Nyári halételek
Mióma esetek száma jóval kevesebb Ázsiában és Skandináviában. Erről olvashattál a Mióma korszerű kezelése című bejegyzésben. Az ok a táplálkozásban keresendő. Olvasd végig a bejegyzést, majd a heti étrend összeállításánál vedd figyelembe a javaslatokat.
Az Omega-3 zsírsavak mióma növekedésére gyakorolt hatása című bejegyzésben már olvashattál a mióma étrendi kezelésénél az Omega-3 zsírsavak feltételezett hatásáról a jóindulatú daganatokra.. A mióma okai és a mióma gyógyítás természetes módjai után kutatva világos lett számomra, hogy az Omega-3 esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a hormonegyensúly és a jóindulatú daganatok megelőzése szempontjából. Az Omega-3 tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csökkentheted a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket. Emellett inzulin-semlegesítő, javítja az anyagcserét, segíti a méregtelenítést. Emellett csökkenti a túlzottan magas ösztrogénszintet, semlegesíti a káros savakat.
Szakértők állítják, az Omega-3 zsírsavakban szegény táplálkozás még a rostszegény táplálkozástól is nagyobb veszélyt jelent a hormonegyensúlyra! Statisztikai adatok bizonyítják, sajnos még nagyon messze vagyunk a kívánatos Omega-3 zsírsav beviteltől….Ezért nyáron ragadd meg az alkalmat és vásárolj a piacon friss hazai halféléket. Tóparti nyaraláson te is minden nap fogyasztasz halat?
Váljon szokássá
Több halat könnyű hozzáadni az étrendedhez. Próbáld ki, hogy egy vagy több fehérjeforrást lassan hallal helyettesítesz, így kialakul a hazai halak heti kétszeri fogyasztásának szokása. A hal gyorsan elkészíthető, építsd be a család nyári étrendjébe. Az alábbiakban a legnépszerűbb hazai halfélékkel ismerkedhetsz meg és álljon itt két nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető harcsa és süllő recept.
Hal, hal, hal! Omega-3, Omega-3!
Tizedannyi Omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztunk mint ami kívánatos lenne. Stresszes és szorongásos állapotban egyébként tanácsos
emelni az Omega-3 dózist, kb. 3 gr-ra naponta. Márpedig napjainkban a legtöbbünknél ennek a bevitele ritkán több mint 0,30 gr. Még egy ok arra, hogy táplálkozási szokásaidon változtass. Tedd étrendedet sokkal változatosabbá. A mediterrán típusú diéta (gyümölcsök, zöldségek, halak) a makrobiotikus konyhával karöltve plusz kb. 1-1.5 gr Omega-3 zsírsavat juttat a szervezetedbe naponta.
Pszichiáter vélemény az Omega-3 zsírsavak hatásáról
A napi Omega-3 zsírsav bevitellel – például halfélék, vagy olajos magvak formájában – megelőzhető a depresszió kialakulása. Az Omega-3 zsírsavak segítik fenntartani az idegi egyensúlyt, megelőzik a kedélyállapot romlást. Fontos, hogy próbáld csökkenteni a stresszt! Az elegendő Omega-3 zsírsav bevitel hozzájárul a depresszió megelőzéséhez.
Itt a nyár! Több lehetőséged van a friss alapanyagból készített, Omega-3 zsírsavakban gazdag hazai halételek fogyasztására. Ezt az időszakot használd ki! (Egy másik érv a hazai halak fogyasztása mellett: Állítólag a fukusimai katasztrófa hatása el lett bagatelizálva, a tengerek radioaktiv sugárzása erősebb mint a nyilvánosságra hozott érték.)
A heti étrend összeállításánál nyáron mindenféleképpen részesítsd előnyben a hazai, természetes vizekből kifogott halakból készített ételeket. Ebben a bejegyzésben két népszerű hazai halfajtából készített egyszerű receptet olvashatsz. Ezek: harcsapörkölt és a kakukkfüves süllő.
A receptek előtt álljon itt egy hazai körkép néhány Magyarországon megtalálható, a leggyakrabban használt halak jellemző tulajdonságairól. Az alábbi listát próbáld meg rögzíteni a fejedben és a piacon történő vásárláskor ne felejtsd el őket!
A magyarországi vizekben megtalálható legízletesebb halfajta, a legfinnyásabb ‘halutálók’ is garantáltan meg fogják kedvelni a süllőt. Ezért a halfajták bemutatását a süllővel kezdem.
Olvasd el ezt is: Az Omega-3 zsírsavak új generációja a mióma gyógyításban I.
Az Omega-3 zsírsavak új generációja a Krill olaj a mióma gyógyításban II.
Süllő (fogas )
Süllő és a fogas egy halfaj, a hal súlyától függ az elnevezés. Az 1,5 kg alatti példányokat süllőnek, az e fölöttieket fogasnak nevezzük. Ezek a halak a legnemesebb fehér húsú magyar halak. A legdrágábbak is, de egy Tisza-túra alkalmával vagy Balatoni nyaraláskor mindenképpen próbáld ki. A süllő testét pikkelyek borítják, húsa finom rostozatú, szálkamentes. Ára: Attól függően hol szerzed be 3000-4000.-Ft körül mozog.
Ajánlott elkészítési mód: Kakukkfüves, fokhagymás süllő
Pisztráng
A pisztráng a tiszta vizű hegyi patakokban él. Fehér húsa ízletes, szálkamentes. Testét pikkelyek borítják. A vízből kifogva csak rövid ideig él, ezért azonnal fel kell használni.
Ajánlott elkészítési mód: Grillezett, paprikás pisztráng
Harcsa
A harcsa külső jellemzői közé tartozik a lapos fej, a széles száj, pikkely nélküli test és szürkés szín. Fehér húsa jóízű, szálkamentes. Tisztításakor bőrét lehúzzák, a nagyobb példányokról még a zsírt is el kell távolítani. A harcsa a 3-4 kg-os súlyig a legjobb.
Ajánlott elkészítési mód: Harcsapörkölt, túrós csúszával
Csuka, keszeg
A csuka és a keszeg is fehér húsúak. Mindkettő ízletes, de erősen szálkás. Testüket pikkely borítja, a pikkely színe a csukánál sötétzöldtől a szürkéig terjedhet, a keszegé ezüstös.
Ajánlott elkészítési mód:Csukafilé parázson csirkemájjal és ropogós sült keszeg
Ponty
A ponty Magyarországon talán a legismertebb, legkedveltebb hal, a magyarosan készített halételek legmegfelelőbb alapanyaga. Barna húsú, eléggé szálkás, de nagyon ízletes. Leggyakrabban a folyami ponttyal és a tükörponttyal találkozunk, ismert még a vadponty is. A folyami ponty testét mindenhol pikkely borítja, míg a tükörpontyét csak helyenként. A tükörponty szélesebb, általában zsírosabb, mint a folyami. A vadponty szokatlanul nagyméretű, súlya 10-15 kg is lehet és a többi pontyhoz viszonyítva kevésbé zsíros.
Ajánlott elkészítési mód: Halászlé
Kecsege
A kecsege testét zöldes színű bőr borítja, feje jellegzetesen hosszúkás, hegyes. Nincs gerince, helyén csak egy gerinchúr található. Húsa gyenge rostozatú, nagyon finom ízű.
Ajánlott elkészítési mód: Magyaros kecsege
Angolna
Vándorhalakhoz tartozik az angolna . Az angolna keskeny, hosszúkás alakú, pikkely nélküli hal. Húsa szálkamentes, jóízű, de kicsit zsíros.
Ajánlott elkészítési mód. Sült angolna
Most pedig következzen két egyszerűen elkészíthető magyaros halrecept. Ezeket rendszeresen tedd a család asztalára! A mióma gyógyító és hormonális egyensúlyteremtő konyha nem javasolja tejtermékek, tejföl fogyasztását. A harcsapörkölt receptnél mégis szerepel a bio-tejföl. Kevés biotejföllel vagy anélkül készítsd el!
Harcsapaprikás, harcsapörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg harcsa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg kókuszzsír
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- só
- kevés bio-tejföl
Elkészítés:
1. A harcsát többször mosd meg, közben kapard le a nyálkát a bőréről, belezd ki, és vágd fel nagyobb darabokra. Sózd be.
2. A fejét egyliternyi vízzel tedd fel főni, hogy legyen hal-alaplé.
3.A vöröshagymát finomra vágod, a kókuszzsírban megfuttatod, és ráteszed a haldarabokat. Néhány percnyi pirítás után beleteszed a feldarabolt zöldpaprikát, és a paradicsomot, és meghinted pirospaprikával. Óvatosan megkevered, felöntöd a leszűrt hal-alaplével, és fedő alatt párolod.
4. Amikor a hal már majdnem megpuhult, liszttel elkevered a tejfölt, majd besűríted a levét. Még egyszer felforralod.
5. A tetejére még kevés tejfölt locsolhatsz. Zöldpaprika és paradicsomszeletekkel díszítsd.
Kakukkfüves süllő
Vásárolj, vagy „intézd úgy” hogy kapj ajándékba, esetleg pecázz a tóparton egy szép darab süllőpéldányt. Legyen úgy 1,5-2 kg nagyságú.
Hozzávalók:
- só
- bors
- fokhagyma
- kakukkfű
- bacon szalonna
Elkészítés:
A süllőt ujjnyi vastagon irdalt be. Egy fej fokhagymát apríts apró szeletekre. A vékonyra szeletelt bacon szalonnából készíts 10 cm-es csíkokat. A szárított kakukkfüvet egy kis tálban önts fel olivaolajjal, 15 percig hagyd állni hogy kiázzanak az illatok. A süllőt sózd be és hagyd állni. A beirdalt süllőt tűzdeld meg fokhagymaszeletekkel és bacon szalonnával. Az olivaolajban áztatott kakukkfűvel alaposan kend be a hal hasüregét. Azután egy tepsit bélelj ki bacon szalonnával.
A „megvetett ágyra” fektesd le a baconos pizsamába bújtatott süllőt. A tepsit takard le alufóliával, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd 30 percig. Aztán vedd ki kend át újra a kakukkfüves olivaolajjal, süsd még öt percig. Petrezselymes barna rizzsel tálald.
Klikkelj további hasznos mióma információkért:
Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton Mióma kezelése orvosi segítség Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod! Mióma főoldal Mióma történetek
Forrás:
http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=1104
http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16500/az-omega-3-zsirsav-hatasa-kedelyallapotunkra.html
http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/zsirok/artid/omega-3-zsirsavak-hol-talalhatoak/