Mi számít sürgősségi esetnek?

Hogyan rövidítsd le az orvosra várakozás idejét?

0

Gyakran visszatérő problémának látom (jómagam is ebben a cipőben jártam) hogy az erős menstruációt a szakrendelőkben nem sikerül végérvényesen kezelni. Gyakori „gyógymód” az átmeneti megoldásnak tekinthető fogamzásgátló tabletta vagy az egynapos sebészet keretében végzett nőgyógyászati küret.  A fogamzásgátló szünetelése, küret után három hónappal gyakran visszatér az erős menzesz.

Az erős vérzés oka  azonban nem a tabletta vagy a küret hiánya. Az erős vérzést nem a mióma váltja ki, hanem az ösztrogén túlsúly miatti vastag méhnyálkahártya (endometrium). Évek telnek el az erős menstruációval, miközben a hölgyek munkahelyi, párkapcsolati nehézségekkel néznek szembe (átázás a munkahelyre menet, kiesés a munkából, izolálódás, programok meghiúsulása, együttlétek elmaradása, fájdalomcsillapítók).

Kapcsolódó bejegyzés: Diagnosztikai késés mióma, adenomiózis, endometriózis esetén  

Az erős menstruáció oka nem a tabletta hiánya

Tennünk kell annak érdekében hogy az erős vérzéssel töltött évek idejét lerövidítsük. Célom, hogy a hölgyek minél előbb kapják meg a vérzés csillapításhoz szükséges nem tüneti kezeléseket és visszazökkenjenek a normális életbe. Egy felhívásban  betegtársak segítségét kértem az erős menstruáció vagy mióma miatti sürgősségi esetek leírásához. A hölgyek saját tapasztalataikat mondják el, hogyan jelentkezik náluk az erős menstruáció és hogyan reagál erre a környezet. Ha az alábbi leírások valamelyikében magadra ismersz, eseted sürgősséginek számít. Ne késlekedj, foglalj időpontot a budapesti Mióma Centrumba. Ha nincs lehetőséged Budapestre utazni,

a megyeszékhelyeken működő intézmények 24 órás nőgyógyászati ambulanciáin jelentkezhetsz, ahol ellátják a segítségre szoruló betegeket.

Akut probléma esetén sürgősségi időpontot kérhetsz lakóhelyed szerinti szakrendelőbe. Így talán már a következő héten sorra kerülhetsz. Nem kell még 2-3 hónapot szenvedéssel, fájdalomcsillapítók fogságában töltened. Mikor kell azonnal orvost keresned? Mi számít sürgősségi esetnek? És hogyan élik meg a miómával járó kellemetlenségeket, az erős vérzést a betegek?

MI SZÁMÍT SÜRGŐSSÉGI ESETNEK?

  • éjszaka háromszor kell betétet cserélni, véres lesz az ágynemű
  • TENA LADY betét munkába menet egy óra alatt átázik
  • csirkemáj-szerű alvadt vérdarabok ürülnek
  • gyakran kell a mosdót felkeresned, állandó a vizelési inger
  • emésztési rendellenesség, székelési zavar esetén (a belek felé növekvő mióma szűkíti azok átmérőjét)
  • ha súlyos a vérszegénység, a vas és hemoglobin értékek jóval a referenciatartomány alsó küszöbe alá esnek
  • 10 cm-nél nagyobb mióma
  •  ………..
    Folytasd a listát. Írj az info kukac mioma pont hu címre.
„Egy pillanat alatt képes elönteni a vér. A rettenetes „HUSSSS” érzés, ami után a tampon betét együtt sem tudja felfogni a vért, mert az egész olyan mintha egy vödörből öntenék.” Ha Te is ezt tapasztalod azonnal indulj a nőgyógyászati ambulanciára vagy kérj időpontot sürgősségi okokra hivatkozva nőgyógyászati ellátásra. Addig is próbáld ki az erős menstruációt csillapító gyógynövények erejét. Fotó. Pinterest.com

Így jelentkezik az erős menstruáció (betegtapasztalatok)

Zsuzsa

Sziasztok! Nekem van egy 12 cm – es miómám a méhem hátsó falában .Nagyon erős menzesztől szenvedek. Csak TENA Lady vagy Seni Control extra betéttel tudok létezni, amelyek sajnos átáznak amíg elérek a munkahelyemre. A szigetszentmiklósi Sztk – ba járok vizsgálatra. Négy nőgyógyász dolgozik itt. A négyből három azt mondja, hogy addig nem műtik meg a miómát amíg vérszegénység nem alakul ki. Egy másik orvos azt mondta, hogy a mióma műthető, de a döntést megelőzően össze kell hívni egy konzíliumot..Ez vajon mit jelent számomra? És mennyi esélyem van a műtétre? Szeretném ha az egésznek vége lenne mert elegem van abból, hogy ömlik belőlem a vér és iszonyatos fájdalmakkal élek.

Kriszta

Szégyenérzetem van amikor a buszon elönt a vér, mikozben négy Tena (receptes) betét van bent (mert nem mersz elindulni kevesebbel) és a kiömlő vértől még így is a kukában landol a bakancsod mert piros lett, véres lett és menthetetlen. Ezt átélni havonta nem normális kategória és lelkileg irtózatosan megvisel.

Kata

Egy pillanat alatt képes elönteni a vér. A rettenetes „HUSSSS” érzés, ami után a legnagyobb betét sem tudja felfognI a vért mert az egész olyan mintha egy vödörből öntötték volna rád. Nem mered elhagyni a házat, nem mersz elindulni olyan helyre amiről nem tudod biztosan hogy van szabad mosdó. Munkahelyre váltóruhával járok mint az ovisok, hátha összerondítom magam.
Amúgy engem a hétvégi ügyeleten konkrétan kigúnyoltak, mert a mega tamponon keresztül! és egy maxi betéttel együtt a bokámig véreztem magam egy szempillantás alatt. A katonai vastag nadrágom full elázott. Elmondtam hogy mi történt, hogy ilyen alvadt cafafok és izék jönnek ki belőlem. erre azt a választ kaptam, hogy nem hiszik el. Legközelebb tegyem zacskóba és vigyem magammal a vércafatokat, mert szerintük ilyen nincs. Az asszisztens meg gúnyosan megjegyezte biztos csak melegebb vízzel zuhanyoztam, mint szoktam. Életem legmegalázóbb élménye volt
És addig nem voltak hajlandóak foglalkozni velem (kb 3 hét) amíg már a vérkép leletem is úgy jött vissza hogy szétcsillagozták a vérszegénység miatt.

Anna

Nekem a harmadik nap kórházi tartózkodásom után úgy adták a kezembe a zárójelentést, hogy addig, amíg meg nem oldom ezt a problémát nem szeretnének ott mégegyszer meglátni. De a problémámat minden orvos méheltávolítással akarja megoldani. Az erős vérzésen kívül más panaszom nincs. Ja és szívbeteg vagyok, ami kockázati tényező az altatásnál. Mivel nem megyek bele a méheltávoltásba, nem is ajánlanak más megoldást. Így maradt a Dicynone, Ergam csepp kombó havi szinten. Ja, igen és az állandó mosdó keresés és a „bebetétezés” amikor elmegyek otthonról.

Erika

Engem idén kétszer küldtek el az ügyeletről, úgy hogy szó szerint szülési fájásokkal mentem be és dőlt belőlem a vér napok óta. A Tena Lady pelenkát óránként cseréltem. A miómám 3,5 cm-es hátsó fali, állítólag nem műthető.
Négy orvos nézte meg, méheltávolítást javasoltak. Az ügyeleten 2x Norcolutot írtak fel. Utána még rosszabb volt. Január végén felvettem a Depo Proverát, 23 napja vérzek. Abból egy hete erős alvadékos újra, teljesen el vagyok keseredve.
A vasam 2, a hemoglobinom 65, és még vért sem kaptam. Pedig tavaly amikor küreten voltam azt mondta a doki csoda hogy egyáltalán be tudtam menni. Bocsánat hogy ilyen hosszú voltam, de én már ügyeletre sem megyek.

Helga

Én  2 évet “elbactam” , a végén már 16 hónapon át folyamatosan ömlött a vér belőlem.  Pedig 54 kg vagyok. A nonstop derék, combfájást szinte megszoktam, adenomyosisom is lett a mióma mellé. Aztán a méheltávolító műtét után néhány héttel szinte minden nőgyógyászati gondom megszűnt. Ennek májusban lesz két éve. Imádom az új helyzetemet, a méhem cseppet sem hiányzik. Patológián dolgoztam. Betegesen nézegettem a kivett miómás méheket. Mondjuk, ha láttam volna korábban milyen ez, azonnal kisírom a műtétet.

Magdi

Sajnos minden hónapban van egy pénzkeret, ami ha elfogy , te már nem kerülhetsz be mióma műtétre. Engem ide oda tologatnak, mert rengeteg műtétem volt 22 éves koromtól. Az is kétséges volt egyáltalán lehet-e babám..Akkoriban az elsők között voltam, akinek a ma már rutinnak számito conisaciot csinaltak..Orvosi példa voltam sokáig..Folyton cisztákat is termeltem. Ilyen műtétem is volt.és az én orvosom a kollegája..Nem fog ellene dönteni..Ők férfi lévén azt várják, majd a változókor elsorvasztja a ma már 2 db miómámat. Már nyomja a hólyagomat,.pokoli fájdalmaim vannak es vérzek annak ellenére, hogy 3 éve nincs mensim..A fiatal doki azt mondta kiveszik..Sobel viszont tologat sajnos..en meg pokoli kínokon megyek keresztül az összes tünettel, ami csak létezik. Öt gyermeket hordtam ki később a beteg méhemmel, persze méhszáj összevarrással. Folyamatosan probálkozom..Jövő hétre is van időpontom..de mailezek a dokimnak is, nem bírom tovább..laparos műtétet szeretnék, ha most sem tudom elérni jovő héten a műtét lehetőséget, sajnos mentőt fogok hivni..Érdeklődtem, engem már csak odavihetnek. És kiszolgáltatott vagyok, mert Magyarország.legkiválóbb nőgyógyásza átment professzornak a Maternitybe.

Aletta

A fájdalom szintjét tenném hozzá, illetve a vérzéses napok számát. Ha már úgy eszi az ember a Cataflamot, mint a drazsét, folyton a meleg zuhany alatt áll, hogy “csak” elviselhető legyen a fájdalom, Illetve az a jó hónap, ha 2-5 napig csak kicsit vérzik, a többi napon meg ömlik.

Erika 2.

Krónikus fáradtság a vérszegénység miatt, derékfájás, lábakba lefelé sugárzó fájdalom, Pszichés terhelés, állandó félelemérzet az átázástól. De lehet, hogy a derékfájást már más is írta.

Edina

Amikor ülsz, majd felállsz és hirtelen kiömlik belőled a rengeteg vér. Az még hagyján hogy minden csupa vér lesz mint egy disznóvágáson. A rosszabb az, hogy a sok vérveszteségtől hirtelen elgyengülsz. A lábad remegni kezd, összeesel, elájulsz.
A folytonos vérzéstől vérszegény leszel állandó fejfájás, gyengeség kíséretében. Nem hogy aktív nem tudsz lenni, de minden napot úgy élsz túl mint egy hős. Semmi erőd nincs. Gyenge vagy, fáradt vagy, nincs erőd, sem kedved semmihez. A munkád elvégzéséhez alig tudod összekaparni magad, épp annyira hogy ne rúgjanak ki. Betegállományba nem mersz elmenni, nehogy a sok betegeskedés miatt rúgjanak ki. Ha netalán a munkahelyed mégis tolerálná ezt, akkor is körülményes.
A háziorvos ebben nem dönthet, nőgyógyászati javaslat szükséges. Ördögi kör, hiszen a legtöbb nőgyógyász szerint, a fent leírt állapot “természetes, hisz a legtöbb nő vérzik, ez a dolguk”! (Én ezt a választ kaptam.)
A háziorvos szimpátiából maximum egy hétre tud kiírni a problémával, de ugye van amikor 3 hétig dől belőled a vér, s egy hét “pihi” után kezdődik elölről.
Amikor állsz a zuhanyzóban, közben a bokádhoz csapódik a lenyúló, véres valami. Nem jön ki magától, te kezded kihúzni. Fájdalmas és sokkoló. Elájulsz, mégis össze kell gyorsan kapnod magad. Munkába kell menni.
Sűrű vizelési inger, állandó betétcserélési kényszer, folytonos mosdóba járás. De nincs elég mosdó a munkahelyen. Sokszor be sem jutsz, s amíg ott állsz várakozva, elönt a vér. Ha bejutsz minden tiszta vér lesz. Remegő kezekkel, lábakkal, gyengén takarítod fel magad után a vért. Sokszor megfelelő tisztítószerek nélkül, plusz munkával. (Legalábbis a mi melóhelyünkön már az is kész csoda ha van wc papír). Így aztán egy kis táskával jártam a mosdóba. Abban voltak a tamponok, betétek, egy váltás bugyi, egy váltás nadrág, zokni, nedves törlőkendő, domesztosos törlőkendő, a wc-hez domesztoszos flakon) Mindezt úgy csinálod hogy az ájulás környékez, a főnök kérdőre von, miért jársz ilyen sűrűn a WC-be?
Mindezt észervétlenül kell csinálni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.
Szeded a vas és vérpótló készítményeket, de semmit nem érnek, mivel folyamatosan vérzel.

Segítséget szeretnél? Vagy csak egyszerűen sorstársakkal beszélgetnél?

Csatlakozz a csoporthoz: mioma.hu közösség zárt csoport

Kapcsolódó bejegyzések:

11  kérdés amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vézésed? 

Ilyen a menstruáció színe ha miómád van  

Négy erős menstruációt csillapító gyógynövény   

Milyen tényezők hatására növekszik a mióma? 

Három alhasi fájdalomcsillapító otthoni fürdő   

13 tipp: mire ügyelj ha vasat szedsz? 

 

Forrás:

ealthline.com/health/womens-health/heavy-menstrual-bleeding-emergency   

https://flo.health/menstrual-cycle/health/period/when-should-you-go-to-the-hospital-for-heavy-menstrual-bleeding

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829  

https://www.mcleodhealth.org/blog/heavy-bleeding-periods-worry/ 

https://www.gesundheitsinformation.de/wie-laesst-sich-eine-zu-starke-regelblutung-behandeln.html 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás