Fogamzásgátló tabletták mint hajlamosító tényezők

a mióma kialakulásában

26

Heti témánk a mióma kialakulása és a fogamzásgátló tabletták közötti feltételezett összefüggések vizsgálata, ahogy én látom.

20-30 évvel ezelőtt magasabb hormontartalmú fogamzásgátló tabletták voltak forgalomban. Ma már a fogamzásgátló szerek jóval kevesebb hormont tartalmaznak. A fogamzásgátló tabletták két fő típusa a csak progeszteront tartalmazó vagy a kombinált, azaz ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók.

Rendszeres fogamzásgátló tabletta szedése és miómák közötti feltételezett összefüggések

 

1. A fogamzásgátló tabletták következménye lehet a D-vitamin hiány

Azt már tudjuk hogy mióma hajlamosító tényezője a D-vitamin hiány. Azt is sejtjük hogy a fogamzásgátló tabletták szedése mellett nagy valószínűséggel D-vitamin hiány alakul ki. Ezért feltételezésem szerint a fogamzásgátló tabletták D-vitamin hiányt előidéző hatásuknál fogva hajlamosíthatnak -hosszú távon- miómára. (A mióma a tabletta szedés befejezését követően jelenik meg.) Kapcsolódó bejegyzések: Egy fontos vitamin szerepe a mióma kialakulásában. A mióma hajlamosító vitaminhiány feltételezhető okai

2. A fogamzásgátló tabletták peteérés nélküli ciklust eredményeznek

A fogamzásgátló tabletták hatására a petefészek működése és a peteérés „gátolt”, tehát hormonhiányból adódó megvonásos vérzés jelentkezik az „igazi menstruáció” helyett. A mioma.hu korábbi bejegyzésekből tudod hogy a mióma egyik nagyon komoly hajalmosító tényezője a peteérés nélküli ciklus. A fogamzásgátló szedésével úgynevezett álterhességet hozunk létre.

A mióma és fogamzásgátló tabletták közötti feltételezett összefüggések

A progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták nem csak a nem kívánt terhességtől, de az ösztrogén sejtburjánzást előidéző hatásától is védenek. Ezzel egy időben azonban peteérés nélküli ciklust is eredményeznek, amelyek hosszú távon a tabletta szedés befejezése után a jóindulatú daganatok kialakulásának veszélyét jelenthetik. Saját tapasztalatom ezt támasztja alá. Ahogy befejeztem a fogamzásgátló tabletta szedését 35 éves koromban, minden lehetséges nőgyógyászati panasz megjelent a miómával együtt. A fogamzásgátlók mellékhatásaként jelentkező összes tünetet és betegséget saját bőrömön éreztem. Mióma tünetei Rólam Hová vezet a rendellenes vérzés? Vashiány, vérszegénység Vértranszfúzió Trombózis A mióma lelki oka (5)

Az angol nyelvű szakirodalom a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákat az erős menstruáció kezelésének megoldásaként említi,  ezzel szemben a miómák nagyob valószínűségével számol.

Hogyan használd a fogamzásgátló tablettát, hogy vele párhuzamosan ne keletkezzen a méhben jóindulatú daganat?

  • A fogamzásgátló tabletta legyen a lehető legalacsonyabb hormontartalmú.
  • A tabletta szedése alatt gondoskodj plusz D-vitamin bevitelről.
  • A fogamzásgátló tabletta szedése rövid távon előnyös lehet, hosszabb távon érdemes más biztonságos védekezési módot választani.
  • A fogamzásgátló tabletta rendszeres szedése mellett a gyógyszer tápanyagfelvételt hátráltató mellékhatását kalkuláld be.
  • A fogamzásgátlók tartós szedése mellett a tabletta egyéb káros mellékhatását érdemes természetes módon, az nőgyógyászati életmód eszközeivel csökkenteni. Példa. A fogamzásgátló tabletta mélyvénás trombózis előidéző hatása ellensúlyozható, a trombózisra hajlamosító táplálkozás mellőzésével Hormondiéta gyógynövény teák kíséretében.
A fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése, (a peteérés nélküli ciklus) feltételezhetően miómák megjelenését hajlamosítja. Néhány év elteltével hagyd abba és keress más biztonságos fogamzásgátló módszert. Fotó: pexels / karolina grabovska

Ezzel érdemes tisztában lenni, a fogamzásgátló szerek ‘tápanyagmegvonás‘ mellékhatását pedig életmóddal, Hormondiétával mérsékelni. A rendszeres gyógyszerfogyasztás tápanyagok felszívódását hátráltatja.

A fenti írással senkit nem szeretnék a fogamzásgátló tabletták ellen hangolni. Hiszen a nem kívánt terhességtől vagy az abortusztól jobb megoldás. Tájékozódj minél szélesebb körben! Ne csak itt és ne csak itthon gyűjtsd az információkat! Olvass külföldi blogokat! Beszélj szakemberekkel. Keresd fel zárt csoportunkat.

Élj tudatosan. Élj természetesen! Dönts önállóan!

A fenti információk nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt, a mióma és fogamzásgátló tabletták egymásra gyakorolt hatásával kapcsolatban kérd ki nőgyógyászod véleményét.

Ha észrevételed vagy megjegyzésed van a fentiekkel kapcsolatban, bátran szólj hozzá, hagyj üzenetet. Tapasztalataid megosztásával adj másoknak is segítséget!

Házi tippek, természetes megoldások:

  • az ösztrogén dominancia csökkentése
  • a hormonegyensúly megteremtése
  • a méhmióma növekedésének megfékezése
  • a 38+ menstruációs vérzészavarok enyhítése
  • a nők rémálmának számító méheltávolítás elkerülése érdekében
Mioma Organic LIFE 3.0 + Hormondiéta  Kattints és szüntesd meg a mióma kiváltó okát!
Forrás:

http://www.drpetroczi.hu/fogamzasgatlo.html
http://www.szuloklapja.hu/fogamzasgatlas/190/amit-a-fogamzasgatlo-tablettakrol-jo-tudni-.html

Ezt teszi a fogamzásgátló a testeddel


http://www.nogyogyaszat.eu/egyeb/hormonalis-fogamzasgatlo-gyogyszerek-hatasa.html
http://www.femina.hu/egeszseg/fogamzasgatlo_mellekhatas

Myome und Hormone – so wirken sie zusammen


https://www.gesundheitsinformation.de/hormonbehandlungen.2622.de.html?part=behandlung-so

https://www.gesundheitsinformation.de/hormonbehandlungen.2622.de.html?part=behandlung-so

https://www.gesundheitsinformation.de/myome-der-gebaermutter.2622.de.html#!behandlung

https://www.sharecare.com/health/birth-control-pill/do-birth-control-pills-shrink-fibroid-tumors

http://www.obgyn.net/ivf/update-management-uterine-fibroid

 

 

26 hozzászólás
  1. Andi megjegyzése

    Sziasztok!Új vagyok,és tanácstalan..48 éves,még fogamzásgátlót szedek(nőgyógyászom szerint akár 50 éves korig is lehet szedni, probléma eddig nem is volt semmi) Tavaly decemberben más okból történő hasi UH vizsgálat során derült ki hogy van pár darab 1-2 cm-es miómám.Az UH-os doktornő azt mondta,”ezekkel”nem kell foglalkozni.. nem is tettem.Szeptember végén nagyon elkezdett fájni a derekam,csípőm,alhasam,és covidos is lettem.Vizelet vizsgálat negatív lett,(addig a háziorvos húgyúti fertőzésre gondolt) tovább mentem megint hasi UH-ra,ahol nem tudták a hólyag telítettlensége miatt teljes diagnózist adni a méhem állapotáról..(más rendben volt) Utána mentem a nőgyógyászhoz aki hüvelyi UH után megerősítette a miómák meglétét, azzal a csavarral,hogy van egy kb.1×2 cm-es,de az a kifelé türemkedő hátsó fali fajta,ami nyomhat ideget ami a semmire nem reagáló derékfájdalmat “esetleg” okozhatja..Furcsállta,hogy a tabletta szedése mellett is van miómám. A “hogyan tovább”kérdésemre azt mondta,hogy nézessem meg a gerincemet(20 évnyi ülőmunka,csípőben már korábban kopás,csigolyáknál már kitüremkedések voltak) aztán ha nem igazolható abból eredő ilyen mértékű fájdalom,térjünk vissza a miómára. Hogy hagyjam-e abba a gyógyszert,az volt a válasz, hogy tart a miómák okozta erôs vérzéstől,
    de az is lehet,hogy már nem is fogok vérezni.. Tehát óriási a dilemma,hiányosak a tapasztalataim,nem tudom mivel teszek jót.Van esetleg itt olyan aki hasonló cipőben jár? Köszönöm hogy elolvastad.

    1. Emőke megjegyzése

      Én is hasonló problémával küzdök. Nekem 52mm-es mióma található, több másik társaságában. Én is abban a fázisban vagyok, hogy több orvos véleményét próbálom meg kikérni. Van aki méh eltávolítást javasolt, amit én egyelőre nem szeretnék, másik azt mondja, nem kell vele foglalkozni, még nem okoz gondot…. Igen, de mi a gond? Nekem is most erősödött fel annyira a derék és lábfájdalmam, hogy lassan aludni sem tudok, illetve fájdalomcsillapítókat szedek. Gerincemnek semmi baja, voltam már több vizsgálaton is, nem találtak semmi problémát. Miómám mindig is volt, műtöttek is vele. Orvosok, minden esetben elmondták, hogy ahogy idősödök, majd vissza fognak fejlődni. Hát, most nem ezt mutatja. Próbálok infókat gyűjteni, kinek mi hozott változást, hogy oldódott meg a probléma.

      1. Cserháti Gabi megjegyzése

        Gyakran elkezd nőni a mióma menopauzában, mert ilyenkor a hormonok szintje hullámzik, illetve felborul.

        1. Anikó megjegyzése

          Szia, nekem 3 éve diagnosztizáltak 6 miómát. Nem engedtem a műtétet, és 2 évvel ezelőttig nem volt panaszom. Akkor viszont nagyon erős vérzéseim lettek, dolgozni is alig tudtam. A doki spirált javasolt, azt sem akartam.
          Egy másik a fogamzásgátlót ajánlotta. Ez működik. A miómák mérete nem változott, és alig vérzek, ha meg is jön. Én is 48 vagyok, és alig várom, hogy végleg elmúljon a mesi és megoldódjon ez a probléma magától.
          Más műtét is vár rám, csípő, de később, nem akarom, hogy feleslegesen avatkozzanak be abba, ami majd hamarosan megoldódik. Remélhetőleg..

          1. Dóra megjegyzése

            Szia! Kifele növő mióma nem okoz vérzészavart, mert nem deformálja a méh üregét. Ha ideget nyom és ezáltal panaszt okoz érdemes hamar kivetetni, h még laparoszkóppal meg lehessen oldani.

          2. Rita megjegyzése

            A fogamzásgátló nem minden esetben jó a mióma növekedése ellen. Nekem valószínűleg éppen az indította be őket. Annyit mondott az orvos a mióma ambulancián, hogy az adott hormonális helyzettől függ, hogy mit okoz. Nem mentünk bele jobban. Illetve korábban hasonlót mondott az endokrinológus is. Én felkeresnék egy endokrinológus nőgyógyászt, csináltatnék hormonpanelt és egyeztetnék vele a fogamzásgátlóról.

          3. Tímea megjegyzése

            Szia! Nekem 3 éve kezdődött, az éves rutin vizsgálatkor derűlt ki,hogy miómám van.Azóta húzom a méheltávolítást és egyre rosszabb lett.Nagyon erős vérzések,emiatt két egészségügyi küret.Rengeteg vérzés,ijedelem,ügyelet.Addig húztam,hogy megnött 55 mm-re.Az orvosom mondta,ha tovább nő,nem fogja tudni kivenni laparoszkóppal csak hasi felvágással.Beláttam ,hogy nincs értelme tovább várni,eleget szenvedtem.

  2. Dóra megjegyzése

    Sziasztok. Ma rakta fel az orvosom a Levoser spirált. Szerintetek, mikor fejti ki a hatását? Mikor csökkenti a vérzést? Mire kell számítanom? Mondtak pár dolgot, de azért kíváncsi vagyok, Ti mit tapasztaltatok. Az lenne a kérdésem, eddig orálisan szedtem a fogamzásgátlót, a mostani helyileg oldja meg a dolgot, igy nem lesznek elvonási rosszulléteim, gondolok itt a hasmenésre, hányásra?

    1. Ibolya megjegyzése

      Szia, nekem már harmadik hete van fent, erős görcsök voltak vele az első két hétben, barnázas, vérzés, mellfeszülès, szédülés. Most viszont menstruálok, bár pár nappal előbb jött, de ugyanúgy vèrzek vele max annyi, hogy akkora vér darabok nincsenek. Két db 2-3 cm-es miómám van. A doki azt mondta hogy ez eltarthat 4 hétig is és csak akkor aggódjak ha láz van, vagy hidegrázás. Az biztos hogy két hétig kímélő életmód szükséges,bár ezt munka mellett nehéz tartani.

      1. Mónika megjegyzése

        Nekem egy éve van fenn. Bő vérzésem volt, most elég a tisztasági betét. Nincs fájdalmam és szabad vagyok a párommal. Legalább 3 hónap kellett, amíg átálltam.

  3. Zsuzsa megjegyzése

    Sziasztok, nem tudom ide tartozik-e, de hát ha valaki volt ilyen helyzetbe és el tud látni tanáccsal. Fogamzásgátlót szedek de pár napja fáj a lábam tegnap rá néztem és visszér eddig is volt de most kicsivel több.mivel a fogamzásgátlóba lévő segéd anyag emésztési problémát okozott így hüvelygyűrűt írt fel. de a tájékoztatója írja visszéreseknek nem ajánlót.modjuk bele gondolva a fogamzásgátló se akkor .de mivel miómám van és bő vérzést okoz és fájdalmat.ha a fogamzásgátló nem opció akkor csak méh eltávolitás.na ettöl is félek.de az se szeretném hogy más baj legyen ha szedem a gyógyszert.kicsit most be ijedtem, és a dokival se tudok beszélni mert szabin van.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Mirena spirál sem lehet opció? Esetleg méhmegtartó műtét? Miért csak a méheltávolítás az egyetlen lehetőség?

      1. Kira megjegyzése

        Nekem Levosert spirál van fenn és azóta nincs erős vérzésem. Ez is fogamzásgátló,de helyben hat, mint a gyűrű. Az orvossal egy konzultációt megér.

        1. Zsuzsa megjegyzése

          A spirállal kisebb a rizikó hogy trombózis legyen?

          1. Dorka megjegyzése

            Azert tobb lehetoseg van. Eloszoris a spiral, akar hormonos, akar hormonmentes (a mioma miatt a hormonos lenne jobb nyilvan), masreszt a mutet sem egyertelmuen azonnal mehkivetel, nagyon sokunknak volt mehmegtartassal mioma mutetje es sikeres. A fogamzasgarlot viszont azonnal abba kell hagyni, ha hajlamos lehetsz trombozisra, ha ugy eleve 40 korul mar senkinek nem szabad (nem tudom, hany eves vagy).

          2. Gitta megjegyzése

            Miért van most ez a nagy szerv megtartási hullám? Nálunk a családba a nagymamám, anyukám és a nővérem is átesett a méh eltávolításon és azóta sokkal minőségibb életük van. Pontosabban a Mamim már meghalt mert a harmadik szív műtet nem vállalta. Nekem meg sokszor olyan fájdalmaim vannak, hogy a falat le tudnám kaparni és nem távolítják el a méhem csak kezelgetnek. Most is azt mondta a Dr, hogy ezek még kicsik és nem okozhatják a fájdalmat. Tavaly már egy miómám eltávolították. Tudom, hogy lehetnek utánna is problémák, de a környezetemben lévő tapasztalatok mást tükröznek.

          3. Tünde megjegyzése

            Szia szerintem nèzesed meg a trombózist mert sajnos én így kaptam 2 oldali tüdő emboliát fogamzásgátló tabletta miatt de minél előbb.

          4. Virág megjegyzése

            Leiden mutációt néztek már a véredben(véralvadasi fogekonysag)?ha vki Leiden mutációt hordoz és pl arra homozigota ,fokozódik a tromboziskeszseg,így a hormonális fogamzásgátló nem javasolt. Visszerességben a vér az alsó végtagban időzik többet ,ezért fokozott lehet a trombózishajlam.Amennyiben Leiden negatív vagy esetleg Mirena hormonspirál. https://www.webbeteg.hu/…/mirena…/1465/betegtajekoztato

          5. Györgyi megjegyzése

            SOS! Throbo Testet , INR- Testet!! Házi orvos végzi vagy ö beküld egy laborba.Ha erösen vérzel keres egy másik nögyogyászt sürgösen. Nem vagyok orvos, de eben az esetben a spirál kizárva . Probáljon meg a férjed vagy a barátod védekezni !! A fogamzásgátló mellékhatása Thrombozis, TÜDÖ EMBOLIA! Van férfi és Nöi koton gumi.

          6. Zita megjegyzése

            Nekem Levosert hormonos spirál van fent, fogamzásgátlás céllal, de tudom, hogy van, akinek bő vérzésre teszik fel (ez a spirál olyan hatásfokú, mint a Mirena, viszont kedvezőbb az ára). Mióta fent van, egyáltalán nincs vérzésem (néha talán kis enyhe rózsaszín szinte semmi). Igaz, én már félig-meddig elkezdtem a klimaxot. A hormonos spirálból helyileg áramlik ki minden nap meghatározott minimális hormon, nem olyan erős a hatása, mint a tablettáknak. 40 éves kor felett trombózis veszély miatt fogamzásgátló tablettát nem ír fel nőgyógyász. Nekem a nőgyógyász azt mondta, a hormonos spirálban lévő minimális hormon nem okoz trombózist.

  4. Viki megjegyzése

    Sziasztok, lehet hülye kérdés de ha a mióma vagy polyp vérzészavart okoz, akkor azt fogamzásgátló elmulaszthatja?Barátnőm abbahagyta a fogmazasgatlot es 2 heteket verzett 1 ciklusban. Hormonértékek jók, azt mondták majd visszáll a szervezete, de 1 év után se javult, ezert ujra szedetik vele. Azt mondta az orvos, lehet polyp vagy mioma van, amit UH-n nem lát, méhtükrözés kell. Kérdésem tehát hogy fogamzásgátló azt is megoldja tényleg ha mióma vagy polyp miatt van vérzési rendellenesség?

    1. Kármen megjegyzése

      Barátnőm spirált kapott mert azt mondta az orvos, hogy a hormon segíteni fog neki. Kell egy pár hónap míg beáll, de csökkent a vérzés mennyisége és a fájdalom is. Azt tudom, hogy a miómánál magas az ösztrogénszint és alacsony a progeszteron. Én progeszteron krémmel kentem magam és nekem az pl. jót tett. Kevesebb ideig tartott a vérzésem és jóval kevesebb is volt.

      1. Bea megjegyzése

        Azert az is kerdes, h mi alapjan lett kijelentve, h “nem hormonalis”. Mert az eleg sokretu es komplex vizsgalat, ami utan ezt tutira ki lehet jelenteni. A minimum a ciklushoz kotott 3. Es 21. Napi teljes hormonsor, kozben uh cikluskovetes es ez csak a nagyon alap, ha ez ok, az meg mindig nem jelenti 100%-ra, h hormonalisan minden rendben-valakit eveken at vizsgalnak, mire kiderul. Az biztos, h minel tovabb szed vki hormonalis fogamzasgatlot, annal valoszinubb, h nem lesz rendben hormonalisan az egyen es nem csak a noi hormonokra gondolok, de az anyagcsere es stressz hormonokra is. En pl a reszben a fogamzasgatlotol lettem sulyos IRes

        1. Cserháti Gabi megjegyzése

          Sokszor írtam már arról, hogy manapság az erős vérzést még mindig sokszor fogamzásgátlóval “kezelik”. A “megoldás” szerintem egy tüneti kezelés. Az erős vérzés, mióma, polip nem fogamzásgátló hiányától van, hanem a hormonrendszer felborulásától, amely sz.tem életmód és stressz eredetű. Átmenetileg enyhülést nyújthat a fogamzásgátló. Jómagam “orvosi tanácsra” vagy 12 évig szedtem, mondván “rendben tartja a ciklust”. A problémák sokasága akkor kezdődött amikor a fog.gátlót abbahagytam. Ma már számos kutatásban látható, hogy a fogamzásgátló hosszú távon teljesen felborítja (tehát az eredeti állapothoz képest súlyosbítja) nem csak a hormonháztartást, de az anyagcserét is.
          Jómagam felelősnek találom az évekig tartó szintetikus hormon szedését az adenomiózisom, depresszióm stb. kialakulásában is. A depresszió pl. egy kevésbé ismert hosszú távon jelentkező következmény. Minden gyógyszernek mellékhatása van. Szerintem csak rövid ideig, 3-4 hónapig szabad szedni, addig ameddig nem találod meg az IGAZI megoldást. A hormontartalmú spirálban jóval kevesebb a hormon, talán a százada ha jól emlékszem. Ezt egy fokkal jobb megoldásnak tartom.40 év felett például már tilos a hormon. A változókori hormonpótlást is csupán rövid ideig szabad “csinálni”. Hallgasd meg az Ács Professzor Úrral készített interjút.

  5. Dóri megjegyzése

    Sziasztok! 3 éve volt egy nőgyógyászati műtétem (konizáció és küret). Azóta hízom hasra (egészségesen táplálkozom és nem eszem sokat), bőrproblémáim vannak, néha magas vérnyomás és migrén. Ezekkel soha nem volt problémám. Gondolkoztam, illetve javasolták mások is, hogy nem ártana egy hormonvizsgálat. A pajzsmirigyem rendben. A Nőgyógyászom kérdésemre annyit mondott, el kellene hagyni a gyógyszert ha szeretném ezt a vizsgálatot. A kérdésem az lenne, hogy a fogamzásgátló tabletta szedését mennyivel a vizsgálat előtt kellene abbahagynom kb és mi a menete?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia, a fogamzásgátló szedését három hónappal a hormonvizsgálat előtt kell elhagyni. A hízás, bőrprobléma, migrén, magas vérnyomás jellemzően a fogamzásgátló mellékhatásai lehetnek. De akár IR (inzulinrezisztencia)is, amit vérből vércukor és inzulin méréssel lehet megállapítani szerintem. Egy betegség sosem a gyógyszertől szűnik meg, csak a panaszok enyhülnek. Az igazi problémát csak “elfedi” egy hormonkészítmény.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás