Végtagi vízvisszatartást tapasztalsz? Íme néhány vízhajtó recept

készíts természetes vízhajtó ételeket: íme a petrezselyempeszto

1

Ezúttal a végtagi vízvisszatartás megszüntetésére alkalmas házi készítmények a petrezselyempesto és szezámsó elkészítéséről olvashatsz. A végtagi vízvisszatartás kezelése akkor lesz igazán eredményes, ha a vízvisszatartást előidéző élelmiszereket tiltólistára teszed.

Végtagi vízvisszatartás kezelésének három útja

  • „vizesedést” előidéző élelmiszerek mellőzése
  • a végtagi vízvisszatartást kezelő növények fogyasztása naponta
  • kalcium és magnézium pótlás

Só és alkohol mellőzése

A túlzó só és alkoholfogyasztás végtagi vízfelhalmozódáshoz és a fájdalomérzés fokozódásához vezet. Só helyett próbáld ki a hormonegyensúly helyreállítását támogató szezámsót. A szezámsó magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik a hagyományos sóhoz képest. A petrezselyem az egyik leghatásosabb vízhajtó növényünk. Nyersen salátára, levesekbe szórva fogysztható, vagy készíthetsz nagyon finom krémes állagú petrezselyem pestot. A klorofillban gazdag zöld levelek minden formában segítenek a miómát kiváltó magas ösztrogén szint csökkentésében . Kapcsolódó bejegYzés:Mióma „gyógyító” étrend.

Szezámsó, petrezselyempesztó

Szezámsó

Só, szezámmag aránya 1:10 (10 dkg só : 100 dkg szezámmag)

1:16 tengeri só esetében (csak finomítatlan sót használj)
A szezámsó készítéshez mozsár szükséges.

1. Vásárolj fekete és fehér szezámmagot! A szezámmagot.mosd meg csöpögtesd le.
2. A szezámmagot előmelegített öntött vas edényben kevergetve aranysárgára hevíted. Vigyázz, a magok hamar megbarnulnak.  Akkor készült el, ha a mag ujjaid között szétnyomható.

3. Tedd mozsárba a pirított szezámmagot.
4. A sót addig melegítsd, amíg víztartalma elpárolog. A só felveszi a tűz energiáját, így könnyen összedolgozható a szezámmag olajával. Dörzsöléssel minden sórészecske szezámolajjal vonódik be.

Őrlésnél a következőkre figyelj:
  • Ne őrölj nagy nyomással.
  • Elég ha a szezámmagok 2-3 darabra törnek és csupán 80-90 százalék szétmorzsolt.
  • Őrölj lassan.
  • Az őrlést végezd ölben a mozsár aljáról indulva, oldalán spirálszerűen felfele haladva és vissza.

A jó szezámsó nem sós ízű. Zárható edényben (üveg, kerámia) egy hétig tárolható.

Szezámsó hormonélettani hatásai

  • Támogatja a hormontermelő mirigyek működését.
  • Kiegyenlíti a sejteken belüli kálium és a sejtközi nátrium egyensúlyt.
  • Kiváló kálciumforrás (csontritkulás).
  • Semlegesíti a szervezet savasságát.
  • Erősíti az idegrendszert.
  • Helyreállítja a szervezet jin-jang egyensúlyát.
  • Fertőzésgátló hatású.

Petrezselyem peszto

A sok-sok klorofillban gazdag zöld levélből készült pesztofélék a  hormonbarát étrend  alapélelmiszerei. Szendvicsek, rizsételek, tésztafélék készítéséhez használhatod a peszto-féléket.

Hozzávalók:
  • két nagy marék  leszárazott petrezselyem
  • 2 marék dióbél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt tökmagolaj
  • frissen őrölt bors

A megmosott petrezselymet durvára vágod, turmixgépbe teszed. Hozzáadod az apróra vágott serpenyőben pirított dióbelet, szeletelt fokhagymát. Pépesíted. Lassan hozzákevered az olívaolajat, tökmagolajat. Szezámsóval, őrölt borssal ízesíted. Kis üvegekbe töltöd,  fóliával lezárod. (Bontott pesztot hűtőszekrényben tárold, különben egy nap alatt megromlik.)

Petrezselyemlevélből, sárgarépalevélből készített pesztó segíthet a végtagi ödémák, és az ösztrogénfüggő vízvisszatartás kezelésében. Fotó: unsplash.com
Forrás:

https://www.ecofairy.org/blog/moehrengruen-pesto-vegan-paleo-ohne-nuesse

 

 

 

1 hozzászólás
  1. Andrea megjegyzése

    Kedves Gabi!

    a szezámsónál leírt arányokat nem igazán értem… hogyan mérjem ki az 1:10 és 1:16 ot? tudnál konkrét mennyiséget írni esetleg?
    köszönettel:

    Andrea

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás