Mióma, adenomiózis, perimenopauza kezelése természetesen

Mit értünk mióma, adenomiózis, perimenopauza tünetek természetes kezelése alatt?

A természetes kezelés kizárja a feltételezhetően máj és vesekárosító gyógyszeripari termékek használatát, illetve kizár minden külső nőgyógyászati beavatkozást, ideértve a küretet és a műtétet. A panaszok természetes kezelésével a kiváltó okokat szüntetjük meg.

Meddig lehetnek eredményesek a természetes módszerek?

Szakértők állítása szerint négy centiméteres mióma méretig a természetes módszerek eredményesek lehetnek. A mióma növekedése megállítható, vagy lassulhat. A csoportosan előforduló miómák miatt deformált méh, vagy a méhmegnagyobbodással járó adenomiózis esetén természetes módszerekkel a tünetek enyhülése érhető el. Változókori panaszoknál a hormonháztartás egyensúlyának helyreállításával az erős menstruáció megszűnhet, a ciklus rendeződhet.

Melyek a természetes módszerek?

A mióma, adenomiózis, perimenopauza panaszok fő oka a hormonális egyensúlyvesztés. Az ellensúlyozatlan ösztrogén hatás (ösztrogén dominancia) sejtosztódást indít el a méhben. Megszüntetése életviteli változtatásokkal történik. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni.

Az életmód-változtatás területei
 • élelmiszer beszerzési források megválogatása
 • import élelmiszerek fogyasztásának korlátozása (hosszú szállítási idő, vegyszerek)
 • egyes élelmiszerek zero fogyasztása
 • hormondiéta alapanyagok használata (alacsony GI, ellenőrzött forrásból származó húsok)
 • vegyszermentes zöld háztartás
 • folyadékpótlás kizárólag hormonmentes tisztított vízzel, gyógynövényteákkal történik
 • élelmiszerek tápanyagtartalmát őrző főzési módok
 • napfényterápia
 • mindennapos testmozgás (szelíd rázkódással nem járó kismedencei torna)

Léteznek hazánkban kevésbé ismert alternatív terápiák?

A hagyományos kínai gyógyászat vagy az indiai ayurveda világszerte elismertek.
Európa több országában orvosi egyetemeken dolgoznak együtt kínai és indiai szakemberek. Ausztria és Németország nagyvárosaiban hagyományos kínai gyógyászati központok, ayurvedikus terápiás központok működnek. Bővebben itt olvashatsz róla: Hagyományos kínai gyógyászat ajánlása méhmióma esetén  Az indiai ayurveda ajánlása mióma esetén I. 

Milyen feledésbe merült hagyományos gyógymódokat érdemes kipróbálni?

A holisztikus gyógyászat szerint nincs a Kneipp gyógymódhoz fogható, bizonyíthatóan hatékonyabb gyógymód. Ezt igazolják a 200 éve működő európai Kneipp intézmények. Bővebben, kattints a linkre Kneipp módszerről
Mióma autolízis (a legkritikusabb esetek kivételével) a szervezet saját védekező képessége a leghatékonyabb daganatok ellen. Az autolízisnek nevezett folyamatban a szervezet képes lebontani és eltávolítani saját nem kívánatos testszöveteit. Bővebb információért kattints a linkre: Mióma autolízis

Már az életmódodban végzett négy változtatás enyhítheti a mióma, adenomiózis, perimenopauza tüneteit. Hormonmentes forrásvizek fogyasztása, napfény-terápia egész évben, tiszta természetes hormondiéta ételek, rázkódásmentes kismedencei Női Egészségtorna. Fotó: pexels.com
Lelki gyógymódok

A nőgyógyászati betegségek hátterében rejlő lelki problémákról itt olvashatsz. Mióma a női betegség  A mióma üzenete: lelki konfliktusok öt típusa   A mióma pszicoszexuális háttere, lelki problémák feldolgozása segítségnyújtás

Hogyan változtasd meg életmód szokásaidat? Kattints! Segítek!

Mindennapi feladatok az „élj egészségesen” „mozogj többet” általánosságok helyett. Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta + Női Egészségtorna három termék egyben.

Forrás:

https://de.wikipedia.org/wiki/Uterusmyom

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/symptoms-causes/syc-20369138

https://www.healthline.com/health/high-estrogen

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666

https://de.wikihow.com/Myome-nat%C3%BCrlich-verkleinern

A mióma szakorvosi kezelése

DeCherney AH, et al., eds. Benign disorders of the uterine corpus. In: Current Diagnosis & Treatment: Obstetrics & Gynecology. 12th ed. McGraw-Hill Education; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 23, 2020.

Chapron C, et al. Diagnosing adenomyosis: An integrated clinical and imaging approach. Human Reproduction Update. 2020; doi:10.1093/humupd/dmz049.

Soave I, et al. Treatment options and reproductive outcome for adenomyosis-associated infertility. Current Medical Research and Opinion. 2017; doi:10.1080.03007995.2017.1393404.

Smith RP, et al. Dysmenorrhea in adult women: Treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 23, 2020.

Pontis A, et al. Adenomyosis: A systematic review of medical treatment. Gynecological Endocrinology. 2016; doi:10.1080/09513590.2016.1197200.

 

 

95 hozzászólás
 1. Zsófi megjegyzése

  Szia Gabi! 2 dolog miatt írok. Anno október környékén 2020 ban, beszéltük azt, hogy mi más alternatíva lehet a mióma kordában tartására vagy éppen “zsugorodására”. Én akkor nagyon eldöntöttem, hogy márpedig mindent megteszek, hogy a novemberi halasztott műtétem miatt ne rosszabbodjon az állapotom. Alhasfájás, székelési problémák, erős vérzés 2 napig majd elhúzódó 8-9 napig majd barnázás. 1 db 9,5 cm miómám van/volt? A következőket tettem: Aviva tanfolyamot elvégeztem ezt rendszeresen végeztem heti 3 x. Hormondiétáztam. Fogytam. 72 kilóról 64 lettem. Agykontroll. – ezt bevallom nem sokat gyakoroltam és azóta hébe hóba jut eszembe.. pedig hiszek benne. Szóval voltam Dr. Ács Nándor doktorúrnál március 25.-én. Nagyon izgultam mi változott benne. Az eredmény 7,5 cm es mioma. ugyanaz. Az az igazság, hogy kb decemberig aviváztam, étrendetváltottam, agykontrolloztam rendszeresen. Szerintem ha ezt követném továbbra is valószínű több jobb eredményt érnék el. Majd kíváncsi vagyok a véleményedre. Másik dolog az egy kérdés lenne. Engem hétfőn fognak oltani, szputnyikot kapok. Van-e hatása a miómára, menstruációra?

 2. Panni megjegyzése

  Segítséget szeretnék kérni tőletek. Miómára milyen gyógytea jó? Ti melyiket isszátok?

  1. Szilvia megjegyzése

   Kismedencei torna, gluten, tejmentes, cukormentes diéta, hölgyi tea, minden nap ugrálás mentes sport, vitaminok, fitoösztrogének száműzése, azaz biokozmetikumok használata, vegyszermentes háztartás, bpa mentes edények stb stb.

   1. Ibolya megjegyzése

    Hölgyi tea,az interneten rá tudsz keresni a tea készítőjere, személyre szabott teát is tudsz csináltatni.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia Panni, a gyógynövényteák általában használnak. A lényeg a progeszteron és vérzéscsillapító hatás. Érdemes életmódot váltani, naponta kismedencei tornát végezni (ugrálást, szökdelést, rázkódást mellőzve)
     Mihamarabbi közérzetjavulást kívánok!

 3. Zsuzsa075 megjegyzése

  Sziasztok!A jelenlegi helyzet szerint ott tartok, hogy ha tovább nő a miómám, kiveszik a méhem. Más bajom nincs, sem extrém vérzés, sem fájdalom, ezért is jó lenne elkerülni. Van tapasztalatotok a “mióma stop” csomagokkal?! Vajon segít? Mivel holisztikusan gondolkodom, kérdésem, vajon lehetséges egyensúlyba hozni a testet természetes módszerekkel (joga, meditáció, lelki oldás, csalàdàllítàs), mert én úgy gondolom, a mióma lelki eredetű.Ha ebben nem hiszel, görgess el. Akinek van tapasztalata, ossza meg velem, mert a méhemet szeretném megtartani! Gyógyulást!!!

  1. L.K.Á megjegyzése

   Én is 100százalékra biztosra veszem, hogy lelki állapot miatt alakulnak ki miómák! Az első műtétem elött fél évvel volt egy lelki zuhanásom. Több év kellett mire rájöttem, hogy mi lehetett a gond. Onnantól kezdve meg már még egy lett, jól érezte magát. Nehéz változni, lelkileg, ha valaki lelkis nem egyszerű! Túl vagyok nagy műtéten és most kezdek el élni, 42 évesen. Mindenkinek erőt és kitartást!

 4. Ferenczi Gabi megjegyzése

  Sziasztok! Friss miómásként kérdem (ma derült ki, 2x2cm, hátsó méhfali).
  Volt, akinek valamiféle természetes gyógymód, gyógynövény segített?
  Vagy törődjek bele a miómaba? Vár még rám egy hormonvizsgálat
  (a ciklus 3.és 21. napján vérvétel)

  1. Z. Csilla megjegyzése

   Semmiféleképpen se törődj bele. Méreténél fogva, szerintem jó eséllyel kezelni tudod még természetes dolgokkal. Itt a mioma.hu-n sok jó dolgot olvashatsz, és biztos jön hozzászólásban még több alternatív dolog. Az minden esetre jó kezdés szerintem, hogy a hormonrendszernek utána nézel.

   1. Emese megjegyzése

    Palástfű, pásztortáska keverék teát iszom évek óta, + lecseréltem a fehér lisztet, a cukrot barnára. Sajnos nekem
    a cukorpótlók gyomorproblémát okoznak. Kevesebb feldolgozott húst eszem, tornázom.
    Bár a stresszt nem tudom kizárni az életemből, úgy gondolom az egyetlen tényező ami miatt újra növekedni kezdett.
    Több mint 8 éve élek a miómaval, bár nagy valószínűséggel a baba emiatt nem jött össze,
    de az életmódváltoztatás következtében az életminőségem már nem rossz, elfogadható.
    Időre 26 – 28 napra mindig megjön a menzeszem.

    1. renáta megjegyzése

     Palástfű, pásztortáska tea keveréket mikor fogyasztod? Vérzés alatt?

     1. Emese megjegyzése

      mivel eléggé pontosan megjön kb 1 héttel előtte elkezdem inni és amíg tart, meg sok C ill. D vitamin.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Gabi, végezd hetente legalább 3 alkalommal a kismedencei Női Egészségtornát.
   A palastfű teát étrendváltoztatással együtt a ciklus második felében a 15-28. nap között használd. Gyermeklancfű tea és ételek a majméregtelenitesre es gyulladás csökkentes miatt szükségesek. Feldolgozott hús helyett kevés zsírmentes biohús, fehér liszt, fehér cukor mentes, vasban és más tápanyagokban gazdag táplálkozás lenne szükséges, mar ha sikerül megcsinálni.
   Ajánlottak még az ösztrogén kivezetésre a keresztes viragúak. Gabonafélékből az alacsony glikémiás indexxel rendelkező, gluténmentes gabonafélék pl. a hajdina,köles. Nagyon fontos a meditáció, a jó időbeosztás és a napi stressz “levezetése”. Erre is ideális megoldás a relaxációs zenére végzett kismedencei torna. Ha ezeket betartod, kis mióma esetén sikert érhetsz el és nem növekszik tovább. 🙂😉

 5. Uri-Hajzer Viktória megjegyzése

  Kedves Gabi!
  Május 30-án volt egy mióma műtétem. 34 éves vagyok. és még szeretnénk babát. 5cm-es volt a mióma amit eltávolítottak a méh hátsó falából.
  Tehát még egy hónapja vették ki. Azóta sokszor érzek nyilalló fájdalmat,ami a végbél és a hüvely tájékra is kisugárzik. És vannak alhasi fájdalmaim is. Ez mennyire szokványos? Szeretném még kérdezni, hogy a barátcserjét ilyenkor lehet szedni? Vagy nem,mivel úgy tudom hogy fitoösztrogént tartalmaz. Illetve a progszteron krém használható illetve ajánlották nekem a hölgy teát is. Válaszát előre is köszönöm. Viki

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Viki! Négy hét után teljesen normális ez a fájdalomérzet. A mióma műtét egy komoly műtét, hiszen a teljes, hasfalat, izmokat, méhet átmetszik. Sokakat ismerek akiknél 2-3 hónapos volt a gyógyulás. Van akinél félév is lehet. A teljes panaszmentessé válás egyéni érzékenységtől és a regenerálódás ideje alatt folytatott táplálkozástól, életmódtól függ. Barátcserje készítményt ez idő alatt is ajánlom. A fitoösztrogének ahol kell elvesznek, ahol szükséges pótolják a hiányt. Bővebben: http://mioma.hu/mire-jok-a-fitoosztrogenek/

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

10 − három =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás