A mióma természetes úton történő gyógyítása

Mióma embolizáció méheltávolítás helyett

5

A méhmiómák a nők esetében a jóindulatú daganatos elváltozások legnagyobb csoportját alkotják. A mióma panaszok a fogamzóképes

Mióma embolizáció Forrás: Semmelweis Médiasarok
Miómák ultrahangos képe mióma embolizáció előtt
Forrás: Semmelweis Médiasarok

korban lévő nők harmadát érintik. A mióma az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség, amely többségében 35-40 év feletti nőknél alakul ki. A mióma orvosi segítséggel történő gyógyításának lehetőségeiről itt olvashatsz. 

A mióma panaszok zavaróak lehetnek, ilyen az erős menstruációs vérzés, gyakori vizelési inger, inkontinencia.  A mióma kezelés gyógyszerrel is lehetséges, de sokaknak mióma eltávolító műtétet ajánl mégis a nőgyógyászuk, ami a mióma esetek felében a méh teljes eltávolításával járhat. A mióma panaszok csökkenthetők mióma embolizációval. A mióma embolizáció lehetősége nagyban függ a mióma elhelyezkedésétől és méretétől, sejtszerkezetétől. Ezek megállapítására alapos nőgyógyászati vizsgálat kell hogy megelőzze a mióma embolizációt.

Mióma embolizáció

Ennek során egy 1,5 mm-es katéter segítségével a méhet ellátó artériákba apró – fél mm átmérőjű – szemcséket juttatnak. Ezek a mikroszemcsék eltömítik a kisartériákat, így a mióma vérellátottsága jelentősen csökken, a szövetek elhalnak, így elindul a zsugorodása. A beavatkozás után a betegek több, mint 80 százalékánál a tünetek megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek. Az összezsugorodott miómát – ha nem okoz panaszokat – nem távolítják el.

A mióma embolizációt a Semmelweis Egyetemen a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán végzik. A Klinika igazgatója Dr. Bérczi Viktor egyetemi tanár, a MTA doktora. Bérczi doktor szerint míg a méh eltávolítással járó műtét testi, sőt lelki megpróbáltatással jár, az embolizáció egy gyors beavatkozás, a beteg legfeljebb két éjszakát tölt a kórházban, egy hét után pedig munkába tud állni.

 

Az első mióma embolizációt francia orvosok végezték 1995-ben, Magyarországon Pécsett és Budapesten, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján végeznek nagyobb számban ilyen beavatkozást.

Intervenciós radiológiai beavatkozások más daganatos betegségek kezelésében

Az igazgató kiemelte, hogy a klinikán más hasonló, úgynevezett intervenciós radiológiai beavatkozásokat is végeznek. Az országban egyedüliként például csontdaganatokat kezelnek műtét helyett CT vezérelt célzott melegítéssel (radiofrekvenciás ablació), így tudják a tumort elpusztítani. A jóindulatú csontdaganat döntően a tízen-, huszonéves korosztályt érinti, évente 30-40 fiatal kerülheti el így a fájdalmas csontműtétet. Ezeket a beavatkozásokat 3 éve végzik a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájával szoros együttműködésben. A módszert máj tumornál is lehet alkalmazni, de megmenthető a vese is hasonló intervenciós beavatkozással (vese artéria szűkület vagy vérzés esetén). Az onkológiai betegek kezelését megkönnyebbíti a mellkasba ültetett úgynevezett port. Ez akkor jelent megoldást, ha a betegnek már tönkrementek a vénái, de mivel a portot (a bőr alá ültetett tartályt, mely a centrális véna kanülje) akár kétezerszer is meg lehet szúrni, folytatható a vénás kezelés.

 

Milyen méretű mióma kezelhető mióma embolizációval?

 
Mióma embolizáció során problémát jelent, hogy a nagy miómák elhalását követően a nagy mennyiségű elpusztult szövettörmelék nem tud megfelelő mértékben kiürülni.
Fertőzés, esetleg tályog alakulhat ki.
Emiatt az embolizációra alkalmas gócok méretének felső határa kb. 15 cm.
A  kezelés előtt és után a fertőzések, gyulladások kialakulását gyulladáscsökkentő hatású táplálkozással célszerű megakadályozni. Ebben nyújt segítséget a Hormondiéta.

 

Mi történik a szétroncsolt (mióma) szövetekkel?

Az elhalt szövetek nagyobbik része a méh üregén keresztül, darabos, alvadékos vérzés, barnás folyás formájában ürül ki. Ennek időtartama függ a mióma méretétől és elhelyezkedésétől.

Az elhalt szövetek másik hányada (úgy mint bármely elhalt sejt a szervezetben) felszívódik.

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

 

Forrás:

http://nepszava.hu/cikk/1006154-meheltavolitas-helyett-mioma-embolizacio/

http://www.drharmat.hu/Leggyakoribb_kerdesek

 

5 hozzászólás
 1. Mózes Magdolna megjegyzése

  Kedves Irén!
  Nekem 53 évesen végezték el az embolizációt. Vélhetőleg az életkorom miatt reagált lassabban a szervezetem, de két év alatt visszahúzódtak a miómák és a méh mérete is a normálisra csökkent. Szóval fel a fejjel:)
  Magdi

 2. Novákné Ibolya megjegyzése

  Tisztelt Hirdető!
  Legyen szíves elküldeni a kórház pontos címét,illetve elérhetőségét.Tisztelettel:Novákné

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   dr. Harmat Zoltán Pécs PTE OEKK KK Radiológiai Klinika (7624 Pécs, Ifjúság útja 13.) http://www.drharmat.hu/
   Dr. Bérczi Viktor Budapest SOTE II. számú Nőgyógyászati Klinika (1082 Bp. Üllői út 78/a) és Radiológiai Klinika.

   1. Irén megjegyzése

    Gabi! Írtam már régebben neked.
    Novemberben végezték el a mióma embolizációt. Most voltam egy ellenőrzésen a nőgyógyászomnál és nézte a méh méretét és sajnos nem lett kisebb,bár egyenként nem mérte be a miómákat. A pesti klinikára májusban kell visszamenni MRI kontrollra.
    A vérzés pedig nagyon szépen rendeződött teljesen lecsökkent a mennyisége normális, csak az enyhe hólyagnyomás maradt meg. Akkor ez azt jelenti hogy mégsem zsugorodnak a miómák, lehet hogy meg kell ismételni az embolizációt? Zs. Irén

    1. F. Hajni megjegyzése

     Nekem Pécsett volt a Radiológiai Klinikán mióma embolizációs műtétem.. egy hét alatt rendbe jöttem méhmegtartó eljárással..Még vágás sincs.. a kar könyök hajlatában a nagy artériában felvezetnek a váll felé, majd onnan lefelé a méhbe, egyenesen a miómába egy hajszálvékony katétert, és befecskendeznek egy olyan anyagot, ami elzárja a mióma vérereit.. másnap távozni lehet a kórházból, egy hét, amíg fáj, és el is van felejtve.. ez volt nekem 2011-ben, azóta panaszmentes vagyok..

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

15 − tizenkettő =