A mióma kezelése természetesen

Ha Te is a természetes gyógymódok híve vagy, a méh-mióma természetes kezelésénél kalkulálj a hosszabb gyógyulási idővel. Cserébe kevesebb mellékhatással és szövődménnyel számolhatsz mint a mióma gyógyszer, a mióma eltávolító beavatkozások vagy a mióma embolizáció esetében.

Kiindulópont a mióma kialakulásának okai menüpont

Itt megtalálod a miómához vezető életviteli problémákat. Ha egy kicsit befelé figyelsz, fel fogod ismerni hogy a Te esetben melyek voltak azok a kiváltó okok amelyek a betegséghez vezettek. Ha ezt felismered könnyebb lesz az életviteli változtatásokat megtenned.

Cél az ösztrogén- progeszteron egyensúly

A mióma ösztrogén-függő daganat, növekedését a magas ösztrogénszint hajlamosítja. Ezért célod az ösztrogén, progeszteron egyensúly helyreállítása.  Az ösztrogénszint csökkentése és a progeszteronszint emelésének egyik pillére az irányító funkciót ellátó agyalapi mirigy és a petefészkek működésének serkentése.  A következőkben (a teljesség igénye nélkül) a mióma természetes kezeléséhez, a mióma zsugorításához vezető lépéseket sorolok fel.

Kapcsolódó bejegyzések:

Mióma kezelése természetesen I.

Mióma kezelése természetesen II.

Mióma kezelése természetesen III.

Az ösztrogén kitettség csökkentése

Azért hogy hormonrendszeredet ne tedd ki még több terhelő ösztrogén hatásnak, minmalizáld környezeted ösztrogén terhelését.  Zöld konyhával, zöld háztartással és biokozmetikumok használatával az ösztrogén hatás mérsékelhető.

 • Zöld konyha

A zöld konyhában természetes, friss beszerzésű vegyszermentes bio élelmiszereket használunk. Itt nem az ár a legfontosabb. A beszerzésnél a szupermarketek helyett az otthoni kiskertre és kistermelő piacokra kerül a hangsúly.

 • Zöld háztartás

Ösztrogén hatású vegyületeket tartalmazó tisztítószereket természetes környezetbarát anyagokkal helyettesíted. Több száz méter mélyről feltörő hormonmentes forrásvizet használunk. A klórozott vizű uszodákat mellőzzük. (Ezzel is csökkenthető a szervezetbe kerülő idegen ösztrogének mennyisége.)

 • Vegyi anyag mentes kozmetikumok

A bőrön keresztül gyorsabban szívódnak fel az ösztrogén hatású vegyületek, ezért térj át a vegyi anyag mentes kozmetikumokra.

Az ösztrogén kitettség mérséklésével, az ösztrogén hatású vegyületek kivezetésével, hormonegyensúly gyógynövényekkel és kismedencei tornával a mióma kezelése természetesen, életmódváltoztatással is lehetséges. Forrás: unsplash.com

A már szervezetbe jutott felesleges ösztrogének kivezetése

 • mindennapos meditációval

A napi egy órás csendes elmélyülés a stressz hormonok szintjének csökkentésével járul hozzá a hormonegyensúly helyreállításához.

 • kismedencei vérkeringést serkentő testmozgással

A kismedencei vérkeringést serkentő torna a petefészkek hormontermelését segíti elő, valamint izzadással vezeti ki a szervezetből az ösztrogén-szerű vegyülteteket.

 • a máj méregtelenítő munkájának segítésével

A máj és nyirokrendszer feladata a környezeti mérgek, gyógyszermaradványok kivezetése a szervezetből.  Egyes gyógynövények hatására a gyógyszerek miatt elhasználódott máj sejtek szinte újjászületnek. További info:

 • béltisztítás gyógynövényekkel és beöntéssel

mióma természetes kezelésének egyik lépése a belső szervek méregtelenítése. A vastagbél redőkben rekedt lerakódások például elképesztően károsak lehetnek a hormonrendszer működését tekintve.  Nehézfém kivezető tinktúra készítése. 

Progeszteronszint emelése

A progeszteronszint emelésében kulcsfontosságú a hormonbarát étrend és táplálkozás.  Az örömforrást (nem pedig stressz forrást) jelentő kiegyensúlyozott párkapcsolat és a pihentető alvás az egészséges progeszteronszint őrzésében szintén kulcsfontosságú lehet.

A stressz csökkentése

A stressz mellékvese kimerülést okoz, a szervezetben található progeszteront felemészti. A stressz tehát borítja a hormonegyensúlyt, eredménye az ösztrogén dominancia és a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásával, vérzészavarokkal járó mióma.

Gyógynövények a hormonegyensúlyért

A hormonegyensúly elérését gyógynövény készítményekkel is biztosíthatod. Egyikük például a ligetszépe magból kinyert olaj. Napi egy kanál egy hónapon keresztül Hormondiétával egybe kötve, már néhány hét elteltével éreztetheti mióma zsugorító hatását.

Mióma kezelése természetesen: gyakorlati útmutató

Hogyan csináld? Segítséget Mioma Organic Life 3.0 életmód programban és Hormondiéta receptgyűjteményben találsz.

 

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/oo-oo/1701-osztrogendominancia.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Agyalapi_mirigy 

 

 

 

 

 

116 hozzászólás
 1. Piri megjegyzése

  Kedves Gabi!

  48 éves vagyok, egy 27 és egy 36 mm-es miómám, illetve egy lencse nagyságú polipom van. Hetedik hónapja csinálom a kismedencei tornát (heti 3-szor), és hormondiétát, sok gyümölcsöt-zöldséget eszem, szedek vasat, D-vitamint, ettem kurkumát és koriandert. Ezek után a nőgyógyászati ellenőrzésen pár mm-rel nagyobbak lettek a miómáim, mint korábban. Mit gondolsz, mi lehet az oka??? Egyszerűen nem értem! Arra számítottam, hogy kisebbek lesznek. Van ötleted, mi lehet a gond?
  Üdvözlettel:
  Piri

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Piri! A felsorolt életmód elemeket mioma eseten nagyon jól csinálod csak így tovabb. Magam nem hiszek egy-egy vitamin “csodaszerepében”. Elképzelhető hogy még több változtatás szükséges. Nem ísmerem a testsúlyodat (ösztrogén dominancia), a stressz tényezőket (progeszteron hiány). Végeztél-e belső tisztítást? Sokan hiába fogyasztanak bizonyos anyagokat, ha azok felszívódási problémák miatt nem tudják kifejteni hatásukat. Hol vásárolsz? Melyek a beszerzési források? Hogy állsz kulcsfontosságú más tápanyagokkal? (pl. megfelelő jódforrás, Omega-3 zsírsavak, DHEA) Fogyasztasz hormonegyensúly teremtő hatású gyógynövényteákat, fitoösztrogéneket? (nem cickafark, hiszen mióma esetén 38+-osoknak inkább nem ajánlott, más fiatalkori nőgyógyászati panaszok esetén igen.) A jó válaszra több információra van szükség. Szerintem jó úton jársz…meglesz az eredmény is.

   1. Piri megjegyzése

    Kedves Gabi!

    Köszönöm a gyors válaszodat, és a biztatást. Válaszolva a kérdéseidre:
    – a testsúlyom most 71-72 kg (kb 170 cm magassághoz), ami kb 5 kg-val kevesebb, mint a kúra előtt. De a hasamon van egy kis felesleg (“úszógumi”), ami nem akar lemenni
    – stressz sajnos van az életemben.
    – belső tisztítást nem végeztem, szerintem akkor ez lehet a gond, rátapintottál! Mit javasolnál?
    – sajnos a jódra nem figyeltem, nem tudtam, hogy ez is fontos lenne
    – gyógynövényeket és fitoösztrogéneket sem mertem alkalmazni, mert azt láttam, hogy vannak, akiknél felborította a hormonháztartást, és tanácstalan voltam, hogy hogyan is kellene nekem csinálnom, hogy ezt elkerüljem. Mit javasolnál?
    Előre is nagyon köszönöm a segítségedet! Piri

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia Pri, szerintem további minusz 5 kiloval eltűnnek a hasi zsírpárnák, különösen ha a csípő és deréktáji izomcsoportokat mozgatod. (vizigimnasztika, törzskörzés formái, hullahop karika) napi egy óra állóképességi mozgásformák mellett. Garantálom 3 hónap múlva nem lesz úszógumi.Beslő tisztításra beöntést javaslok: https://mioma.hu/kave-beontes-mioma-eseten/ https://mioma.hu/dr-sherrill/ https://mioma.hu/haspuffadas-belrendszeri-lerakodas-mioma/ Jód az egy külön téma:https://mioma.hu/vitaminok-asvanyi-anyagok-nyomelemek-a-mioma-panaszok-csokkenteseben-i/ Jód referenciákról a hamarosan megjelenő Mioma Organic lIFE 3.0-ban írok. Fitoösztrogének: vannak speciális mióma esetén használható hormonegyensúlyteremtő növények.

     1. Piri megjegyzése

      Kedves Gabi!

      Nagyon köszönöm a válaszodat. Elolvastam a linkeket is, amiket küldtél, és más cikkeket is a honlapodon.
      Két kérdés fogalmazódott meg bennem:

      1. Víz – a csapvíz ugyebár nem jó, mert hormon van benne, a palackos víz nem jó, mert kioldódik a káros anyag. De a szűrt víz miért jó? A szűrő ki tudja szűrni a hormont a vízből? (Bocsánat, ha buta kérdés)

      2. Említetted a fitoösztrogéneket és miómára ható (változókorban) gyógynövényeket. Próbáltam sok helyen kutatni, és megérteni, hogyan hatnak a fitoösztrogének, de sajnos még mindig nem látok tisztán ez ügyben. Melyik gyógynövényekre gondolsz, ami konkrétan a változókorban jó a miómára? És milyen adagolásban? Mert úgy olvastam, hogy nem mindegy, melyiket mikor issza az ember.

      Előre is köszönöm a segítségedet!
      Piri

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia, az üveges forrásvíz jó. Például ilyen a parádi víz. Vagy jók a friss forrásvizek, kannában elviszed, hetente egyszer az ivókútról, otthon üvegekbe töltöd. Magam szoktam hozni ilyen vizet Egerben a József forrástól vagy Bükkszékről a Salvus gyógyvizet. Sokféle vízszűrű van a piacon. Ezek mindegyike más és más, a csapra szerelt szűrők állítólag kiszűrik a hormonokat is. Mindenesetre ha nem is mindet bizonyára szűrővel kevesebb a káros anyag benne. Igen jól látod a fitoösztrogének kérdése egy nyitott kérdés. Magam is próbálok eligazodni a kérdésben, félig meddig sikerrel. Sok helyen ellentmondásokat találsz. Ráadásul ez inkább élelmiszerbiológiai kérdés mint nőgyógyászati. https://mioma.hu/fitoosztrogenek-es-lignanok/ Prof. Dr. Gálik Ágnes oldalán a következő meghatározás található:A fitoösztrogének hatása hasonló a női nemi hormonokéhoz. Az ösztradiol segítségével kapcsolódni tudnak a sejtek ösztrogénreceptorához. A fitoösztrogének nincsenek hatással a vér ösztrogénszintjére, de ha ezekhez a receptorokhoz kapcsolódnak, az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik. Olvass erről többet itt: http://drgalikagnes.hu/

 2. Zsuzsi megjegyzése

  Kedves Gabi!

  5-6 hetes várandós vagyok.
  Problémám, hogy az eddig 4 cm-es miómám elkezdett nőni. Tegnap már 87 mm-t mértek? A doki fél, hogy nem tudom kihordani a terhességet. Én még inkább!!! Mit tehetek magunkért?
  Köszönöm gyors válaszod!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Zsuzsi, információm szerint mióma-várandósság mellet a maca gyökér és fekete kömény magolaj (Nigella Sativa) eredményesen használható. Adagolás: Nigella sativa olaj szirup:egy teáskanállal reggel és este. Kapszula formában babaváróknak nem ajánlatos!!! Gyógyszertárban, drogériákban kaphatóak, kérdi ki a védőnőd és a gyógyszerész véleményét, akik meg fognak erősíteni a két növény hatásosságában. A 3. a palástfű tea. A vetélésre, koraszülésre hajlamos nőknél a palástfű tea segít a terhesség megtartásban, a méhszalagok megerősítésében. A terhesség harmadik hónapjától minden nőnek palástfű teát kellene innia. Kapcsolódó bejegyzés:https://mioma.hu/mioma-terhesseg/

   1. Zsuzsi megjegyzése

    Kedves Gabi!
    Nagyon köszönöm a gyors válaszod! 🙂
    Korábbi terhességem első trimeszterében az erdei málnalevél teáját is ittam.
    Ezt is ihatom akkor azok mellett, amiket javasoltál ?
    Köszönettel

 3. Kiss Piri megjegyzése

  A barátcserjével óvatosan. Miómám van amit műteni szeretnének. Nem egyeztem egyenlőre bele. A kórház színvonala miatt. Nincsenek megfelelő eszközök a műtéthez. Hogy merjek egy olyan kórházban bízni ahol még szappan sincs. Nem mellesleg egy huszonéves, fogszabályozós, rezidens műtene. Tanácstalan vagyok. Szeretném a mióma eltávolítását laparoszkópos műtéttel vagy kíméletesebb megoldással, egy megbízható kórházban. Ezért gondoltam megpróbálom a barátcserjét, mint egy nagyon erős gyógyszert aminek komoly mellékhatásai vannak (próbáltam korábban a mióma gyógyszert, az esmya-t nagyon nem ajánlom) A barátcserje hatására két hetet késet a rendszeres, eddig szabályos menstruációm. Most viszont három hete tart és egyre erősebb, fájdalmas, nagy darabokban jön belőlem az alvadt vér. Háziorvos vas/folsav rágótablettát írt. Most kicsit jobb, kevésbé szédülök. Holnap sürgősen vissza kell mennem a nőgyógyászhoz, nem mert felírni véralvadásgátlót. Nem gondoltam, hogy ilyen erős hatása lehet a barátcserjének és sajnos negatívan. Teát kezdtem el inni ami állítólag gyengébb.

  1. Kiss Piri megjegyzése

   Vagyis korábban, barátcserje teát ittam. Most ezek után semmi nem merek, abbahagytam.

 4. Melinda megjegyzése

  Nekem egy 7 cm es ès 3 cm es miomàm van.Teljesen tunet mentes.Nincs gorcs nincs fàjdalom csak nèha kb 3 havonta egy kicsit tovàbb tart a mensim de èrdekes modon a kozte lèvo idoben volt olyan hogy csak 3 napig tatrott.Ha nem mentem volna el orvoshoz èszre sem vettem volna a lètezèsuket.48 èves vagyok.Ledobbentem amikor az utolso vizsgàlatkor a mèhkiszedèsèt ajànlotta az orvos.Mit tegyek?

  1. Marcsi megjegyzése

   16-20 mm-es a méhnyálkahártyám. A körzeti nőgyógyászhoz elmentem a leleteimmel, aki ki akarja szedni a méhemet.
   Miómám is van, 4-5 cm nagyságú, még életmóddal kezelhető éppen.
   A nyálkahártya vastag, ez hormonzavarra utal. Szerintem ezek nem indokok arra, hogy eltávolítsák a méhem.
   Ezt elmondtam a kórházi orvosnak, aki szerint rossz úton járok.
   A vastag méhnyálkahártya is orvosolható természetes módon. Egy természetgyógyász szerint, ha hormonzavar miatt eltávolítanák a méhem, akkor utána a petefészkemmel is problémák lesznek. Tehát jobb, ha több helyről szedjük be az információt, hogy legalább mi lássunk tisztábban, ha az orvosok erre nem hajlandóak.
   (Még egy UH-t sem csinált az egyik, csak rendelkezett a méheltávolító műtétről.) El sem mondta a lehető opciókat és azok következményeit, sőt pontos infót sem az állapotomról. Most úgy gondolom, időt, energiát szánok magamra. Méregtelenítéssel, az ösztrogénszint csökkentésével, fél év progeszteron terápiával rendbe hozom magam. Marcsi

 5. Tamara megjegyzése

  Kedves Gabi!
  Szeretném a tanácsodat kérni. 5,6 cm-es miómám van. Az orvosok sajnos étrenddel kapcsolatban nem adnak semmilyen tanácsot. Vagy mindenáron műteni akarnak, vagy pedig az Esmya nevű gyógyszert írják fel, amit betilani kellene, nem reklámozni.
  Étkezéssel kapcsolatban szeretném kérni a tanácsodat, hogy milyen ételeket lehet fogyasztani, illetve milyen jellegű tornával lehet még hozzájárulni a mióma összezsugorodásához.
  Olvastam itt a fórumon a hozzászólásokban, hogy ajánlottad a Tafedim teát is. Ezt milyen mennyiségben szabad inni, és mennyi ideig?
  Köszönöm válaszod előre is.
  Tamara

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Tamara, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó gabona, gyökér zöldség, zöld leveles növényeket, alacsony feldolgozottságú, alacsony GI-vel rendelkező összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani. Mástípusú ételeket, más kombinációban reggel, délben és este. Ezeket külön kell választani a felszívódás miatt. Hiszen pl. a gabonafélékben található fitátok akadályozzák a vas felszívódását. Ezért a hormondiéta nem tiltja a kistermelőtől, ellenőrzött gazdálkodásból származó húsfogyasztást (főleg vérszegénység esetén fontos), korlátozott mértékben (heti 2x 5-10 dkg biohús). Részletes javaslat a Tudásbázis/Mióma, antiösztrogén diéta vagy Mioma Organic Life menüpontokban, a készülő, Hormondiéta (mióma, antiösztrogén diéta) Kis rázkódással járó, a kismedencei szerveket megmozgató és kismedencei energiaáramlást elősegítő mozgásformák ajánlottak. Naponta 50 perc hormonjóga vagy vízi-gimnasztika, krallozás (csipőből kiinduló gyorsúszás lábtempó) vízben, vagy gyors léptű gyaloglás és heti 1 alkalom szaunázás stb.

 6. Timea megjegyzése

  Szeretnem megkérdezni, hogy román állampolgárnak (külföldi állampolgár, habar nekem van magyar állampolgárság is)mennyibe kerül egy mióma laparoszkópos műtét és HSG átjárhatóság…EU kártyával rendelkezem és van biztosításom Romániában. Mennyibe kerül EU kártya nélkül a műtét? 4 cm miómám van és szeretnek teherbe esni….Nagyon szépen köszönöm,Timea

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Tímea, nőgyógyász szakorvos szakértőnktől a napokban megkérdezem, hamarosan választ kapsz e-mailben. Cs.Gabi

 7. Névtelen megjegyzése
  1. Anita megjegyzése

   Kedves Gabi!
   A tanácsodra lenne szükségem. Kb. két hónapja állapították meg hogy 2-centis mióma-m van. Úgy történt, ahogy az oldaladon olvastam. Fél év múlva kell visszamennem ellenőrzésre. Nem akar tenni semmit az orvos pedig sokszor görcsölök, menzeszkor pedig nagyon erős görcseim vannak. Kértem,hogy csináltassunk hormonvizsgálatot, szerintem ösztrogén dominanciám van. Sokat olvastam ezzel kapcsolatban, de nem hajlandó. Nem tudom mit tehetnék ezek után, fél év alatt sok minden történhet. Félek, hogy rosszabbodni fog.
   Köszönöm válaszodat: Anita

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Kedves Anita, hamarosan e-mailben válaszolok. Gabi

    1. Ibolya megjegyzése

     Kedves Gabi
     Sajnos nekem férfi ökölnyi a miomám el tudom-e kerülni a műtétet ha igen hogyan? Jelenleg szedem a esmya gyógyszert de ugy érzem hogy nem segít. Köszönöm válaszodat

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Ibolya, több lehetőséged van, amely munkát, időt és szervezést igény. Összetett a feladatlista, nézz körül a Tudásbázis/életmód, Tudásbázis/hormon, mióma, antiösztrogén diéta bejegyzések között.

  2. Földváriné Edit megjegyzése

   Szia Gabi!!
   Tanácsot szeretnék kérni Tőled.Jelenleg 16 hetes kismama vagyok, és sajnos van egy nem kicsi miómám a baba mellett.Szerencsére én nem érzek még semmi fájdalmat,viszont olvasgattam hogy egy bizonyos méretnél megszakitják a terhességet,és nagyon félek hogy nem fogom tudni kihordani addig a babámat amig minden gond nélkül megszülethetne.Láttam hogy sok gyógynövény van erre a gondra,de a legtöbbet nem ajánlják terhesség alatt.A kérdésem egyszerű hogy hogy tudnám megállitani a mióma növekedését??Mit igyak mit egyek??Az orvos azt mondta szigorúan pihenjek,de azt is olvastam hogy a sport jót tesz,de nem merek csinálni semmit félek hogy ártok vele,de ez a semmit tevés meg kikészit,és messze van még a vége.Segitségedet előre is köszönöm

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    A Mioma Organic Life és Mióma, antiösztrogén diéta javaslatai tökéletes megoldást nyújtanak babavárás esetén is. Nézz körül a mioma.hu/Tudásbázis/életmód/diéta menüpontokban. A lényeg: A babának csak használ, ha a szintetikus ösztrogén hatású vegyületeket, élelmiszereket kerülöd. A petefészek és az agyalapi mirigy hormontermelését serkentő progeszteron hatású növényeket, gyógynövényeket, egészséges alapanyagokat pedig előnyben részesíted.
    Egyes gyógynövények mióma esetén (is) tökéletes megoldást nyújtanak. Kérdezd meg erről a védőnődet.
    A testmozgásban a rázkódással járó mozgásformákat célszerű kerülni. A napi egy óra gyors léptű gyaloglást vagy vízigimnasztikát ajánlom.

 8. Kata megjegyzése

  Szia Gabi,

  Segítségedre lenne szükségem.
  Jelenleg 22 hetes kismama vagyok, a terhességem előtt egy hónappal diagnosztizáltak egy 2cm miómát, majd rá egy hónapra teherbe estem.
  A miómám szerencsére kifele türemkedő, de mára már 3 db-ot találtak, a két nagyobb 45x40mm és 54x56mm-ek. A nagyobb ráadásul lent van a méhszáj közelében és tegnap óta igen erős fájdalmat is okoz. Az orvos szerint nyomja a környező szerveket… és ez csak rosszabb lesz.
  A kérdésem az lenne, hogy természetes úton hogy tudok legalább a tünetek enyhítésén segíteni? Mivel kismama vagyok sok helyen azt olvastam, hogy nem ajánlott gyógynövényeket szedni… Régebben csináltam az Aviva tornát és most megint el szeretném kezdeni a kismamáknak szánt részt, plusz két hetente járok kismama jógára. Tervezem, hogy eljárok úszni is majd, de a táplálkozással kapcsolatban nincs tapasztalatom mit ehetek és mit nem. A kávét másfél hete elhagytam, azt már nem iszom, de örülnék ha tudnál segíteni miket nem szabad ennem, és miket ajánlott. Olvastam, hogy a tej se jó, de kismamaként, meg azt mondják kell a babának a benne lévő kalcium miatt. Szóval teljes zavar, mivel ártok és mivel nem a miómának illetve a babának.
  Megköszönném, ha tudnál nekem tanácsokat adni, mert még közel négy hónapot kell így elviselni szülésig, és jó lenne ha kevésbé fájdalommentes négy hónap lenne.
  Köszönöm a segítséged,

  Kata

  1. Mariann megjegyzése

   Kedves Gabi!
   Megvásároltam a Mióma Organic Life gyógyító életmód javaslatok c. könyvedet. Egyébként a könyved nagyon jó, örülök, hogy megvettem.
   Ebben írtál egy “serrapeptase” nevű enzimről, mely nálunk nem kapható, de a Közösség más országaiban igen. Én ennek utána jártam és egyik ismerősöm Ausztriában talált a gyógyszertárban ilyen tablettát (nem kapszula), mely hatóanyaga a serrapeptase, az elnevezését később majd megírja, kb. 45-50.-Euro az ára és 120 tabletta van egy dobozban.
   Kérdésem, hogy van-e tapasztalat vagy visszajelzés feléd ennek az enzimnek a hatásáról.
   Még nem mertem behozatni, tudsz-e valamilyen mellékhatásról, elkezdjem-e szedni.
   Üdvözlettel:Mariann

  2. Enikő megjegyzése

   Szia!
   Én is hasonló cipőben járok sajnos, ha megtudnál valami okosat, megosztanád velem is?
   Előre is köszönöm!
   Enikő

 9. Blaugrau megjegyzése

  Kedves Gabi! Szintén adenomyosis. Azzal a nehézséggel együtt , hogy 2 éve műtöttek egy rosszindulatú emlőtumorral, ami hormonérzékeny volt. Tehát “hormonstimulació” kizárva. Elviselhetetlen fájdalmak havi 2-3 napon. A műtét pontosan miből állt anno? Nekem a szokásos méh eltávolítást javasolták, de én nem szeretném. Merre tovább? 🙁
  Előre is köszönöm a választ!

 10. Erika megjegyzése

  Egyet szeretnék – egyenlőre- kérdezni: Neprinol -enzim az amit már említettél, hogy ösztrogénbontó?

  1. Erika megjegyzése

   Egyre többet olvasok erről az oldalról, s kicsit meg is ijedtem, mert 56 éves vagyok, a klimaxon nagyjából túl, 2 éve volt ultrahang vizsgálatom, s akkor még nem volt miomám, v. nem vették észre. Kb. 3 cm-es, de orvoshoz még csak február 04-én megyek, viszont aggódom, mert mindenütt azt olvasom hogy változókorban inkább elmúlik, nemhogy akkor alakul ki.Van erről valami statisztika, lehet nem is jóindulatú ebben a korban, hanem jó eséllyel inkább rossz?
   Természetesen ez nem válasz, hanem kérdés lenne, de az előző kérdéshez akartam kapcsolódni, mert azt is én tettem fel.

   1. ZEta megjegyzése

    Kedves Erika! Sajnos van olyan orvos, aki nem veszi észre a miómát, főleg ha olyan helyen van. Én most 60 éves vagyok, rendszeresen jártam nőgyógyászhoz, de éreztem, hogy nem vagyok jól. 2014 novemberben jutottam el egy olyan orvoshoz, aki gyanút fogott az elmondott tünetek alapján és elkezdődtek a kivizsgálások. 10 cm-es miómát találtak, ami így a klímax idején nem keletkezhetett, tehát egyértelműen a korábbi nőgyógyászom hibájából nem tudtam róla. Mára már túl vagyok a műtéten, a szövettan is rendben volt. Megszűnt minden korábbi tünetem és boldogan élhetem nyugdíjas napjaimat. Nagyon hálás vagyok a II. Nőgyógyászati Klinika orvosának és a team-nek, akik sikeres műtétemet végezték.

    1. Kalmár Kati megjegyzése

     Üdv, már 3 nőgyógyásznál jártam, mind műtétet javasolt, + egynek elküldtem az adataimat. Ő is műtétet javasol, bár ő nem látott! A második nőgyógyászhoz mikor elmentem, kicsit nagyobb lett a mióma 110 x 99 mm! Mikor visszamentem hozzá második alkalommal pontosabban múlt héten, 97 x 86 mm-re zsugorodott a mióma! Természetgyógyászhoz és energetizálásra járok! Eleinte hetente 1 x aztán 2 hetente 1 x 3-3 alkalommal. Plusz masszírozom a talpam 2 naponta! Nincs szükségem egyáltalán műtétre. Szedtem és szedek vitamint, méhpempőt nem régóta. Propoliszt is szedek! Azt mondta az orvosom, néhány mióma-ér ki van lukadva. Folyadék szivárog belőle, így már nem kap tápanyagot! Ezért úgy gondolom, talán kezd kihalni a mióma! Ez az én gondolatom, tapasztalatom a mióma-val kapcsolatban. Üdv. Kati

     1. Eli megjegyzése

      Kedves Kati, Érdeklődni szeretnék, hogy vajon sikerült-e eltüntetni a miómát? Sajnos, nekem is van egy már kb. 10 éve. Sok mindent kipróbáltam, de nem sikerült megszabadulni tőle. 12,5 cm-ről indultam. Különféle terápiák nyirokmasszázs, fotonterápia, stb. segítségével sikerült 10,5 cm-re csökkenteni a méretét, de mivel túl sokba kerültek a kezelések, és senki sem tudott biztosat ígérni, elegem lett és jelentkeztem mióma embolizációra, amit el is végeztek 2012. januárjában. A beavatkozásnak köszönhetően a miómában megszűnt a keringés, de borzalmas fájdalmakkal, több napos lázzal és vérzéssel járt, azt hittem, belehalok. Én, aki sohasem szedek gyógyszereket és egészségesen táplálkozom (adalékanyagoktól mentes, teljes értékű, vegán étrenden, gyógyszermentesen), napi 3000 mg antibiotikumot kaptam intravénásan egy kórházban 3 napig, így jöttem rendbe. Ezt követően a mióma 7,8 mm-re zsugorodott, de sohasem tűnt el – ezt az éves UH ellenőrzések igazolták. 2016 novemberében hatalmas stressz ért, és a már meszesedésnek indult miómám életre kelt. Erre a rákövetkező év márciusában derült fény, amikor váratlanul elöntött a vér. Úgy ömlött belőlem, hogy azt hittem, elvérzek a helyszínen. Kórházba kerültem, ahol kiderült, korábban elhalt miómám újra él. Nőgyógyászati kürettázs vetett véget a rendellenes vérzésnek. Ezt követően újra próbálkoztam alternatív módszerekkel, de a miómám továbbra sem akar felszívódni. Két napja újra elöntött a vér. Most már megértettem, hogy nem halogathatom tovább a műtétet, mert bármikor, bárhol újra megismétlődhet, és akkor egy pillanat alatt vérbe borul minden. Most szedem a vérzéscsillapítót és tájékozódni próbálok műtéti lehetőségekről.

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Eli! A miómák nem tűnnek el sajnos, hanem zsugorodnak vagy inkatívvá válnak. Örökre megszabadulni tőlük csak méheltávolítással lehet. Ezeken az oldalakon több féle mióma eltávolító eljárásról olvashatsz. Vannak Magyarországon elérhető sebészeti eljárások: https://mioma.hu/mioma-kezelese-orvosi-segitseggel/ https://mioma.hu/laparoszkopos-mioma-eltavolitas/ Külföldön három további eljárásról hallottam. Az MR vezérelt fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás https://mioma.hu/esetleiras-mr-vezerelt-ultrahangos-mioma-eltavolitas/ Laparoszkópos mióma eltávolítás széndioxid gáz nélkül: https://mioma.hu/laparoszkopos-mioma-eltavolitas-szen-dioxid-gaz-nelkul/ és a lézeres mióma eltávolítás: https://mioma.hu/a-mioma-lezeres-kezelese-hola-biolitec-eljaras/ Remélem hasznosnak találod az információkat és segítségedre lesznek a jó döntésben.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Igen, igen.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás