Alternatív tejfélék: mit válasszunk bolti vagy házi gabonatejet?

0

Tehéntej? Fujj!

Ha így vélekedsz olvasd el ezt!

A mióma növekedésének megállítása, a manapság oly gyakori hormonális problémák természetes kezelése érdekében táplálkozásunk gyökeres átalakítása szükséges. Ennek érdekében a tiszta, vegyszermentes természetes élelmiszereket részesítjük előnyben.

Gyakran hallani kétes eredetű tejkészítményekről. Felmerül benned is a kérdés, a kalciumpótlás mégis milyen forrásból történjen? Melyek a megbízható tejfélék? Milyen forrásból szerezzük be őket vagy inkább válasszuk a tutit, a házi készítésű gabonatejeket? Óriási előnyei vannak a házi készítésű gabonatejeknek. Az egyik az ára. A másik, tudod miből van. Miért vennél 700-800-Ft-os bolti gabonatejet amikor készíthetsz 50-Ft-ból is?

Bio és hagyományos bolti gabonatejek

A tehéntej alternatívái a gabonatejek. Főként a biotermelőknek köszönhetjük hogy manapság sokféle kifejezetten jóízű tejpótlék kapható. De mitől ilyen jóízűek?

Bolti gabonatejek

  • Megfigyelésem szerint a bolti gabonatejek legfontosabb jellemzője: (nekem) édes. A gyári gabonatejek szénhidrát és cukortartalma viszonylag magas.
  • A növényi tejek mindegyike kevesebb kalciumot tartalmaz mint a tehéntej, ezért szinte valamennyi gabonatej gyártó kalciummal dúsítja a tejet. Erre kalciumban gazdag tengeri alga kivonatot használnak.
  • A gabona és diófélékből készült gyári tejek zsírszegényebbek a tehéntejnél.
  • A zabtej előnye, hogy sok béta-glukánt azaz vízben oldódó ballasztanyagot és viszonylag sok magnéziumot tartalmaz.
  • Gyakran vanília vagy tejberizs ízűek. Vajon miért?
Fotó:pinterest.de

Bolti gabonatejek további összetevői

  • A gyártók cukrot adnak a gabonatejekhez, amely agávészirup vagy nyers nádcukor. A „hozzáadott cukor nélkül”  felirat pedig nem jelenti azt hogy az ital nem édes. A bolti gabonatejek magas szénhidráttartalmát a hozzáadott cukornak köszönheti.
  • Előfordul hogy a gyártók hozzáadott maltodextrin segítségével „varázsolják” testesebbé a terméket. Ez egy további szénhidrát, ami plusz kalóriát jelent.
  • A kalóriákat tekintve ártalmatlanabb a „növényi tejekhez” hozzáadott repce vagy napraforgóolaj. Ezek a termék lágyabb ízéről gondoskodnak és segítenek a homogenizálásban.

Milyen hozzáadott anyagokat tartalmaznak még a bolti növényi tejek?

  • Emulgeátorként lecitint és/vagy stabilizátorokat (E322)
  • Szentjánoskenyérmaglisztet (E410)
  • Karragén (E407 vörösmoszatkivonat zselésítő anyag, ugyanezt a célt szolgálja fogrémek, cipőkrémek, samponok, kozmetikai szerek, tűzoltóhabok esetében is)
  • Gellánt (baktériumokból nyert anyag E418)
  • A nem bio gyártók (hagyományos gyártók) aromákat és vitaminokat adagolnak a termékhez. Ennek csupán a B12 vitamin esetében van értelme, ugyanis ez a vitamin a vegánok étrendjéből teljesen hiányzik.
  • Az összes tejpótlóban megtalálható még a só. Régi konyhai titok, miszerint az édes ételekhez adott csipetnyi só teszi kerekké az étel ízét.

Bővebben a bioélelmiszerekben engedélyezett E jelölésről. E-számos bioélelmiszerek?

A bolti vanília, csokoládé, madártej, banántej, kókusztej ízesített italoknál hasonló stabilizátorokat és sűrítőanyagokat használnak. Akkor mitől jobbak a bolti gabonatejek?

Készíts házi köles tejet!

Ütős érvek a Hormondiétában a köles mellett! Hogyan segít a rendszeres kölesfogyasztás a hormonproblémák kezelésében? Hogyan készíts házi kölestejet? Hamarosan a mioma.hu következő bejegyzésben. Korábban a házi zabtej készítése. Zabtej a tökéletes magnéziumforrás

Inspiráció

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/beta-glukan

http://tisztanvegan.blogspot.hu/2015/04/hazi-kolestej-gyorsan-olcson-finoman.html

http://www.fittnok.hu/

http://napidoktor.hu/dieta/10-ok-amiert-a-koles-jo-nekunk/

https://peakshop.hu/girl/jotekony-koles/

http://divany.hu/offline/2013/05/15/rizstej/

Természetgyógyász magazin 2016. szeptember (9. szám)

ruswell, A. S. Cereal grains and coronary heart disease. Eur J Clin Nutr. 56(1):1-14, 2002.

Anderson, J. W. Whole grains and coronary heart disease: the whole kernel of truth. American Journal of Clinical Nutrition. 80(6):1459-1460, 2004.

https://mno.hu/tudomany/artalmatlan-adalekok-am-a-dietetikusok-sohasem-ennek-meg-1260091

Hormondiéta

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás