Tizenöt (15) D-vitamin szint duplázó tudnivaló

0

Tél végére a hölgyek nyolcvan százalékánál D-vitamin hiány alakul ki. A korábbi évekhez képest ez jó arány, hiszen tíz éve ez a szám még kilencven százalékra rúgott. Szerencsére egyre többen ismerik fel a D-vitamin daganat terápiás szerepét, ezért egyre több hölgy pótolja.

Ha Te is miómával, ösztrogén dominanciával, hormonális problémával küzdesz, biztosan hallottál a D-vitamin hiány kockázati szerepéről. 2013-as kutatási adatok bizonyítják, hogy a D-vitamin hiány harminchárom százalékkal emeli a mióma rizikóját.  Akinek pedig már van miómája, annál a daganat növekedését gyorsíthatja.

Kapcsolódó bejegyzés:  D-vitamin hiány mint mióma hajlamosító faktor   

D-vitamin pótlás a mióma kezelésért

Annak érdekében, hogy a D-vitamin pótlás valóban elérje betegség megelőző célját (mióma természetes kezelése) jó tudni néhány dolgot. D-vitamin mint táplálékkiegészítő fogyasztási szabályok ismerete nélkül nem éri el betegség megelőző hatását. Hogyan optimalizájuk a D-vitamin bevitelt?  Ehhez nyújt segítséget az alábbi tizenöt (15) tipp.

Tizenöt (15) D-vitamin szint optimalizáló tipp

Állítom, hogy manapság a vitaminkutatások számában a D-vitamin kiemelkedik. Minden szervünk működésére kedvezően hat, beleértve női szerveinket is.  Sok más betegség (csontritkulás, magas vérnyomás, fáradékonyság,  2 típusú cukorbetegség) megelőzésében is kulcsszerepet tulajdonítanak neki.  Azonban mindez csak a szervezet magas D-vitamin ellátottsága mellett érvényes. Ha egészséges a D-vitamin szinted, nincs szükség  egyszerre nagyobb mennyiség pótlására.  De ha alacsony  (és a D-vitamin zsírban tárolódik) egyszerre nagyobb mennyiséget is pótolhatsz. Ezzel eljutottunk az első ponthoz.

1. D-vitamin szint mérése

Mennyi D-vitamin táplálékkiegészítőre van szükséged?  Ehhez első lépésként meg kell mérni a D-vitamin szintet. 30 ng/ml D-vitamin hiányt,  40 ng/ml egészséges D-vitamin szintet jelez.  Daganatos betegségek kezeléséhez 60 ng/ml D-vitamin szükséges. Ha nmol/l-ben kapod meg az eredményt,  akkor az osztó 2.5,. Így kapod meg a ng/ml-t.  (Vitamania)

D-vitamin szint mérés négy (4) módja
  • házi orvosi beutalóval vérvizsgálattal
  • magán laboratóriumban fizetés ellenében (Synlab 11.500.-Ft)
  • patikában vásárolható D-vitamin szint ellenőrző teszt (állítólag megbízható eredményt nyújt egy csepp vérből rövid idő alatt)
  • online kapható D-vitamin tesztek

2. Mennyi legyen?

D-vitamin szintedtől függően kerül sor a bevitel mennyiségének meghatározásra.
Itt mindenképpen érdemes szakorvossal egyeztetni. Kiindulópontnak tekinthetjük az egészséges D-vitamin szinttel rendelkezőknek szóló aktuális ajánlást a Semmelweis Egyetem honlapján, ami 2021-ben napi 2500 NE. Bizonyított D-vitamin hiánynál a pótlás napi 4-5-6000 NE. (NE=nemzetközi egység)

3. Nyáron irány a nap: az egészséges napozás

Ha ezt a cikket nyáron olvasod, javaslom ragadj meg minden alkalmat D-vitamin raktárad feltöltésére. Elsőként derítsd ki a napfény UV sugárzását az időjárás jelentésben. Az UV erősségtől függ, mennyi időt tölthetsz a napon és szükséges-e a fényvédelemmel ellátott naptej. Minél kevesebb testrészt takaró ruhában tartózkodj a szabadban. Ideális, ha a teljes kar és láb szabadon marad. Napfényben tölts el fél órát fényvédő krém nélkül. Ha hónapokon át nem tartózkodtál a napon, lassan szoktasd bőrödet a naphoz. Kora tavasszal akár fél óra alatt is leéghetsz. Vedd figyelembe, hogy nem csak a naptejek, de a nappali krémek és make-up is tartalmaz napfény blokkoló UV filtert. Szintén vedd figyelembe bőrtípusodat. Világos bőrűek rövid, sötétebb bőrűek hosszabb időt tölthetnek a napon.

4. Szabad zuhanyozni napozás után?

Egyes cikkekben olvassuk, hogy napozás után közvetlenül tilos a tusolás, hiszen a bőr felső rétegében keletkező D-vitamin előanyagát lemossuk. A tudomány mai állása szerint a kérdés még nem teljesen tisztázott, azt azonban biztos, hogy D-vitamin CSAK élő sejtekben keletkezik, amit vízzel nem lehet eltávolítani.

5. D-vitaminban gazdag élelmiszerek

Csupán élelmiszerrel lehetetlen a D-vitamin pótlása, hiszen nem tartalmaznak elegendő mennyiséget. Azonban egyes élelmiszerek lehetőséget biztosítanak a D-vitamin szint őrzésre. Tiszta növényi D-vitamin forrást jelentenek az erdei gombák. (vargánya 124 NE, rókagomba 84 NE) Kizárólag a szabad ég alatt fejlődő gombák alkalmasak a célra. A tenyésztett gomba például a champion, 76 nemzetközi egységnyi D vitaminnal csekély mennyiséget tartalmaz. Érdekesség, ha a championt lamelláival a nap felé fektetve szárítod, nagy mennyiségű D-vitamin raktározásra lesz képes. Az erdei gombák és a napon szárított champion a téli D-vitamin pótlás kiegészítői lehetnek. Használj a Hormondiéta szerint hetente erdei gombát, szedj magad vargányát. Ellenőriztesd gombaszakértővel. Készíts petrezselymes sült vargányát. Állítólag a hazai vizekben tenyészett szürke harcsa húsának nagyon magas a D-vitamin tartalma és gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Vargánya gombával 100 grammra vetített 124 Nemzetközi Egység D- vitamin tartalommal néhány hétig megőrizheted a nyáron feltöltött D-vitamin szintet. Készíts vasedényben sült vargányát petrezselyemmel, kakukkfűvel.. Hormondiéta összeállításunkban még több hormonegyensúly receptet találsz. Fotó: küchengötter.at

6. Kéthetente szolárium

Novembertől márciusig ajánlható az UVB sugaras szoláriumozás. A szolárium D-vitamin pótlásra nem alkalmas, de képes a D-vitamin szint süllyedés elejét venni. Állítólag már a heti egy alkalom szolárium képes a D-vitamin szintet emelni. A szolizás időtartama, gyakorisága mindig bőrtípustól függ. Saját bőrszínem nem világos és nem is sötét. Közép tónusú, ezért kéthavonta nyolc perc szoláriumot engedek meg magamnak. A gyakori szoláriumozás bőrrákot okoz. A bőrkárosító hatás miatt havi egynél többször ne ismételd meg.

7. D-vitaminban gazdag táplálékkiegészítők

Számos kapszulás, vagy cseppben kapható D-vitamin készítményből választhatsz. A cseppek tökéletesen adagolhatók. Egy csepp általában 1000 NE D-vitamint tartalmaz. A drogériákban alacsony dózisú táplálékkiegészítőeket árusítanak. A nagy mennyiségű D-vitamint tartalmazó készítményekből (egy kapszula 10.000 NE) hetente egyet szabad fogyasztani.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik,  bevétele csupán vízzel nem sokat ér. D-vitamin táplálék-kiegészítőt mindig zsírt tartalmazó élelmiszerrel együtt fogyaszd lehetőleg reggel. Például ha a reggelid avokádókrémes puffasztott barnarizs, ezután fogyaszthatod a D-vitamint. Az így összeállított reggeli elfogyasztása után a D-vitamin kétszerese hasznosul szervezetedben. Fotó: freepik.com

8. D-vitamin bevitel zsírral/olajjal együtt

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, a bevitel csupán vízzel nem sokat ér. D-vitamin táplálékkiegészítőt mindig zsírt tartalmazó élelmiszerrel együtt fogyaszd lehetőleg reggel. Például ha a reggelid avokádó krémes puffasztott barnarizs, ezután fogyaszthatod a D-vitamint. Másik ötlet: A reggeli avokadós tökmagolajos sárgarépa turmix. Egy avokádó 30 gramm zsírt tartalmaz, glikémiás indexe is alacsony. Az így összeállított reggeli után a D-vitamin kétszerese hasznosul szervezetedben. Napozással töltött tengerparti nyaralás előtt hasonló receptekkel erősíted a belső fényvédelmet, a napon kevésbé égsz le.

9. Túladagolás elkerülése

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, a felesleges mennyiség testzsírban tárolódik. Nem ürül ki a vizelettel együtt a C-vitaminhoz hasonlóan. Túladagolásról ritkán hallani, de célszerű a D-vitamin szintet három havonta ellenőrizni.

10. D3 vitamin bevitel K2 vitaminnal együtt

A D3-vitamin emeli a vér kalcium szintet. A kalcium nem marad a vérben, hanem a csontokhoz kerül, ezért a D3 mellett K2 vitamint is pótolni kell. Napi 2500 NE D vitaminhoz 100 mikrogramm K-vitamin szükséges. A vérhígítót használó hölgyeknél a vér sűrűségét a K2 vitamin módosítja. A vérhígító melletti D-vitamin K2 vitamin arány megállapítása speciális szaktudást igényel, ezért a kérdést beszéld meg háziorvosoddal.

11. D-vitamin és kalcium

Mivel a D-vitamin a kalcium hasznosulását a gyomor és bélrendszerben elősegíti, extra pótlása csak kalciumszegény étrend mellett szükséges.

12. D-vitamin magnéziummal

A magnézium aktiválja a D-vitamin beépülést. A táplálék-kiegészítővel bevitt 300 mg magnézium a D-vitamin hasznosulását elősegíti. A magnéziumban gazdag táplálkozás csupán félmegoldás, mert nem biztosít elegendő mennyiséget.

13. Optimális időpontja

Jelenleg nincsenek pontos kutatási adatok arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin bevitel optimális időpontja melyik napszak legyen. Tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy a vitaminhiány miatti alvászavar nem indokolja a lefekvés előtti bevételt. Optimális időpontnak számítanak a reggeli vagy déli órák. A D-vitamin hasznosulás szempontját tekintve a bevétel étkezés közben, vagy után, de semmiképpen nem étkezés előtt történjen.

14. D-vitamin és gyógyszerek

Néhány gyógyszer megzavarhatja a D-vitamin felvételét és D-vitamin anyagcserét mivel D-vitamin hiányt idéznek elő. Ilyen a Cortison, a Colestyramint tartalmazó koleszterincsökkentők és fogyókúrás tabletták (Orlistat). A Statin (Thiaziddiuretika) vérnyomás készítmények a D-vitamin szintet emelhetik.

15. Bőrre kenhető D- vitamin készítmények

Aki valamilyen oknál fogva szájon át nem tudja szedni a D-vitamint, az bőrön át krém formában használja.

D-vitamin bevitel helyesen

Az egészségtudatossággal párhuzamosan ma már emelkedik a D-vitamint fogyasztó hölgyek aránya. Mióma, ösztrogén dominancia, hormonegyensúly problémával küszködő hölgyek D-vitamin készítményt szednek, de a biológiai hasznosulást elősegítő tápanyagok vagy ellenkezőleg, az azt hátráltató gyógyszereket már kevesen ismerik. Ha már D-vitaminra költesz legyen értelmes kiadás, nem az ablakon kidobott összeg.

Kapcsolódó bejegyzések: Kilenc tudnivaló a D-vitaminról, ha mióma műtétre vársz   D-vitamin pótlás étcsokoládéval   Tavaszi megújulás articsókalé, lábfürdő, anyagcsere-serkentő tripla D-3 vitaminnal 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209245/

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/vitamine/vitamin-d-uebersicht/optimale-vitamin-d-versorgung

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/news/gesundheit/allgemein-gesundheit/vitamin-d-ueber-die-haut-auftragen-190104001  

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/vitamine/vitamin-d-uebersicht/vitamin-d-lebensmittel  

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/vitamine/vitamin-d-uebersicht/vitamin-d-bildung-stoerung-ia

https://www.myfairtrade.com/vitamin-d-praeparate/medivere-vitamind-bluttest.html 

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/vitamine/vitamin-d-uebersicht/vitamin-d-spiegel   

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://semmelweis.hu/hirek/2021/03/22/friss-ajanlas-keszul-a-d-vitamin-hasznalatrol-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel/  

https://index.hu/techtud/2021/12/07/d-vitamin-potlas-dozis-adagolas/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Orlistat  

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/20021/d-vitamin-hiany-es-vitaminpotlas  

https://hu.wikipedia.org/wiki/K2-vitamin 

https://en.wikipedia.org/wiki/Statin 

https://www.kuechengoetter.de/rezepte/steinpilze-mit-petersilie-51960

https://blog.matusz-vad.hu/szurke-harcsa-paprikas-finom/ 

VITAMIN D: KNOW YOUR NUMBER

 

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás