Mióma Centrum: másfél év működési tapasztalatok

9

Bizonyára Te is hallottál róla, 2022 januárban a speciális mióma esetek kezelésére szakosodott új intézmény  kezdte meg működését a Semmelweis Egyetemen.  A Mióma Centrum más néven Mióma Ambulancia életében hat hónap telt el a nyitástól kezdve.

Személyre szabott kezelésben részesülnek a betegek

A betegek sok pozitív  tapasztalatról számoltak be.  A Mióma Centrum óriási segítséget jelent a mióma elhelyezkedése, mérete miatt komplikált esetnek számító, de mindenképpen méhmegtartó kezelést óhajtó hölgyek számára. A miómák kezelése egyénre szabott szakterület.

A mióma sebészi kezelése minden esetben altatásban történik. Cél a legkisebb invazivitás (hastükrözés, méhtükrözés) a kisebb műtéti terhelés a mielőbbi felépülés. A daganat megközelítése lehetséges a hüvely irányából (méhtükrözés, hysteroszkópia), vagy a has felöl, hastükrözéssel (laparoszkópia). Szükség esetén sor kerülhet nyitott hasi műtétekre is. Gyógyszeres kezelésnél cél a mióma méretének csökkentése, felkészítés a műtétre. Mióma műtét előtt kivizsgálás, labor és aneszteziológiai vizsgálatok történnek. Kórházba érkezés előtti tennivalók csekklistája, és a műtét napjára felkészülés feladatairól a közösségben olvashatsz. Időpontfoglalás. 

Mióma Centrum működése

 • Mióma gyanús és már miómával diagnosztizált betegek jelentkezhetnek az ország bármely területéről.
 • Szakorvosi beutaló NEM szükséges.
 • Vizsgálatra, szakorvosi konzultációra a Mióma Centrum időpontfoglalás oldalon jelentkezhetsz.
 • Sajnos az egyre nagyobb ismertség miatt a szabad időpontok gyorsan betelnek. Az időpontfoglalás oldalon félévente nyitják meg az új időpontokat. 2022 januárban nőgyógyászati vizsgálatra két hét, egy hónap volt a várakozási idő. Az első vizsgálat után kb. két hónapra várható a mióma műtét időpontja. (Januári jelentkező márciusra kapott műtéti időpontot.)
 • Három főből álló szakértői team írja elő a személyre szabott kezelés módját. 3D hüvelyi ultrahanggal vizsgálnak.
 • A kivizsgálás és a műtét is TB-alapon, érvényes TAJ kártyával történik.
 • A kivizsgáláson kapott beutalókkal az összes kiegészítő vizsgálat TÉRÍTÉSMENTES.
Semmelweis Egyetem Mióma Centrumban az ország bármely területéről érkező beteget TB alapon látják el. Beutaló nem kell. Ha foglalt minden időpont, figyeld a közösség kiírásait. Hetente történnek visszamondások. A lemondott időpontra azonnal jelentkezhetsz. Csatlakozz a közösséghez.! Fotó: unsplash.com/ Johny Georgiadis

Kapcsolódó bejegyzések: Miről ismered fel a miómát?  Mi számít sürgősségi esetnek?   11 kérdés, amelyek segítenek eldönetni rendellenes-e a menstruációs vétzésed?   Az erős menstruáció kezelési lehetőségei   

Mióma Ambulancia: első féléves tapasztalatok

 • A Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati (Üllői úti) klinika helyszínén nincs feltüntetve hogy Mióma Ambulancia, csak Nőgyógyászati Ambulancia. A váróteremben sok kismamával vegyesen vannak a betegek.
 • A nőgyógyászat részeként kezelik, sokan azt gondoltuk, hogy ennél specifikusabb az ellátás.
 • A rendelés akkor kezdődik el, ha megérkezik az orvos és van szabad vizsgáló.
 • Ha éppen nincs szabad rendelő, a „műtéti megbeszéléses” páciensek kerülnek előre, utána következik az, akinek vizsgálat szükséges.
 • Érdemes előre fejben rögzíteni a szakorvosok internetes fotót. Előfordult, hogy „le kell szólítani őket”, hogy az ember ténylegesen sorra kerüljön. (Bár elvileg név szerint szólítanak.)
 • Az előzetes időpontfoglalás ellenére előfordulhat csúszás.
 • A betegfelvétel előtt sorszámot kell húzni, ez csak a Mióma Centrumba kell.
 • Anamnézisnél megkérdezik a panaszokat, a gyermekvállalási múltat, az utolsó menstruáció idejét, lefolyását stb.
 • Minden hölgynek megvan a saját kórtörténete, senkit nem szabad a másikhoz hasonlítani. Ezért ne hasonlítsd magad másokhoz Te sem.
 • Akik már műtétre készülnek, jó ha tudják hogy aneszteziológushoz a műtét előtti 1-2 nap kell menni már az előzetes vizsgálatok eredményeivel. (EKG, mellkasröntgen, vérvétel, vérnyomás).
 • A Mióma Ambulancián a nehéz esetnek számító hölgyek méhét is megmentik. Tévhit, hogy méhmegtartó kezelés csak magánklinikán lehetséges.
 • A belső női nemi szervek vérkeringését serkentő, méhszalagokat és izmokat erősítő kismedencei torna mióma műtét előtt és után is nagyon ajánlott. Erős izomzattal rövidebb lesz a gyógyulás ideje és kisebb a kockázat a szövődményekre. Katt, előzd meg a szövődményeket és inkontinenciát! 

A budapesti Mióma Centrumban az ország bármely területéről érkező beteget TB alapon látják el. Beutaló sem kell. Ha foglalt minden időpont, közösségünkben a lemondott időpontokra jelentkezhetsz. Csatlakozz a közösséghez. A Mióma Centrumban nagyszerűen működik a szakértelem, a jóindulat is megvan az egészségügyre általánosan jellemző korlátok mellett. Időpontfoglalás 

Elérhetőség

Semmelweis Egyetem ÁOK Mióma Centrum
Centrumvezető: Dr. Sobel Gábor, Med. Habil. egyetemi docens
Cím: 1083 Budapest, Üllői út 78/A
Telefon munkanapokon 7:00-15:00 óra között:
Recepció: +36206661608 Nőgyógyászati Osztály: +36206661753

Központi telefonszám: 061-4591500   Nővérszoba melléke: 61865
Fél 9-től – 14 óráig próbálkozhatsz

Időpontfoglalás

Kattints az időpontfoglalás gombra.
Az ambulanciák közül válaszd a Mióma Centrum fület. Időpontfoglalás fülre kattintva a naptárban katt egy csütörtöki napra. A zöld időpontok számítanak szabadnak, regisztrálj adataiddal! Időpontfoglalás 

Ha nem találsz szabad időpontot, az időpontok beteltek. Csatlakozz a közösséghez. A tagok kiírják az időpontlemondást , a szabad helyre azonnal lecsaphatsz.

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogrammal (kisebb mióma, minimál panaszok) adj esélyt a természetes gyógymódoknak
 • Lista a fogyasztásra nem és az előnyben részesítendő élelmiszerekről.
 • Hormonegyensúly helyreállító és progeszteron hatású gyógynövénykeverékek.
 • Ösztrogén kivezetés, a máj méregtelenítő munkájának segítése.
 • Pajzsmirigy alulműködés gyógynövényes kezelése.
 • Hogyan kezeld jó időbeosztással a „progeszteronfaló” stresszt?
 • Béltisztítás beöntéssel.
 • Vitamin és ásványi anyag pótlás ajánlás a D3-vitamintól a jódig, a mióma növekedés megfékezése:  Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram

 

9 hozzászólás
 1. Andi megjegyzése

  Helló! Ma végre elkaptam az assziszenteseket, felvették a SOTE mióma ambulancián a telefont. Viszont nem tudják megmondani, hogy a januárban foglalt ápr. 27-i foglalásom érvényes vagy sem. Honnan tudom meg, kit kell megkérdeznem? Kaptam egy megerősítő e-mailt, ami sajnos spam-be ment. Eddig nem találtam, amivel nemrég szembesültem, emiatt félek nem él a foglalásom. Kérnék új időpontot, de októberig már minden hely foglalt. Majdnem egy évet kell várakozni? Ez így jól van?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Hello, tavaly volt egy hölgy aki hasonlóan járt. Nem erősítette meg a visszaigazoló e-mailt, mégis érvényes volt a foglalás. Napokig várt érkezzen levél, nem jött, vagy szintén spamba érkezhetett. Ismerőst kérdeztem ezzel kapcsolatban. Ő sem erősített meg visszaigazoló e-mailt, mégis aktuális volt a foglalása. Azt sajnos nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban kit lehetne megkérdezni. Próbálkozz újra, hátha kifogsz egy jobb hangulatú, kipihent, segítőkész nővért.

 2. Tünde megjegyzése

  Segítséget szeretnék kérni.Miomával küzdök sajnos én is. Próbáltam online időpontot kérni a Semmelweis Egyetem mióma centrum felületén. Nem sikerűlt, ezért telefonon érdeklődtem. A lényeg az oldalon foglalni nem tudok, hiába nyomok rá a naptár bármelyik napjára. Eléggé tanácstalan vagyok. Telefonon is csak annyit közöltek, próbálkozzak… Időpontokat is mondták le, szabadságok miatt… Valaki valami tanáccsal tudna esetleg? Hogy tudnék odáig eljutni, hogy időpont. Fontos lenne, mivel egyre csak nő….

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Tünde, igen így van az időpontok beteltek három hónapra előre. Az új időpontokat negyedévente nyitják meg. Figyelni kell a közösséget, a csoportban ki szokták írni, ha visszamondás van, épp tegnap is volt ilyen. katt és figyeld a bejegyzéseket. A jobb felső sáv nagytóra kattintva, megjelenik egy sor, írd be hogy mióma centrum vagy mióma ambulancia és a tárgyban megjelent összes posztot, hozzászólásokat láthatod. https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat Egy betegtárs szerint a naptárat sűrűn kell nézni, mert előfordulnak visszamondások, üres zöld helyek. Remélem hamarosan lesz szabad időpont. Addig is lehet próbálkozni az alternatív gyógymódokkal, van akinek segít.

 3. Ági megjegyzése

  Köszönöm az oldalnak az infókat, ezek révén jutottam el a SOTE Mióma Ambulanciájára áprilisban, majd májusban kisműtétre, szeptemberben pedig hasi vágással Chrobak műtétre került sor.
  Két éve a Szent Imre Kórházban lett volna ugyanez a műtét, de nagyon magas, kezeletlen vérnyomás mellett az aneszteziológia nem vállalta. Nagyon csalódott voltam, mivel fél éves utánajárás volt mögöttem, beállítattam a vérnyomásomat, de tavaly a kórházat felújították nyáron, ősszel covid miatt nem lehetett beütemezni a műtétet. Idő közben rátaláltam az oldalra és januárban olvastam a Mióma Centrum megnyitásáról… Az ambulancián több alkalommal is (kisműtét szövettanát követő műtéti megbeszélés, docensi vizsgálat) nagyon alaposan megvizsgáltak. Egyértelmű volt a mért 13-15 cm miómás méh mellett a hasi részleges méheltávolítás, az 17 mm endometrium vastagsága miatt előtte kisműtétet javasolt. Nyáron intéztem rákszűrést, nyár végén a szükséges előzetes vizsgálatokat, az aneszteziológián kb. egy bő hónappal a műtét előtt tudtam csak időpontot kérni, mert nem látnak előre. A közösség tapasztalatai, praktikus ötletei alapján csomagoltam, nekem nem kellett kompressziós harisnya, se hashajtás (előző nap éjfélig lehetett enni, reggel 6-ig vizet inni), úgy láttam, hogy ezt az aneszteziológus mindenkire személyre szabottan javasolja. A műtét napján nagy izgalommal érkeztem, covid szűrés nem volt, a bejelentkezést követően az osztályon megvizsgáltak, gyorsan, alaposan, körültekintően, kiderült, hogy nem dr. Vezér, hanem dr. Tabányi Ádám műt dr. Deménnyel. Tabányi doktor a műtét előtt felkeresett, bemutatkozott, felvázolta a műtétet, az időtartamát és jöttek is értem. A műtős férfi és mindenki nagyon kedves, vicces volt a műtőben és már a műtő felé megkönnyebbültem, hogy vegre megműtenek, túl leszek ezen, a vérnyomásom is jó volt, ahhoz képest, hogy mindig fehérköpenyes szindrómám van….Egyből elaludtam, nagyon jót aludtam, ez a benyomásom maradt meg a műtét után, elsőként műtöttek, elsőként kerültem az őrzőbe, ott éreztem, hogy nagyon fáj, de kaptam is a fájdalomcsillapítót. Kb. 8 órával később felkeltettek, a mosdóig kellett sétálni, mosakodni, nem volt semmi szédülés, inkabb az éhség és mivel migrénes is vagyok, fejfájás gyötört. 8 db háztartási kekszet kaptunk enni, de ez aznap elég is volt. Este még bejött az orvos, elmodta, hogy a méhem, nagyon nagy volt, teljesen elnyomta a petefészkeket is, az egyik el is színeződött, ezért inkább kivette, hogy később nem okozzon gondot és ne kelljen pár év múlva újra felnyitni. Estére már jobban lettem, többször felkeltem, vízért mentem. Másnap reggelre viszont nagyon éhes voltam, az otthonról hozott szendvics nagyon jól jött, mert a reggeli egy joghurt 6 db keksszel. A nővérek rengeteget dolgoznak az őrzőben, du-tól egyre nyolc beteg jut, valakinél akció volt éjjel, onnan kezdve nem aludtam…Másnap a reggeli vizitelő orvos engedélyével átmentünk az osztályra, ott már mindenki önálló és önellátó, a nővérek a szükséges minimális ellátást adják meg, esténként beadják a vérhigítót. A gázok beindulásáról már az őrzőben is érdeklődtek, akinél nem indult be, annak egy fehér kanalas orvosságot adnak, ez működik, de később az osztályon is kulcskérdés a székelés beindulása, erre érdemes kávéval, joghurttal, kompóttal, stb. készülni, mert ennek sikerességére rákérdeznek minden viziten. A gázosodás nagyon fáj az első napokban, erre is érdemes puffadást segítő pirulával készülni. A hétvegi ügyeleten az orvosok nagyon elfoglaltak, alig találkoztunk velük, de vasárnap a reggeli vizetelő orvos haza engedett 2 éjszaka után…A tegnapi varratszedésen is minden rendben volt, egy pillanatra kellemetlen csak a varratszedés, de egy másodperc alatt kiszedik, a seb is szépen gyógyul. Összességében nagyon elégedett vagyok az ott dolgozó orvosokkal, fiatalok, gyorsak, profik és maximálisan kedvesek a nagy leterheltség mellett is. Tapasztalatok: kollagén tablettát szedek a szép sebgyógyulás érdekében, varratszedés 7-14 napon belül, az eeszt-ben a kezdeti 10 véralvadásgátló injekció mellett további 30-at felírtak, szövettan 3 hét múlva, ha nincs az eeszt-ben, a recepción kinyomtatják.

 4. Éva megjegyzése

  Sziasztok! Akinek magán úton volt vagy lesz a műtétje, megosztanátok velem, hogy miért döntöttetek így? Miért nem államiba mentetek? Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatokra.

  1. Zsuzsa megjegyzése

   Azért, mert egyszerűen úgy éreztem, hogy nem bízhatom magam arra, hogy kihez dob a TB gép….Így ha már a rendszer miatt minfenképp magán, akkor pedig azt választottam, akit a sok-sok történet és ismerős tapasztalata alapján az egyik legjobbnak tartottam.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Talán azért, mert a mióma „specialisták” többségének nincs állami rendelése… a Szent Margitban, ahol egyébként szintén jó nőgyógyászok vannak, esélyét se látták annak, hogy megmentsék a méhem. az más kérdés. Engem 4 éve még tb-re meg tudott műteni egy ma már gaánban dolgozó specialista. Amúgy ha én úgy lennék, hogy 1. nem bonyolult az esetem, tehát pl 1-2 kis miómám van, vagy 2. Oké, hogy kiveszik a méhem, akkor biztos, az államiba mennék (persze ha nem valami nagyon tré kórházhoz tartozok)

    1. Anikó megjegyzése

     Nekem anno kicsit kényszerből lett a magán út. Tb alapú műtétem lett volna a Baross utcai klinikán, de a dokim nemes egyszerűséggel elfelejtette. Az idő szorított, úgyhogy ezért kértem a magánműtétet.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás