Miért együnk rendszeresen keserű élelmiszereket?
Keserű anyagok a mióma étrendben
Első hallásra azt gondoljuk pfuj…. keserű! Ez valami mérgező lesz! A keserű szó nem éppen pozitív csengésű. Keserű pirulaként aposztrofált gyógyszerek, mérgező gombák (gyilkos galóca) juthatnak eszünkbe. Pedig ha egy élelmiszer keserű, nem jelenti automatikusan hogy egészségtelen vagy mérgező. Pont ellenkezőleg. Az élelmiszerekben található keserű anyagok határozottan hormonbarátnak mondhatók, hiszen anyagcserénk, emésztésünk jótevői.
Ha a mióma terápiában természetes gyógymódokban gondolkodsz, emésztésünket és legfontosabb méregtelenítő szervünk májunk működését kell optimalizálni. Pont ezen a két területen számíthatunk biztosan a keserű anyagokra. Nézzük meg hogyan.
Keserű anyagok kedvező hatásai
Bár a keserű anyagok a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz képest nem létfontosságúak, mégis rendkívül kedvezően hatnak anyagcserénkre és hormonháztartásunk működésére.
- serkentik a nyálelválasztást
- serkentik a gyomorsavtermelést
- gyorsítja a gyomor perisztaltikus mozgását
- segítik a tápanyagok hasznosulását
- megkönnyítik az ösztrogén hatású vegyületek (vegyi anyagok) szervezetünkből történő kivezetését
- segítik szervezetünk vírusok és baktériumok elleni védekezését
- támogatják az egészséges bélflórát
- hátráltatják a gyulladásos folyamatokat
Emésztésserkentés
A keserű anyagok nem csupán közvetlenül az emésztőrendszerre, hanem agyunk máj és veseműködést szabályozó területére is hatnak. „Étkezés előtt egy könnyű keserű ital sokkal jobb, mint utána egy eszpresszó.” – állítja Dr. Brigitte Bauerlein táplálkozástudományi szakértő. Emésztésünk gyorsul, lendületbe jön. A nyál és gyomorsav termelésével, a gyomor mozgásának serkentésével a tápanyagok jobban felszívódnak, a káros anyagok pedig távoznak. Itt kell megemlíteni a ma divatos mikrobiom kifejezést.
Mit értünk mikrobiom alatt?
A mikrobiom a gyomorban található mikroorganizmusok közössége, ami az ujjlenyomathoz hasonlóan minden embernél egyedi képet mutat. A keserűanyagok támogatják az egészséges bélflórát (mikrobiom) és helyreállítják a megbomlott egyensúlyt.
Csökkentik az étvágyat
Biztosan Te is tapasztaltál már farkasétvágyat. Voltál úgy, hogy vacsora után „felfaltál” egy doboz csokis kekszet. Nem mindegy hogy az evésroham egy évben egyszer vagy hetente jelentkezik. Ha étkezésenként egy-egy keserű élelmiszert illesztünk étrendünkbe, evésrohamunk elmaradhat.

Szabályozzák a vércukorszintet
Mióma mellett társbetegségként jelentkezhet az inzulinrezisztencia. A keserű anyagok szabályozzák vércukorszintünket, ezzel akár az IR rizikója is csökkenhet. Ugyanis kutatók összefüggést mutattak ki a keserű anyagok és a vércukorszint között.
Természetes antidepresszáns
Családi problémák, párkapcsolati traumák, időhiány, munkahelyi stressz, túl sok műkaja miatti tápanyaghiány D-vitamin hiánnyal megfejelve könnyen depresszióhoz vezetnek. A kilábaláshoz az okok megszüntetésén keresztül jutunk el, amin a keserű anyagokban gazdag táplálkozás plusz pontokat jelenthet.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak keserű anyagokat?
A keserű anyagok másodlagos növényi ható anyagok. Nem minősülnek tápanyagnak, elnevezésük kémiai kötésre utal. Elsősorban növényi élelmiszerekben fordulnak elő. Ezek:
Zöldségek: endívia, cikória, radicco, fejes káposzta, rukkola, articsóka, mángold, hónapos retek, fokhagyma, olíva, olívaolaj
Citrusfélék: grapefruit, citrom, lime
Gabonák: amaránt, köles
Fűszerek: gyömbér, bors, kardamom
Konyhai fűszernövények: majoránna, rozmaring, tárkony, zsálya, kakukkfű, babérlevél
Gyógynövények: orvosi angyalgyökér, oroszlánfog (pitypang), komló, tárnics, üröm
Italfélék: zöld tea, fekete tea, kávé, kakaó (natúr), kvász (orosz rozsból erjesztett gabonaital)
Keserűvizek: Ferencz József keserűvíz, Hunyadi János víz, Igmándi keserűvíz, Parádi kénes gyógyvíz
Édességek: fekete csokoládé (keserű csokoládé)
Keserű cseppek: Svéd csepp, más gyógynövényes keserű cseppek
Hetente írj fel ötöt a bevásárló listára a fenti élelmiszerekből! Használd gyakran a mióma étrendben a keserű anyagokat!
Forrás:
hthttps://www.zdf.de/nachrichten/ratgeber/gesundheit/bitterstoffe-wirkung-gesundheit-100.
htmltps://www.drkh.hu/blog/miert-olyan-egeszsegesek-a-keser-anyagok
https://www.aok.de/pk/magazin/ernaehrung/lebensmittel/bitterstoffe-warum-sind-sie-so-gesund/
https://www.weleda.ch/magazin/gesundheit/wie-bitterstoffe-unserer-verdauung-helfen
https://www.infokiskunfelegyhaza.hu/hirek/olvas/keseruvizek-mire-jok-2015-06-07-180000
https://www.brigittebaeuerlein.de/