vezet.

A változókori átmenet (perimenopauza) öt szakasza

A menopauza bekövetkezését megelőzi a perimenopauza, amelynek öt szakaszát különböztetik meg.

1. Az első fázisban a ciklusok szabályosak. A follikuláris fázis (lásd lent a normál menstruációs ciklus szakaszai részt) lerövidülhet, az ösztrogénszint emelkedett.

2. A második szakasz hasonlít az előzőhöz, gyakoribbá válnak az peteérés nélküli ciklusok, a petefészek kapacitása csökken.

3. Az ösztrogén szint változékony, jellemző a magas ösztrogénszint. Az “inhibin” termelés csökken. Ebben az időszakban jelentkezik az első kimaradó menstruáció.

4. A negyedik szakaszra a csökkenő, de időnként kiugró emelkedést mutató ösztrogénszintek, az emelekedő FSH szint, emelkedő LH szint jellemző.

5. Az utolsó szakasz a menopauzával kezdődik. Az FSH és LH szintek emelkedettek, az ösztrogén és “inhibin” szintjei alacsonyak. Az évek múlásával az FSH és LH szintek is csökkennek, az ösztrogénszintet a zsírszövetben történő androgén konverzió határozza meg. (Forrás: Nők a változókorban)

A perimenopauza szakaszai egyénenként változóak. Ebben az időszakban a hormonális viszonyok felméréséhez a gonadotrop és perifériás hormonok szintjének meghatározása is szükséges lehet. A változókori hormonális változások leggyakoribb tünetei: a rendellenes menstruáció, rövidülő menstruációs ciklus, mióma, adenomiózis, hangulatingadozás, izzadás, hőhullámok, fáradékonyság, vérszegénység.

A menstruációs ciklus négy szakasza termékenykorban

1. Menstruáció: a vérzés időtartama, általában néhány nap, maximum egy hét.

2. Follikuláris szakasz: a petefészkekben egy tüsző növekszik, benne egy petesejt érik a ciklus 11. napjáig.

3. Ovulációs szakasz: a tüsző megreped, az érett petesejt kiszabadul. Ez a termékeny időszak, a menstruációs ciklus közepe, a 12. és 16. napok között.

4. Luteális szakasz: felkészülés a következő menstruációra. Ennek hossza egyénenként változik, általában 13-14 nap.

A méhnyálkahártya (endometrium) vastagsága

A perimeopauza éveiben az ellensúlyozatlan ösztrogénhatás rendellenes méhvérzéshez vezet. Rendellenes méhvérzés esetén hüvelyi ultrahangvizsgálat szükséges. Ha a vizsgálat 8 mm-nél vékonyabb endometriumot (méhnyálkahártya) igazol megnyugodhatsz, ez kizárja a rosszindulatú elváltozást. 10 mm-nél vastagabb endometrium mintavételt tesz szükségessé.

Életmód a változókori közérzetjavulás érdekében

A Mioma Organic Life 2.0 életmód és Hormondiéta receptgyüjtemény természetes gyógymódok tárháza, amely segít a hormonegyensúly helyreállításában a perimenopauza panaszok enyhítésében. Digitális kismedencei tornával a méhet tartó szalagok és a kismedencei izmok erősödnek, amellyel a változókori inkontinencia megelőzhető. Kattints a Női Egészségtornáért!

#valtozokor #klimax #valtozokor kezelese #klimax tunetei  #klimax jelei #valtozokor megallapitasa

Forrás:

Ács Nándor-Bártfai Ildikó-Belső Nóra-Császár Albert- Masszi Gabriella-Pap Károly-Szegedi Norbert-Zámolyi Károly: NŐK A VÁLTOZÓ KORBAN  – Harc a női szívekért Alapítvány Budapest 2011 – Szakmai lektor: Prof. Dr. Jánosi András címzetes egyetmi tanár, az MTA doktora

www.tervezettbaba.hu/tudastar/normal-menstruacios-ciklus

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/15670/valtozokor-noknel-es-ferfiaknal

https://www.elle.de/peri-menopause-erste-anzeichen-wechseljahre

https://www.lifeline.de/wechseljahre/beschwerden/wechseljahre-erste-anzeichen-symptome-id33738.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

https://www.starke-regelblutung.com/blog/wie-verlauft-die-menstruation-wahrend-der-wechseljahre

3 hozzászólás
 1. Saci megjegyzése

  Sziasztok!
  Lehet-e a menopauza előszele 49 évesen, ha egyre ritkábban jön meg (28 nap után 3,5 hét kétszer, majd 5-5 hét, most 6), egyre kevesebb vérrel, de az előző két hónapban plusz pár nap vérzéssel a sima menzesz vége után? Vannak miómáim (3 cm).
  Vagy inkább a mióma lehet ennek az oka, annak ellenére, hogy korábban is volt, még amikor 28 napra jött meg? A vérzésem mindig extra fájdalmas volt, ez valamennyit csökkent az elmúlt években, szerintem bizonyos gyakorlatok hatására.
  Most inkább élesebb nyilallás van azon a részen, ahol a nagyobb mióma van.
  Kicsit más: menzesz környékén gyomorral összefüggő émelygés, szédülés agyi köd, iszonyú fáradtság van az utóbbi három hónapban, de olyan erős, hogy teljesen ki vagyok ütve arra a hétre. Ez vajon valami hormonális dolog lehet, vagy a miómával, esetleg a menopauza előtünete lehet? Tapasztaltatok esetleg valami hasonlót? Teljesen tanácstalan vagyok utóbbival kapcsolatban, azt sem tudom, hova, milyen orvoshoz fordulhatnék ezzel. Bármilyen ötletet, észrevételt szívesen veszek.

  1. Erika megjegyzése

   Szia! Az egyértelmű, hogy a menopauza előjele (menopauza előtti állapot),
   hogy kezd a menzeszed össze-vissza jönni.
   Én szintén 49 éves voltam, és össze-vissza jön, van, hogy 28-29. napra, van, hogy 38. napra, volt,
   hogy 60. napra jött meg.
   Plusz mielőtt végre megjön sokszor már egy héttel előtte valami vacakolás,
   ezt csinálja állandóan, mire végre megjön. Mondjuk nekem sima spirál ellenére is elég kevés jön.
   A fáradtság nálam is jellemző menzesz megjövetele előtt, erőtlennek, gyengének érzem magam.
   Émelygés, szédülés nem tudom, lehet, a hormonok miatt, bár inkább a vérnyomás ingadozásra gondolnék.
   A fáradtság, erőtlenség szerintem lehet a menopauza előtti állapot miatt.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Elképzelhető ok lehet a változókori progeszteron hiány. Ez összefügghet a peteérések hiányával is, hiszen ha nincs peteérés, nincs sárgatest sem és nincs ami termelje a progeszteront. Laborban nézesd meg a progeszteron szintet a (feltételezett) peteéréstől számított 7. napon legalább 3 hónapig. Az eredményekkel pedig nőgyógyászhoz kell menni. Ha ez tényleg progeszteron hiány, az gyógyszerekkel, vagy hormontartalmú méhen belüli eszközzel, spirállal kezelhető.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás