Vérszegénység étrendi kezelése, májas receptek

0

Világéletemben vonzottak a májas ételek. Ha édesanyám a kedvemben akart járni, resztelt májat és “büszkeszószt” készített. (A büszke Eger környékén a palóc nyelvjárásban egrest jelent. Tudod, az a fanyar, sárgás-zöld, szúrós bokron termő gyümölcs.) Édesanyámtól tudtam meg, hogy családunkban van egy vérszegénységre való hajlam.  Én, az Anyukám és az öcsém is vérszegények.

Szervezetünk olyan mint egy okosóra, jelzi mire van szüksége. A hús-félékért nem voltam oda, a májas finomságokért rajongtam. Kívánósságomat, egy másik vérszegénység miatti gyengeségemet a mákos ételek jelentik. Mint később megtudtam, a máknak is magas a vastartalma (és folsav tartalma), ezért vérszegény lévén ösztönösen kívántam. A mákos kaják utáni sóvárgás, hasonlóan a májas ételekhez, az egész életemet végig kíséri. De most térjünk vissza a májhoz.

Máj, mint téli vitaminbomba

A májban található tápanyagok elősegítik a vas hatékony beépülését a szervezetbe. Ezért a májból kábé ötször annyi vasat képes szervezetünk hasznosítani, mint a leggazdagabb növényi vasforrásnak ismert céklából. B -vitaminok teljes skálája, a különösen fontos B12 vitamin, folsav (B9 vitamin), réz, cink és nem utolsó sorban D és A-vitamin található benne. Külön jó, a folsav szerves kötésű folát formája. Mindezek együtt egymás hatását erősítik.

Egyes májfélék eltérő vitamintartalma

A libamáj, kacsamáj, egyes halfélék A-vitaminban, D-vitaminban gazdagok. A sertésmáj B1 vitaminban, a csirkemáj B6, a borjúmáj és csirkemáj C és E vitaminban, a tőkehalmáj D-vitamin és Omega-3 zsírsavtartalma kiemelkedő a többihez viszonyítva.

Méregkoktél vagy vitaminbomba?

Ezen a ponton sokan támadni fognak, hiszen a máj egy méregtelenítő szerv, tehát ki az a “barom”, aki a méregbombát megeszi. Oké a máj valóban méregtelenítő szerv, de a mérgek az epével kiürülnek, és zsírban tárolódnak. Tehát a méregbomba nem maga a máj, hanem a zsír és az epe. A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért zsírban nem raktározódnak.

A máj vérszegénység gyógyító hatásának felfedezése

1926-ban írták le, hogy májkivonattal a vészes vérszegénység gyógyítható. Fél kiló májat kell enni naponta egy héten keresztül. A felfedezést 1934-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. A májfogyasztás vészes vérszegénység kezelésében játszott szerepének felfedezése miatt George Minot, William Murphy, George Wipple orvosok kapták meg a Nobel díjat. Magát a vérszegénység kezelésében szerepet játszó hatóanyagot a B12 vitamint (Cyanokobalamin) 1948-ban azonosították.

Vészes vérszegénységben máj hetente egyszer

Mióma, erős menstruáció, vészes vérszegénységnél ajánlott hetente egyszer 20-30 dkg májat fogyasztani. Most pedig nézzünk három gyorsan elkészíthető fincsi májas receptet.

Hagymás pirított máj

A hagymás pirított máj elkészítési ideje csupán tíz perc, ezért elfoglalt és fáradékony hölgyeknek ideális. Bármilyen máj alkalmas sertésmáj, csirkemáj, kacsamáj. Jómagam olívaolajat és sok vöröshagymát használok. A megtisztított, felszeletelt hagymát vasserpenyőben dinsztelem, majd a megtisztított májat lassú tűzön rázogatva tíz percig pirítom. Borsozom. Fakanállal megnyomva, ha már nem véres, akkor jó. A sót és majoránnát a végén szórom rá.

Hozzávalók
  • 3 fej vöröshagyma
  • fél kg csirkemáj/ kacsamáj
  • olívaolaj
  • bors
  • majoránna

Házi kacsamájpástétom

A házi májpástétom előnye hogy gyorsan elkészül, a boltival ellentétben nem tartalmaz adalékanyagot. A májat sütés előtt nem kell megmosni. A májpástétomhoz használt májat süsd kicsivel tovább. Legyen 15 perc. Elkészítése a fenti módon történik.

Hozzávalók
  • 0.5 kg kacsamáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • olaj
  • majoránna
  • zsálya
  • bors

Miután a máj megsült, hagyod kihűlni. A serpenyő tartalmát aprítógépbe teszed és krémes állagúig turmixolod. Csatos üvegben hűtőben tárolod. A legfinomabb tönkölykenyér pirítósra kenve lilahagymával, szeletelt savanyú uborkával. Vasban gazdag citromos csalánteával fokozhatod hatását. Vigyázz, a csalántea vízhajtó, lefekvés előtt három órával fogyaszd.

Házi májpástétom. Fotó. Pinterest.com

Májas barnarizs rizottó

Hozzávalók
  • 30 dkg csirkemáj
  • 20 dkg barnarizs
  • két fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • majoránna
  • egy marék petrezselyem

A barnarizst megmosod, két óráig áztatod. Leöntöd a vizet, felteszed főni. Főzési ideje hosszú, majdnem egy óra. A májat a fenti recept szerint megpirítod. Miután kicsit kihűlt kockákra vágod. A főtt rizst és a darabolt májat üvegtálban összekevered, apróra vágott petrezselyemmel megszórod. Vasban, folsavban gazdag egytálétel vészesen vérszegény hölgyeknek. Citromos csalánteával a hatását megkoronázod.

Kapcsolódó termék

Csökkentsd panaszaid életmódváltoztatással. Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram és Hormondiéta gyógyító receptek gyújteménye a mióma zsugorítása, a hormonegyensúly érdekében.  

Forrás:

Máj: a téli vitaminbomba (Agrárkapu)

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/mit_egyen_aki_verszegeny

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360  

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás