A mióma természetes úton történő gyógyítása

A mióma szakorvosi kezelése

A mióma-t legtöbbször rutin nőgyógyászati vizsgálaton fedezik fel.

A jóindulatú daganat legtöbb hölgynél nem okoz panaszt. A hölgyek életkorának emelkedésével a változókorba átmenet éveiben viszont sok hölgynél a miómák növekedése következtében egyre több tünet jelentkezik.

Mikor válik szükségessé az orvosi beavatkozás?

Az elhúzódó 7 napnál hosszabb ideig tartó menstruáció, egy napnál hosszabb ideig tartó erős vérzés, vagy amikor a vérzés intenzitása annyira felerősödik, hogy akár óránként is szükségessé válik a betét vagy tampon csere. Esetleg dupla védelem mellett is „átázás” következik be. Ezek a panaszok a hölgyeknél súlyos vérszegénységhez vezetnek, amely veszélyezteti a munkahelyi és családi életet.

Kapcsolódó bejegyzés: Átázás, a mióma okozta erős menstruációs vérzés hatásai

A tünetek hátráltatják a mindennapi életvitelt, ezért a mióma mihamarabbi eltávolítása, vagy zsugorítása szükséges. Ha orvosod megállapította, hogy a panaszokat mióma okozza, akkor a következő megoldások valamelyikét javasolja.

Ha az elhúzódó bő vérzéseket mióma okozza, amelynek következménye a vérszegénység, a mióma eltávolítása szükséges.

A méh-mióma szakorvosi kezelése

Mióma eltávolítás laparoszkópos eljárással („kulcslyuksebészet”) méhmegtartással

Több információ Mióma laparoszkópos eltávolítás I: Mióma laparoszkópos eltávolítása II.

Mióma eltávolítás a „has vágásával” (laparotómia)

Ezt a módszert nagyobb, nehezen „kihámozgató” mióma esetén végzik. Több információ: Laparotómia, laparoszkópia mit jelentenek?

Méheltávolítás

Nagy méretű, csoportosan elhelyezkedő, nehezen eltávolítható mióma, miómák esetén méheltávolítást javasolnak. A méheltávolításnak több típusa van. A méheltávolítás lehet teljes, illetve részleges méheltávolítás. Mielőtt ebbe beleegyezel, érdeklődj a méheltávolítás szövődményeiről.

Mióma embolizáció

A mióma embolizáció egy katéteres eljárás, amelynek során a mióma nem tűnik el, de térfogata átlagosan 50 százalékkal csökken.

További információ:Mióma embolizáció: mit jelent?  Mióma embolizáció Budapesten 

Külföldön elérhető kíméletes eljárások

A mióma fókuszált ultrahangos eltávolítása

A mióma lézeres eltávolítása

Új mióma kezelési eljárás, a Sonata

Az egyes eljárásokról olvasói esetleírásokat a mióma történetek kategória alatt a Tudásbázisban találsz.

A forgalomból kivont Esmya

Mióma műtét előtt a szakorvosok gyógyszerrel „tették könnyebben műthetővé” a daganatot. 2012-től 2020. március 31-ig volt forgalomban az Esmya mióma gyógyszer. 2014-ben az Esmya-t az Év Gyógyszerének választották. A készítményt az Európai Gyógyszerügynökség javaslatára 2020 márciusában kivonták a forgalomból. Helyette új készítmény piaci bevezetését tervezik. A tapasztalatok vegyesek a gyógyszerrel kapcsolatban. Bővebben: Esmya tapasztalatok

A mióma kezelése természetesen, alternatív gyógymódok

:Mioma Organic Life 2.0 életmód a hormonegysúly érdekében

Hormondiéta makrobiotikus receptgyüjtemény 

27 perces kismedencei vérkeringésserkentő Női Egészségtorna 

Forrás:

http://semmelweis.hu/mediasarok/2013/12/20/meheltavolitas-helyett-mioma-embolizacio/

http://www.uhs.nhs.uk/OurServices/Radiology-scansandimaging/PatientInformation/FibroidEmbolisation.aspx

http://www.uhs.nhs.uk/home.aspx

http://www.uhs.nhs.uk/OurServices/Radiology-scansandimaging/PatientInformation/FibroidEmbolisation.aspx

https://de.wikipedia.org/wiki/Uterusmyom

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280

https://www.portfolio.hu/uzlet/20150609/ez-a-keszitmeny-lett-az-ev-gyogyszere-magyarorszagon-215243

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200331/uj-termekkel-boviti-nogyogyaszati-portfoliojat-a-richter-2-423158

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200313/rossz-hirt-kapott-a-richter-az-esmyaval-kapcsolatban-419367

 

77 hozzászólás
 1. Annamari megjegyzése

  Sziasztok!
  Nekem az orvosom Mirena spirált ajánlott /ha el akarom kerülni a méhkivételt. Nincs nagy miómám,bár nőtt 3hónap alatt /most 22mmx18mm/ viszont rossz helyen van és a vérképem folyamatosan romlik. a Mirenával kapcsolatban van valami tapasztalatotok?
  Az orvosom /Dr.Magyar Attila/ szerint ezzel van 70%-nyi esélyem és ezzel időt nyerünk /42é vagyok és nem akarom,hogy ki kelljen venni amíg lehet/
  Üdv:annamari

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   A Mirenat Angliában minden endometriozis műtét után felírják és használják. Nyugaton nagyon elterjedt és népszerű. Általában csak a magas árát szokták hátrányként emlegetni. Emellett célszerű olyan táplálkozást folytatni amely nem “eteti” hanem zsugorítja a mióma méretét. Helyes életmóddal segítheted a Mirena eredményességét és a mióma panaszok enyhülését! CsGabi

  2. nomka megjegyzése

   Kérdezz rá erre a cikkre az orvosodnál: http://edition.cnn.com/2014/07/08/health/iud-cancer-risk/
   Kísérleti nyulak vagyunk itt a 21. században mi nők, úgyhogy kérdezzünk rá minél többen!

  3. NévMarika megjegyzése

   Igen, van tapasztalat, felhelyezték nekem is a mirena megújított kisebb változatát a joydesst. 4 hónapig enyhült a vérzés mennyisége de a végén már tovább 10 napig véreztem, meg fél időben ismét véreztem. 5. hónapban begyulladt, ömlött belőlem a vér… majd gyógykaparással eltávolították mmert felcsúszott és semilyen eszközzel nem érték el. Én 47 éves vagyok, évek óta szenvedek már mindent kipróbáltam és semmi sem hatott. egy hónap múlva megyek műtétre, részleges méheltávolításra. Nemtudom megéri-e ennyit szenvedni, ha vége úgyis a műtét?
   De lehet hogy neked bevállna, ha gondolod próbáld ki!
   Sok sikert!!!

 2. Jucus megjegyzése

  Sziasztok!
  Nem tudom hallottatok-e a biorezonanciás mioma kezelő programról. Nekem ugyan csak kisebb méretű miomám van, erős vérzésekkel, de mellette más egészségügyi problémáim is voltak, és mivel sehogy sem tudtam kikeveredni belőle, így a párom karácsonyra meglepett egy biorezonanciás készülékkel. Ehhez lehetett külön venni mioma programot is, amit meg is vettünk. Orvosnál mostanában nem voltam, így nem tudom, hogy most mi a helyzet odabent amióta csinálom a kezelést. Ha esetleg valakinek nagy miomája van, Budapesti és lenne kedve kipróbálni a kezelést , szívesen felajánlom egy jó pár alkalommal. Lehet venni hozzá babaváró programot is, ami a hormonrendszert teszi rendbe és elősegíti a teherbeesést. Ez nálam már nem aktuális, de ha valakinek ez nagyon fontos és úgy gondolja, egy próbát megér, akkor szívesen segítek, kipróbálhatjuk mit tud a gép ilyen tekintetben. Tudom, hogy ez milyen fontos dolog egy nő életében, én is jártam ebben a cipőben. A kezelésekkel kapcsolatban más téren jó tapasztalatokat tudok elmondani. Ártani nem lehet vele, csak a szervezet helyes rezgéseit állítja helyre és beindítja az öngyógyító folyamatokat.

  1. Szilvi megjegyzése

   Kedves Jucus, tudsz adni privát elérhetőséget? köszönöm,

   1. Jucus megjegyzése

    Szia Szilvi!
    judy71kukacfreemail.hu

    1. Vera megjegyzése

     Szia, egy ideje olvasom a blogodat, nagyon érdekes, hasznos információkat találtam itt, gratulálok Hozzá!
     Oldaladon olvastam tüneteidről, sok mindenben magamra ismertem, amit nem is sejtettem, hogy a mióma okozthatja.
     Pl. hidegrázás, fáradtság, levertség, lerövidült ciklus (23 nap), medencefájdalom, stb.
     Egyedül az erős vérzést tudtam be a miómának, ami az utóbbi években már darabos is volt, illetve a legerősebb védekezéssel (tampon +legnagyobb betét) is sokszor “balesetet” okozott…
     Orvosommal a miómát évente ellenőriztük, vérzéscsillapítót kaptam (Dicynone, majd Dicynone + Apranax), illetve hormontartalmú spirált javasolt, de azt én annyira nem támogattam, amit ő tudott, így indkább a gyógyszert írta fel.

     Háziorvosomtól vérvételt kértem, melynél kiderült, hogy vashiányos vérszegény vagyok, hónapokig vasat szedtem, javított a vérképemen, igaz alsó határon volt az eredmény így is. Most megyek újra.
     Nőgyógyászom 42X 50 mm-esnek mérte miómámat. Szerinte már el kell gondolkozni a műtéten. 3 hónapig az Esmya gyógyszert szedtem, a miómát UH-al kérésemre havonta ellenőriztünk. E 3 hónap alatt még rosszabb volt a közérzetem, mint eddig, 45 mm-es cisztám is lett, ami felszívódott, de a miómát lecsökkentettük 27 X 23 mm-re.
     Mi a véleményed milyen módszerrel tudom a mióma méretét tovább csökkenteni?
     Üdv, Vera

    2. Gál Anikó megjegyzése

     Szia, néhány napja csak a Te honlapod körül forognak a gondolataim. Nagyon örülnék, ha tudnál szánni rám időt mielőbb. A hírlevélre feliratkoztam. Jelen pillanatban már kijelenthetem, hogy vészhelyzetben vagyok, nagyon jó lenne, ha nem kellene időt vesztegetnem azzal, hogy itt ücsörgök a gép előtt és próbálom megfejteni a mióma, és hormonproblémáimat! Engem meggyőzött a honlapod, vagyis az az érzésem, hogy megbízhatok a Te tudásodban és segítőkészségedben. Mivel a történetem minden túlzás nélkül tragikusnak nevezhető, a mióma hosszú évek alatt csecsemőfej nagyságúra növekedett. A Te megértő segítségedre nagyon számítok! Üdvözlettel: Gál Anikó

     1. Zita Hartl megjegyzése

      34 éves vagyok, két kisfiam van, mindkettő normál hüvelyi szüléssel jött a világra. Nemrég egy hasi Uh-n vették észre, hogy van egy 42X45 mm-es miómám. Januárban voltam utoljára nődokinál, mert két hónapig nem jött meg a menstruációm, de akkor azt mondta az orvos, hogy minden ok. Most megyek hozzá megint. Mi a teendő a miómával? Létezik természetes eszköz a mióma gyógyítására? Üdv, Hartl Zita

     2. Kovács Karolina megjegyzése

      Szia, én 4 hónapig Aviva tornáztam, a táplálkozásomat megváltoztattam.
      Az alkalmazott természetes megoldások a mióma tüneteket egyértelműen és látványosan csökkentették, az alapproblémát, a miómát viszont sajnos nem.
      Ezután meghoztam a döntést és május 5-én elvégeztettem a laparoszkópiás műtétet.
      A miómát eltávolították a méhemből, most itthon lábadozom és hiszem, hogy minden rendben lesz a gyógyulással.
      Ha nem szerettem volna gyermeket vállalni, biztosan tovább kísérleteztem volna a szelíd megoldásokkal és lehet, hogy több hónap elteltével némi zsugorodás is elkezdődött volna…….ezt nem lehet tudni.
      Összességében úgy gondolom, hogy mindenkinél a célt kell megállapítani, és ahhoz választani a megfelelő terápiát.
      Remélem hozzá tudtam járulni tapasztalataimmal ahhoz az értékes támogató-segítő munkához, amit végzel értünk.
      Karolina

     3. Hamra megjegyzése

      Kedves Anikó,

      múlt héten volt mióma embolizációm, amely során rendkívül sok új és fontos infót tudtam meg. Többek között azt, hogy a nagyobb méretű miómák esetében (mint a tiéd) sajnos gyakran előfordul, hogy a mióma nemcsak a méh artériából kap vért, hanem a hasfalból és a hashártyából is. Ez akkor derül ki, amikor ott fekszel a katéteres laborban és “feltöltik” a miómát kontrasztanyaggal. Ha a kontrasztanyag nem terül homogénen, akkor sajnos a fenti eset áll fent.
      Ebből kiindulva a helyedben először valamilyen méretcsökkentő módszerrel próbálkoznék, utána mennék embolizációra (amiből nálad akár többre is szükség lehet).
      Esetemben a beavatkozás 100%-os sikert hozott, úgyhogy nagyon sok kitartást kívánok!
      Üdvözlettel:
      Hamra

  2. Név mónika megjegyzése

   szia! érdekelne a készülék és hogy van-e már hatása nálad?az email címemre írnál légyszi.köszi

 3. Vica megjegyzése

  Sziasztok!
  Volt már valaki Dachauban az ultrahangos eljáráson? Van vkinek tapasztalata?
  Nekem azt mondta az orvosom, h aki gyereket szeretne annak nem javasolt az embolizáció, akkor inkább a laparoszkópos műtét. Erről az uh-sról nem beszélt, gondolom azért, mert nem elérhető itthon.
  Ha vki tud róla vmit légyszi írja meg! Köszi

 4. kesztina megjegyzése

  Szia Gabi!
  El tudnád kuldeni nekem is a német nyelvü anyagot a kersztina@yahoo.com e-mail cimemre?

 5. Krisztina megjegyzése

  Tényleg baromi “sok” az az 500 millió egy gyógyászati eszközért, ha a gyógyszeripari pénzmozgásokat nézzük!! Na persze, mert másra kell a pénz, meg inkább MI fizessünk a sebésznek meg a hormontartalmú gyógyszerekért! :(((((
  Amúgy nem feltétlenül van köze az életmódhoz! Ne kenjünk mindent erre, csak mert egyszerű.

 6. Kriszta megjegyzése

  Kedves Gabi!

  Érdekelne, hogy a fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás Németországban mennyibe kerülhet és van-e lehetőség igénybe venni?

  Köszönettel

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Kriszta,

   van róla egy német nyelvű anyagom, ha érdekel szólj átküldöm. (még nem volt időm lefordítani)
   Attól függ hol és hogyan helyezkedik el a mióma. 4000-5000.-Euro között van.
   Gabi

   1. Kriszta megjegyzése

    Kedves Gabi!

    Nagyon köszönöm gyors válaszodat! Tegnap diagnosztizálták nálam a miómát 1 db 6,4 cm, mint egy kisebb alma és a méh hátsó falában van. Sajnos én sem léptem időben és nem jártam végére a február környékén megváltozott menstruációmnak és úgy tűnik, mostanra nőtt nagyobbra, mert már tapintással is érezhető általam is. Most keresek orvost és a lehető legjobb megoldást, mert még nincs gyermekem, de szeretnék. A teherbe esés eddig nem sikerült, most már tudom, hogy a miómának köszönhetően. Ez a kíméletes fókuszált ultrahangos módszer nagyon vonzó és inkább eladok pár dolgot, ha ezzel élhetnék. Köszönettel fogadom a leírást és nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, ami támaszt nyújt e kétségbeesett helyzetben.

    Üdvözlettel: Kriszta

   2. Magyar Ilona megjegyzése

    Kedves Gabi!

    El tudnád küldeni azt a német nyelvű anyagot az alábbi címre?
    magyari78@gmail.com

    1. Ilona megjegyzése

     Kedves Gabi! 🙂
     Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan választ kapok Tőled.
     Nagyon szépen köszönöm, át fogom tanulmányozni.
     Áldott, békés, egészségben gazdag új évet Neked!
     Ilona

   3. Edina megjegyzése

    Sziasztok!
    Amint megtudtam, hogy létezik az ultrahangos eljárás, rögtön fel is kerestem a Dachau körházat. 2 napra rá írtak is. Az eljárás 4177 euró egy éjaszaka bent fekvéssel. Vannak bizonyos olyan esetek, amikor nem lehet elvégezni a műtétet. Ha pl sűrűn erezett a mióma. Vagy ha már volt a has operálva. Ha a méhfalon kívül helyezkedik el. Hogy ki alkalmas egy kontrasztos MR vizsgálattal döntik el. Kaptam utasításokkal teli dokumentumot, hogyan végezze el itthon egy orvos. Ha valakinek kell írjon, én szívesen elküldöm. 🙂 danczaek@gmail.com

 7. Benyó Tünde megjegyzése

  Szia!
  Mekkora volt a miómád Kata?
  És mi lesz a gyógyszer szedésének abbahagyása után?
  Te vállalod a műtétet. így hogy kisebb lett a göb?
  Ha nem, mi várható ezek után?
  Milyen mellékhatások voltak eddig? Hogyan hat a hormonrendszerre, ezt tudod?
  Köszönöm!

