Forró csokoládé mint értékes vas és D-vitamin forrás
Bizonyára hallottál róla, hogy a D-vitamin hiány a mióma egyik hajlamosító tényezője. Szervezetünk optimális D-vitamin szintje hátráltatja a daganatok, a mióma növekedését. A D- vitamin hiány más betegségeknél (adenomióma, endometriózis) is kockázati tényező.
Azt már régóta tudjuk, hogy a kakaó kiváló magnézium és vasforrás. Antioxidáns polifenol-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő élelmiszereink egyike. Kevesen tudják azonban hogy D-vitamint is tartalmaz.
D-vitaminban gazdag élelmiszerek
Kritikus napfényszegény hónapokban minden lehetőséget ki kell használni hogy a D-vitamin hiányt megelőzzük. A Martin Luther Egyetem (Halle-Wittenberg) és a Max Rubner Intézet (Német Élelmiszer és Táplálkozástudományi Kutató Intézet) Professzor Dr. Gabriele Stangl vezetésével eddig ismeretlen D-vitamin forrást fedezett fel.
E szerint a tiszta kakaó figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz D2 vitamint. A kakaós élelmiszerek D2 vitamin mennyisége azonban különböző. A fekete csokoládé (étcsokoládé) jelentős D2 vitamin forrás, míg a fehér csokoládé magas cukor és zsírtartalma miatt nem az.
A fekete csokoládé hetven százalékos magas minőségű kakaótartalomtól számít egészséges D2 vitamin forrásnak.
Kapcsolódó bejegyzések: A D vitamin hiány 6 jele A D vitamin lehetséges hatása méhmióma esetén A mióma hajlamosító vitaminhiány feltételezhető okai Az étrend hatása szerveinkre mióma műtétnél A mióma növekedése Menstruációs csoki
A D-vitamin típusai
D-3 és D-2 vitaminok
D3 vitamin
D3 állati eredetű D „elő vitaminok”
A D-vitamin napfény hatására bőrünkben keletkezik, amivel D-vitamin szükségletünk kilencven százalékát fedezzük. A maradék tíz százalékot élelmiszerekkel pótoljuk. D- vitaminban gazdag élelmiszerek például a zsíros halak és tojás.
D2 vitamin
D2 növényei eredetű „elővitamin”
A kakaóbabos élelmiszerek, mint a fekete csokoládé rendkívül gazdag D2 vitamin forrásnak számítanak. További szuper D2 vitamin forrást jelentenek az erdei gombafélék.
D3 és D2 vitamin hasznosulásáról megoszló vélemények
Dr Michael F Holick D vitamin kutató professzor szerint 1000 nemzetközi egység D2 és D3 vitamin egyenlő mértékben emeli meg a vér D-vitamin szintjét. A D2 vitamin használata Európában kevésbé, az Egyesült Államokban azonban elterjedt.
2 tipp:
- Novembertől márciusig naponta két kocka kilencven százalékos fekete csokoládé szerepeljen a napi „gyógyító” élelmiszerek listáján.
- Készíts hetente D-vitaminban gazdag gombaételeket.
Plusz három (3) ásványi anyag
A tiszta cukrozatlan kakaó más ásványi anyagokban is gazdag, szinte kimeríthetetlen ásványi anyag forrás:
- növényi alapanyagok közül szinte a legmagasabb magnézium tartalommal,
- áfonyától, vörösbortól, zöldteától magasabb antioxidáns tartalommal,
- vas tartalommal.
Tiszta kakaó mint vasforrás
100 gramm kakaó 7.3 mg vasat tartalmaz
Összehasonlításképpen:
100 gramm marhahús vastartalma 2.5 mg
100 gramm spenót vastartalma 3.6 mg
D-vitaminban vasban gazdag hangulatjavító forró csokoládé
Hogyan készítem?
Hozzávalók
- 10 kocka 90 százalékos fekete csokoládé
- 3 dl házi zabtej (más hormondiéta házi gabonatej)
- nyeles edény
Öntök egy deciliter tejet az edény aljába. Kockákra tördelve megy bele a csokoládé. Lassan kevergetve forrásig hevítem amíg a csoki szépen felolvad a tejben és egy homogén ital lesz. Te hogyan készíted?
A fekete csokoládéban található vitaminok
Mivel a csokoládé élénkít, ügyelj arra, hogy mindig délelőtt fogyaszd. Illeszd be a vérszegénység és mióma zsugorító étrendbe. Egyél nyolcvan százalékos kakaótartalmú táblás étcsokoládéból két kockát reggel éhgyomorra. Alapozd meg gyomrodban a jobb hasznosulást egy pohár citromos limonádéval vagy naracslével. A táblás magas kakaótartalmú fekete csokoládé megtalálható a Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram havi bevásárló listán.
Vélemény
Az életmódváltoztatás az egyik legfontosabb eszköz a mióma elleni harcban. Öt cm nagyságú miómám közel egy cm-t zsugorodott a Hormondiéta hatására.
Dia
(2020 június)
Forrás:
Ernahrungstipp – Kakao als D vitamin lieferant
https://www.aponet.de/aktuelles/ihr-apotheker-informiert/20180926-kakao-als-vitamin-d-lieferant.html
https://www.journals.elsevier.com/food-chemistry
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben
https://kakaobab.com/blogs/d-vitaminban-gazdag-kakaobab/kakaobab-avagy-a-d-vitamin-egy-izletes-forrasa
https://www.mri.bund.de/en/home/
http://www.academia-net.org/profil/prof-dr-gabriele-stangl/1174196