Hogyan keletkezik a mióma?

26

A mióma a női méh jóindulatú simaizom daganata, amely a 30 éves korosztály több mint egyharmadát, a negyven feletti korosztály ötven százalékát érinti. A közvélekedés úgy tartja, hogy a kisebb miómák nem okoznak panaszt (a hölgyek észre sem veszik) nőgyógyászati kontroll tárja fel a meglétet. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a mióma panaszokat  a méhen belüli elhelyezkedés határozza meg, nem pedig a mérete.

Hogyan keletkezik a mióma?

A mióma egy gömb alakú izomsejtből keletkezik.  Növekedését az ösztrogén női nemi hormonnal hozzák összefüggésbe. A mióma önmagában ártalmatlan daganat, veszélye abban áll, hogy méhdeformitást, a méh megnagyobbodását eredményezi. Az egészséges csúcsára állított körte alakú méhből több mióma megjelenésével szederszerű képződmény keletkezik.

A perimenopauza évei, a változókori átmenet folyamán a hormontermelés csökkenésével, elsőként a  petefészkek progeszteron termelése csökken drasztikusan.  Az ösztrogéntermelés csak később. Létre jön az ösztrogén, progeszteron egyensúly eltolódása, az ösztrogén dominancia. Az ösztrogén magas szintjének emelkedéséhez hozzájárulnak a szervezetben ösztrogén hatást kiváltó vegyi anyagok. Kapcsolódó bejegyzés: Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát kiváltó anyagok 

Ösztrogén hatásra a méhfalban fokozott sejtosztódás indul el, így keletkezik a mióma.

Perimenopauza ösztrogén dominancia időszakában a mióma előfordulásának esélye megduplázódik.

Öt centiméternél nagyobb mióma okozta panaszok

A mióma a terhességhez hasonlóan megtöbbszörözheti a méh térfogatát, hiszen a mióma izomsejtek gyorsabban növekednek, mint a környező sejtek. (A méh izomzatában, izomrétegben kontroll nélküli növekedésre képesek.) A terhességhez hasonlóan a nyolc centiméter nagyságú méh mérete megduplázódhat.

Növekedést előidéző élelmiszerek

Az állati fehérjék és állati eredetű zsírok fogyasztása nem használ ha miómád van. Feltételezhetően a miómák növekedéséhez az állati eredetű fehérje és zsírfogyasztás és a túlzásba vitt  egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása is hozzájárulhat.

Méh hátsó fali mióma MR képe. Öt cm-nél nagyobb, a méh hátsó falában található méhmióma vese, hát, keresztcsonti, lábba kisugárzó fájdalmat okozhat. Fotó:mrgfus.de

Nagy méretű miómák okozta panaszok lehetnek a gyakori nyomásérzés a hasban, alhasi fájdalom és a szex közben jelentkező fájdalom. A méh hátsó falában található miómával rendelkező hölgyek panasza a vese, hát és keresztcsonti fájdalom. Gyakoriak az emésztési és vizeletürítési problémák. Székletürítés napokon át nincs. A daganat húgyhólyagra nehezedő nyomása következtében inkontinencia,  vizeletürítési nehézségek keletkeznek. Egészségügyi betét hordása válik szükségessé.

Az öt centiméternél nagyobb mióma életminőségromláshoz vezet, akadályt jelent a munkában, családi és házaséletben.

Mióma növekedést hátráltató életmód és táplálkozás

Étrendedben csökkentsd az állati eredetű és feldolgozott élelmiszerek mennyiségét. Már néhány változtatás hatására is csökkenhetnek a mióma tünetek.

A mióma növekedését serkentő szénhidrátok helyett fogyaszd a mióma zsugorítását elősegítő élelmiszereket. Mit lehet és mit nem? Hogyan serkentsd a mióma lebontását kismedencei vérkeringést serkentő tornával? Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta receptgyűjtemény és kismedencei Női Egészségtorna visszatérő olvasóknak kedvezménnyel. Kattints és gyógyulj természetesen!

Forrás:

https://www.avogel.ch/de/ihre-gesundheit/gesundheitsthemen/myome.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Myoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/multimedia/fibroid-locations/img-20006761

https://www.mayo.edu/research/clinical-trials/cls-20356720?_ga=2.259661833.2003656729.1582536165-

1481069565.1578739937

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

https://www.mrgfus.de/behandlung.html  

A női méhröl tíz (10) pontban

Méheltávolítás előtt: információk a döntéshez

Mióma és változókor összefüggései kilenc (9) pontban

Milyen tényezők hatására növekszik a mióma?

26 hozzászólás
 1. Szilvi megjegyzése

  Sziasztok. Nyolc cm nagyságú miómám van. Orvosom azt tanácsolta, hogy vegyük ki. De nem értem, ha nem okoz panaszt, miért fontos műteni, mikor csak 42 vagyok. Várom véleményeteket!

  1. Ida megjegyzése

   Szia! Én negyven múltam három cm miómával….semmi gond nem volt, nem okozott problémát. 43 éves lettem, már duplája lett és még lett hozzá kettő új. Elkezdődött a nagyon erős vérzésem, ami egyre durvább lett. Tavaly a három centis mióma már 10 cm lett. Májusban megműtöttek. A méhem háromszorosa volt a normálisnak, olyan voltam mint egy félidős kismama. Menzeszkor a vér ömlött. Műtét lett belőle, négy kg-al lettem könnyebb.

   1. Mária megjegyzése

    Sajnálom. Megkérdezhetem, milyen életmódot folytattál hogy ekkorára nőtt? Voltál hormonlaboron esetleg, ami ösztrogén dominanciát mutatott ki vagy egyéb eltérést?

    1. Anett megjegyzése

     Normál étrendet követtem. Hatvanhárom kg normál testalkatú vagyok. Sportoltam évekig. Persze később már nem tudtam, vérszegény lettem a sok vérzés miatt, nem volt erőm. Szedtem vasat, vitaminokat. Hullott a hajam. Szerencsére most kezd már vissza állni a szervezetem a normális állapothoz. Sajnos az orvosok nem tudják mitől nőnek így meg. Állítólag hormonváltozás okozza. Viszont én hiszem hogy a mérgek ami körülvesz bennünket kiválthatják. Most fogom megnézni Gabi hormondiétáját. Meglátom, lehet kipróbálom. Étrendváltoztatás csak segíthet.

 2. Judit megjegyzése

  Sziasztok! Három éve nincs menstruációm, nőgyógyászati kontroll, ultrahang vizsgálaton 35 mm-es,
  hátsófali miómát találtak. Hogyan lehetséges menopauza után a mióma, amikor elviekben
  a hormontermelés csökken. A mióma pedig mint tudjuk, ösztrogénföggő daganat.
  Tud valaki segíteni?

 3. Hajni megjegyzése

  Sziasztok, nagyobb méretű miómával kapcsolatban kérdeznék. Úgy tudom, hogy menopauza után a göbök szépen visszahúzódnak. Több szakemberrel egyeztettem és a nagy miómával kapcsolatos kérdésemre azt a választ kaptam, hogy az idő megoldja, nem kell a műtét. Januárban két másik orvosnál is voltam kontrollon, akik pont az ellenkezőjét állítják, a menopauza nem fogja megoldani.
  Mitől függ hogy milyen választ kapok? A mióma méretétől, növekedésétől? Miért kapok ellentétes információkat? Igaz, hogy műtét nélkül megoldódik a probléma?

  1. Emese megjegyzése

   Nekem azt mondta az orvos, hogy a mióma vérrel táplálkozik, tehát ha nincs vérzés, akkor visszafejlödik.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    lesz mint az IT, egyre árnyaltabb szakterületekre oszlik és nem minden orvos ért mindenhez. a tudomány gyorsan változik, a továbbképzések nem tartanak vele lépést. az orvosoknak nincs ideje figyelni az ÚJ tudományos eredményeket. én tavaly egy fogászati problémával öt fogorvosnál voltam, mind mást mondott, kettő ki akarta húzni a fogam, egy Medicoveres – na az volt a csúcs és legdrágább- a másik fogamat kezelte, közben a fájdalom maradt, végül a hatodik orvos tette rendbe. vannak gyógyulási sikertörténetek, ők hála az égnek ritkán jönnek vissza a csoportba.

 4. Dóra megjegyzése

  Sziasztok ! Pár éve már tudom, hogy van miómám, már sok segítséget kaptam. Velem még mindig ugyanaz van: ez a mióma teljesen tünetmentes, kb évente 1 cm-t nő, most 65*51mm. Évente egyszer megyek ellenőrzésre, és mindig mondják, hogy műtét, műtét, amit én nem engedtem eddig. Most megijesztett az orvos, hogy rákos elfajulás ritkán előfordul, ha bennmarad a mióma. Visszarendelt a negatív rákszűrési lelettel, hogy adjon majd beutalót a műtétre, ami majd ébredés után derül ki,
  hogy méhkivétel-e vagy mégis micsoda. Budapesten a Margit kh-ba tartozom, magánra nincs pénzem. Szerintetek mit csináljak? Olvastam itt, hogy van a SOTE-n mióma ambulancia. Az is csak a helyileg odatartozóknak van? Köszi a választ!

  1. Piroska megjegyzése

   Orszagos illetőségű a mióma ambulancia szerintem.

   1. Vanda megjegyzése

    Bárki mehet az egész országból, ez nem feltétel, beutaló sem kell, csak legyen időpontod amit a honlapon tudsz kérni, bár már nagyon ” népszerű” így hosszú lehet mire lesz időpont.

    1. Erika megjegyzése

     Én a korodat kérdezném….49 éves vagyok, férfi ökől nagysàgú miómàval. Eddig nőtt, most fél év alatt semmit. Abban bízom, màr nem is fog inkább majd csökken.

     1. Timi megjegyzése

      Nekem pokollá tette az életem a mióma, kedden újjászülettem a műtét után. Mivel a petefészkeim maradtak a menopauza még nem fenyeget. Ha kordában tartod a tested tornával, akkor a többitől sem kell tartanod. Csak egy jó orvoshoz kellene elmenned.

     2. Gabi megjegyzése

      Szia, sztem egy 6 centis miómát már érdemes kiműtetni, és azt specialista még laparral meg tud csinálni (nem kell felvágni a hasad), de a méhedet emiatt ne vegyék ki semmiképpen. Sztem beszélj a margitos orvosokkal, ha ezt nem tudják vállalni, hogy lapar és méhmegtartás, akkor jelentkezz be a SOTE ambulanciára. Nem sürgős a műtét annyira, hogy ne tudnád kívárni a SOTE-t. Arra ne alapozz, hogy nem okoz semmi gondot, mert nekem se okozott semmi gondot a 10 db miómám, legnagyobb 13 centis, 3 db 7 centis stb, de a műtét során derült ki, hogy teljesen körbenőtte a beleket, ránőtt a húgyhólyagra, eldeformálta a méhet (ezek MR-en se látszottak)… a SOTE klinikaigazgatója, Ács prof nekem meg tudta menteni a méhem, de mindenhol máshol ki akarták venni. Szóval én a helyedben sokat nem várnék, de lehetőség szerint laparral vetetném ki. (Nem vészes amúgy egy hasi műtét sem)

     3. Kinga megjegyzése

      Szia. Engem kedden műtöttek a SOTEn. 7 cm volt a mióma, ami 3 cm-es nyéllel volt a méhemen. Külső, hasüreg felé nyúló. Laporoszkópos műtéti eljárással, méhmegtartással lettem műtve. Szerintem a tiéd is simán megoldható.
      Dr. Tömösváry Zoltán volt az orvosom.

     4. Erika megjegyzése

      Annyira mákom volt, hogy januárban hallottam a mióma ambulanciáról. Kíváncsiságból felmentem a honlapjukra. Volt szabad időpont. Febr. 26. Onnantól felgyorsultak az események. Műtéti időpontot adott. 1x mentem fel vérvétel, röntgen, EKG. 2x altató orvosi konzultáció. 3x műtét. Ha már egyszer bekerült valaki a rendszerbe, onnan gyorsan történik minden. De ez az én tapasztalatom. Fejér megyei vagyok, semmi ismeretség vagy bármi. Szerencsém volt, hogy volt nyitott időpont…

     5. Eszter megjegyzése

      Miómára műtöttek, ami 4. 5 cm volt. Közben derult hogy nem jo helyen van, kilyukadhat stb.. problemasabb. Megállt a doki es felét vette ki. Holnap a masik felet. De nekem mar panaszt okozott, bőseges verzest ami nem allt el.ill 10 naponta megjott. Most masodjara mar a korom miatt (45)felajanlottak h teljes meheltavolitas legyen,petefeszek megtartasaval. De mivel az elso mutet utan maris visszallt a mensim egy honapra jon meg ez szamomra egy jo jel. Es nemet mondtam. Azt kertem h vegyek ki a masik felét, es akkor hatha a verzes bősege is visszaall…Ha nem all vissza nyilvan akkor kivetetem. Megerzesem es a jelek azt mutatjak h jol dontottem.
      Fiatal vagy vetesd ki a miómát. De a méhedhez ne nyúljanak.

 5. Gyorik Maria megjegyzése

  Rettenetes gondban vagyok. A mehnyalkahartya rosszindulatu elvaltozasat mutatta a szovettan. Meheltavolitas az egyetlen eljaras? Szeretnem a mehemet megtartani. Nincs lezeres vagy hormonos kezeles?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Marika, létezik a méhnyálkahártya végleges eltávolítása, leégetése az ABLÁCIÓ, amely jóval kisebb megterheléssel jár mint a méheltávolítás. Az eljárást ritkán választják a hölgyek, mert egyúttal a teherbeesés lehetősége is megszűnik. Magyarországon még nincs lézeres kezelés, ha jól tudom, Nyugat-Európában már több helyen van. Jómagam nem vagyok híve a hormonos kezelésnek, de az orvosod biztosan fog mondani más lehetőségeket is.

 6. Mónika megjegyzése

  Okozott valakinek gasztroenterologiai tüneteket a mióma? Hónapok óta étvágytalan vagyok, fogytam is sokat. Egyéb vizsgalatok folyamatban. Jobb oldalt a vakbelem fölött van egy eleg nagy mióma, arra gyanakszom..Én néha émelygek, de éhséget szinte soha nem érzek. Szeptemberben volt vakbel műtétem és lehet hogy akkor megbolygatták a miomaimat is. Az egyik az pont a műtét helye fölött van, és neha fáj is azóta.

  1. Judit megjegyzése

   Nekem elég sokat van enyhe hànyingerem főleg éjszaka, de semmi gyomor, vagy hasi panasszal nem jár. Epekő vizsgálaton még nem voltam, így én is gyanakszom a miómára is.

  2. zsóka megjegyzése

   Nálam okozott gyomorfájdalmat, hányingert,ezt onnan tudom, hogy mióta megműtöttek azóta megszüntek ezek a tünetek,viszont hozzátartozik, hogy a méhem már annyira nagy és deformált volt,hogy nyomta a gyomromat….meg minden mást…

  3. Gabi megjegyzése

   nálam hasi puffadást okozott, úgy néztem ki mint egy kismama. nekem a teltségérzés és nehéz kő érzés is jellemző volt. Chrobak műtétem volt, egy év elteltével minden panaszom megszűnt.

   1. Gyöngyvér megjegyzése

    igen, ahogy a többiek is írták, hányinger, reflux, mert felnyomta a gyomrot. De sztem ez egy fizikai dolog, nyomja a belet, a gyomrot, fájdalmat okoz, stb tehát ha csak simán étvágytalan vagy, azt nem gondolnám, hogy a mióma lenne egyszer, még régebben, hatalmas petefészek ciszta nyomta a végbelem, és borzasztó fájdalmakat csinált – sokáig nem tudták, hogy mi okozza – és akkor fogytam le, illetve voltam étvágytalan, de azért mert már nem mertem enni a fájdalmak miatt. Ez az étvágytalanság önmagában, fizikai tünet nélkül, hát nem tudom. Ez inkább valami idegi dolog lehet.

 7. Bernadett megjegyzése

  Kedves Gabi, tegnap sikerült is bejutnom Ács profhoz (szemfüles voltam és volt egy lemondás), meglepődtem, hogy saját magának asszisztált és nagyon segítőkész volt.
  Kérdezte, hogy jutottam el hozzá, utólagos engedelmeddel hivatkoztam Rád, és szerintem ez volt a kulcs. Azt ígérte, hogy intéz nekem március elejére egy műtéti időpontot a Sotére tb alapon.
  (Uj info volt, hogy a Semmelweis Kft-ben bizonytalan ideig nem tudnak műteni, mert a covid miatt nincs aneszteziológus..), tehát csak a Maternity lenne, ahol 1m az induló ár… Nagyon-nagyon hálás vagyok Neked, köszönöm nagyon az ajánlást!! Márciusban megvalósul a műtét és utána kihasználhatom az 1% esélyemet a babára. Ma tudtam meg (hátsó úton, Szabó doktor asszisztensétől, akivel még tavaly óta folyamatosan beszélek) hogy valószínűleg Dr. Supák Dorina fog műteni. Hallottál róla esetleg?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Betegtársaktól a következő 3 infot tudtam meg. 1. DR. SUPÁK DORINA szülész-nőgyógyász szakorvos
   2012-ben végezett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. A kanadai Londonban és Finnországban töltött ösztöndíjakat követően 2013-ban került a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára.
   Kutatómunkája a nemi úton terjedő betegségek, a terhességi cukorbetegséget vizsgáló munkacsoport tagjaként írja PhD disszertációt.
   A szakma összetettsége fogta meg, hiszen a műtétek mellett foglalkozik nőgyógyászati endokrin eltérésekkel, fertőző betegségekkel.
   Nőgyógyászati problémáknál fontosnak tartja, hogy a vizsgálatra oldott légkörben kerüljön sor, és egyénre szabott megoldást találjon.
   2. Tegnap voltam nála vizsgálaton a Madách 11-be rendel, nagyon fiatal, kedves doktornő, sajnos tegnap felfedezett még egy miómát nálam, ennyit tudok mondani
   3. Nagyon jò,a lànyomat műtötte is, meg a szülès is nàla volt. Nyugodtan bízd rà magad!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás