Karácsonyi hangulat alkoholmentes forralt borral
Ünnepi fények, csillogás, zeneszó, vidám dallamok, finom illatok. Az utcai adventi vásárokat betöltő finom illatok egyik forrása a forralt bor. Számomra a decemberi esték elképzelhetetlenek eme varázslatos ital nélkül.
Északi országok kedvelt itala
Otthon is elkészíthetjük. Illata utánozhatatlan, ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba amit a házba lépve mindenki felismer: Hello! Forralt bor készül? Egyébként a forralt bor a hosszú, ködös, barátságtalan telek uralta országokban vált igazán népszerűvé.
Könnyen megárt
Eredeti, vörösboros alkoholos változata gyorsan a fejünkbe száll. Ha Te is szereted a forralt bor hangulatát, de nem szeretnéd hogy megártson, próbáld ki alkoholmentes változatát. Amikor készíted ügyelj arra hogy a fűszereket ne porban, hanem egész formában használd. Finomabb ízt érünk el, ha egész fűszereket használunk. Az ízeket fokozhatjuk, ha a fűszereket nyeles edényben kissé megpirítjuk. Ha az alkoholt gyümölcsteával helyettesítjük ösztrogénszintünk az alkohol miatt nem emelkedik, közelebb kerülünk a hormonegyensúlyhoz.
Kapcsolódó bejegyzés: Hogyan hat az alkohol ciklusunkra? Köszöntsük alkoholmentes pezsgővel az Új Évet!
Antioxidáns hatás
A forralt borhoz felhasznált fűszerek antioxidáns tulajdonságaik miatt illenek a hormonbarát étrendbe. Alkoholmentes változata vasban, C-vitaminban gazdag, így vérszegénység esetén a hölgyek vérképén is javíthat. Mivel a C-vitamin negyven fok felett megsemmisül, a narancslevet forrás után tíz perccel keverd bele.
Kapcsolódó bejegyzések: Professzor Ingrid Gerhard: Méhmióma öngyógyítás című könyv bevezető összefoglaló
Antioxidáns terápia Három napos vasban gazdag étrend 13 tipp mire ügyelj ha vasat szedsz
Alkoholmentes forralt bor
Elkészítési idő 15 perc
Hozzávalók hat személyre
- 750 ml vörös bogyós mix gyümölcstea (nem filteres)
- 750 ml fekete ribizllié
- 250 ml narancslé
- 1 fahéjrúd
- 7 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 2 kanál méz
Elkészítés
- Öntsd egybe a meleg gyümölcsteát, fekete ribizlilevet, add hozzá a fahéjat, szegfűszeget, többi fűszert, mézet.
- A keveréket felforralod. Két percig főzöd.
- Átszűröd.
- Öt percig hagyod kihűlni.
- Ekkor adod hozzá a narancslevet. (Több C-vitamin marad benne.) Összekevered.
- Bögrébe öntöd, narancskarikával díszíted.
Egészségedre!
Boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!
Inspiráció:
https://www.bildderfrau.de/kochen-backen/rezepte/gluehwein-ohne-alkohol-114656/
https://www.sueddeutsche.de/stil/test-welcher-punsch-schmeckt-am-besten-1.3263518