 8. K.Kata megjegyzése

  Sziasztok!

  Én 3 hónapig szedtem az Esmyat, és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam tőle, csak annyit, hogy nem volt ezen idő alatt vérzésem. Ráadásul kb. 5 cm ment össze a miómám, és ha lehetne szedném még 3 hónapig a méretcsökkenés miatt. Csak ajánlani tudom, akinek nagy miómája van! Akinek meg okoz egy kis mellékhatást, talán kibírja ezt a 3 hónapot, elvégre semmilyen gyógyszer nincs mellékhatás nélkül, valamit valamiért. Ott valami nagyon nem stimmel, akinek még az Esmya hatására nőtt is a miómája, ilyet még nem hallottam.

  1. Krisz megjegyzése

   Szia! Én 1 hónapja hagytam abba 3 hónapos Esmya-kúrát.De először 16 napra,majd ismét 16 napra jött meg a mensesem.Neked mennyi idő múlva állt be a 3 hónapos szedés után? Milyen tapasztalataid vannak amikor már nem szedted?Köszi! Krisz

  2. Csilla megjegyzése

   Nekem 46 mm-es miómám van, Dr. Mika Péter az orvosom Győrben. 39 éves vagyok és még nem szültem, ezért közösen az Esmya mellett döntöttünk. Nagyon bízom az Esmya hatásosságában, olvastam Kata hozzászólását és ez most még bizakodóbbá tett. 6 napja szedem, egyelőre nem érzek semmi különös mellékhatást. 3 hónap múlva visszatérek a honlapra és “elmondom” mi lett az eredmény. Sziasztok.

 9. Anna megjegyzése

  Sziasztok!

  Írtatok az Ensyma-ról, Csak szeretném elmondani a barátnőm negatív tapasztalatát: 3 hónapig szedte, a vérzése ugyan leállt tőle, de a miómája nemhogy kisebb de 2 cm-rel nagyobb lett. Mellette volt egy csomó mellékhatása: bedagadt a szeme, aknés lett a bőre stb. Engem szerencsére egy kitűnő orvos, lebeszélt a gyógyszerről, azzal, hogy a miómákat kocsonyássá és nehezen műthetővé teszi. Még kísérlet folyik az Esmyaval kapcsolatban, ott jutottak erre a megállapításra. De ennek alapján úgy néz ki, hogy az Esmya-nak változó a hatása, van akinek használ, de néhány nőt inkább lebeszélnék a gyógyszerről.
  Amúgy sok helyen a kórházakban a nőgyógyászati rendelőkben, még megfelelő nagy felbontású ultrahanggal sem rendelkeznek. Mindenképp érdemes több szakértőt felkeresni.

  Üdv,
  Anna

 10. B.Zsuzsa megjegyzése

  Kedves Gabi!
  39 éves vagyok, több nagy miómám van és még nincs gyermekünk, kb. 3 éve házasodtunk össze. Próbálkoztam már természetes anyagokkal, most pedig 2 hónapja Esmyát szedek.
  Korábban voltam a Kaáli Intézetben, ott nem javasolták nekem a beültetés a hormonális terhelés és a nagy miómák miatt, az inszeminációk pedig nem sikerültek.
  Olvastam a cikket a németországi ultrahangos módszerről. Nem tudom ez számomra jó megoldás lehetne-e.
  Az orvosom műtét javasol, de én félek a műtéttől és szeretném még körbe járni a témát. Legfőképp olyan orvost szeretnék találni, aki a méhem megtartásával tudna megműteni. Ajánlottak egy pesti orvost (dr Silhavy Mihály SOTE), aki jól műt, de jó lenne a kímélőbb laparoszkópiát választani, amit ő nem csinál.
  Orvos keresésben tudnál segíteni?
  Köszönettel:
  Zsuzsa

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

10 + hat =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás