Ismerd meg a méheltávolítás típusait (3)

25

A méhmióma, adenomiózis diagnózissal rendelkező hölgyek számos kezelési mód között választhatnak. A gyógyszeres és természetes gyógymódok a betegségek kezdeti szakaszában nyújthatnak megoldást. A családalapítás előtt álló hölgyeknél elsődleges szempont a miómák eltávolítása a méh egészséges vérellátásának megőrzése mellett. Ide tartozik a laparoszkópos, az MR vezérelt fókuszált ultrahangos, és a lézeres mióma eltávolítás. Az utóbbi kettő egyelőre külföldön elérhető.

Mikor kerül szóba a méheltávolítás?

Általában a húsz napnál gyakoribb, elhúzódó, erős menstruációval, súlyosan vérszegény, családalapításon túli hölgyek számára szokták javasolni a méheltávolítást. A méheltávolításnak három fő típusa van. A legkevesebb szövődménnyel járó típus a részleges méheltávolítás. Olvasói tapasztalatok alapján gyűjtöttem össze, hogy az egyes típusoknak melyek a jellemzői és mikor szokták javasolni. A döntést orvosoddal közösen Neked kell meghozni.

A méheltávolítások három típusa:

 • Részleges méheltávolítás (hysterectomy partial)
 • Teljes méheltávolítás (hysterectomy total)
 • Méheltávolítás petefészkekkel együtt (hysterectomy radical)
Részleges méhetávolításnál a méhnyak és petefészkek maradnak. Teljes méheltávolításnál a méhnyak is megy a petefészkek maradnak. Radikális méheltávolításnál a méhtest, méhnyak, petefészkek is eltávolításra kerülnek. Ábra: obgynofatlanta.com

Részleges méheltávolítás (hysterectomy partial)

A részleges méheltávolítás más néven Chrobak műtét, amit a modern nőgyógyászat egyik úttörője Professzor Rudolf Chrobakról (Bécsi és Prágai Orvosi Egyetem tanára) nevezték el.
Részleges méheltávolításnál a méhnyak és petefészkek megmaradnak. A méhnyak biztosítja a környező szerveket rögzítő szalagok közötti folytonosságot.
A méh-ideg fonat nem sérül, nem csökken a szexuális élvezet.
104 részleges méheltávolításon átesett hölgy adatai alapján megállapították, hogy a házasélet gyakoribb lett, az orgazmusok száma pedig nem csökkent.
Éves méhnyak-rák szűrés változatlanul szükséges.
A menstruáció megszűnik, azonban a „megmaradt” méhnyálkahártyától függően jelzés-szerű vérzés előfordulhat.

Teljes méheltávolítás (hysterectomy total)

Teljes méheltávolításnál a méhet a méhnyakkal együtt távolítják el.
Csökkenhet a nemi vágy, a szexuális érzékenység. (Kapcsolódó tanulmány: dr. Gardó Sándor Szülészeti Nőgyógyászati osztály Petz Aladár Megyei Kórház Győr: Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek)
Teljes méheltávolításnál a méh-ideg fonat sérülhet, ami a hüvelyi orgazmus érzést gyengítheti. Az orgazmusok gyakorisága csökkenhet.
A méhnyak körüli szövetek átvágása idegdúcok sérüléséhez vezethet, ritkán de károsodhat a hólyag és a végbél.
A hólyag és végbél érzékenyebbé válhat, ami gyakoribb vizelet és székletürítési ingerhez vezet.
A hüvely hossza 12 százalékkal csökkenhet. A méhnyaknyák fokozza a hüvely síkosságát, hiányában a hüvely szárazabb, a közösülés fájdalmas.
A teljes méheltávolítás utóhatásai akár 10-15 évig tarthatnak.
A menstruáció megszűnik.

Méheltávolítás petefészkekkel együtt (hysterectomy radical)

A petefészkek a méh két oldalához csatlakoznak. Hormonokat, ösztrogént és progeszteront termelnek, petesejteket érlelnek. A méh és petefészek eltávolítást mióma melletti más betegségek, endometriózis, ciszta, emlőrák indokolhatják. A petefészkek eltávolításával a hormontermelés megszűnik, ezért korábban következik be a menopauza. A beavatkozás gyakori kísérője a depresszió és libidó csökkenése.
A méheltávolítás bármely típusa után terhesség nem jön létre.

A méhetávolításokat altatásban végzik, a műtétek időtartama 1-2 óra,  kórházi tartózkodás 2-3 nap, teljes gyógyulás hivatalosan hat hét. A teljes gyógyulás időtartama betegtapasztalatok alapján jóval több, akár fél év, 9 hónap is lehet.

Kapcsolódó bejegyzések: Laparotómia, laparoszkópia. Mit jelentenek? A méheltávolítás hosszú távon jelentkező hatásai Mióma méheltávolítás, szövődmények elkerülése  A laparoszkópos mióma eltávolítás  Mióma műtét:Gyógyítás vagy testi sértés? Mióma méheltávolítás:Gyógyítás vagy testi sértés? II. Egy rejtélyes betegség az adenomiózis Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méheltávolítás, megdöbbentő számok A miómák elhelyezkedése

 

Forrás:

dr. Gardó Sándor a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Szülészeti Nőgyógyászati osztály Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek 

http://divany.hu/eletmod/2015/04/30/mehkivetel/

http://patikapedia.hu/meheltavolitas

https://geschichte.univie.ac.at/de/bilder/rudolf-chrobak-1843-1910-geburtshilfe-gynakologie 

http://www.aeiou.at/aeiou.encyclop.c/c474509.htm  

https://books.google.hu/books?id=_hk5AQAAMAAJ&pg=PA31&lpg=PA31&dq=chrobak+gynakologie&source=bl&ots=64Rr7QVTgq&sig=ACfU3U0NxMBrqunjfY2q_2KcEc0NtgBfqA&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwi79d3ah93xAhURmYsKHZB7BRsQ6AEwEnoECBMQAw#v=onepage&q=chrobak%20gynakologie&f=false

https://blausen.com/hu/video/petefeszek-eltavolitas/

https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Chrobak

http://www.t-online.de/lifestyle/gesundheit/id_62925234/gebaermutter-experten-warnen-vor-zu-schneller-totaloperation.html
http://www.nokfolyoirat.hu/files/108.pdf Részleges méheltávolítás, érvek és ellenérvek

https://www.obgynofatlanta.com/hysterectomy  

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-hysterectomy/about/pac-20384559  

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vaginal-hysterectomy/about/pac-20384541

25 hozzászólás
 1. Ági megjegyzése

  Sziasztok! Nem értem mi ez a hipe a méheltávolítás körül. Szerintem baromság. A méheltávolítás nem jó, több nő is elmondta, hogy azóta más lett minden, fáj a heg, nem érzi magát nőnek, párkapcsolata tönkrement. Vannak olyanok akik csak azt hazudják, hogy minden rendben, de látszik rajtuk, hogy lelkileg azért nem kicsit tette őket tönkre. Hangulatingadozás, kiszámíthatatlanság jellemzi őket.

 2. . megjegyzése

  Hello Mindenkinek! Azokhoz fordulok, akik méhtesteltávolításon estek át. Lehet hogy hülyeséget kérdezek. Jól tudom, hogy ha a méhtestet kiveszik, marad a méhnyak,akkor továbbra is menstruálni fogok?
  Ezt azért nem értem, mert nekem pont az erős vérzés miatt lesz a méhem eltávolítása.

  1. Irén megjegyzése

   Nekem meghagyták a méhnyakat, de semmi vérzésem nincs már jó másfél éve. Nyugi, neked sem lesz.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Pecsételő, barnás vérzés előfordulhat, az sem mindenkinél. Általában érzik a nők hogy mikor kellene megjönnie, az idegeskedésről. Tehát lehet hogy semmi nem lesz, és lehet, hogy kell egy tisztasági betét. Több nem lesz.

 3. Erna megjegyzése

  Sziasztok! Segitségeteket kérném. Tavaly novemberben volt laparoszkopos Chrobak műtétem adenomiosys és mioma miatt. A műtét nem volt zökkenőmentes, sok volt az összenövés (hashártya, holyag) ami miatt a holyag is sėrült, igy 2 hétig katéteren voltam itthon. Szerencséren hamar rendbe jöttem, inkább a holyag sérülės miatt voltak problémák 1-2 honapig de az is rendeződött. Kb 3 honapja kezdődött, hogy sokszor fáj a hasam kisugárzik a derekamba is (mint régen a menstruácios görcsöknél) és ez eltart napokig, akár egy hétig is. Voltam dokinál 3 hete de az ultrahang nem mutatott semmi elváltozást. Ajánlotta, hogy menjek el hasi ultrahangra is biztos ami biztos. Ma voltam és szerencsére ott is minden rendben volt. Viszont még mindig nem tudom mi okozza a fájdalmakat. Dokim mondta, hogy lehetnek még összenövések de ezzel nem foglalkoznak csak ha már a fájdalom indokolja…Van valami ötletetek? Valaki aki hasonlo problémákkal küzd?

  1. Eszter megjegyzése

   Nem lehet, hogy a derekadból sugárzik a hasadba?

   1. Gabi megjegyzése

    Nekem volt ilyen két nagy petefészek műtét után. Nekem is azt mondták, hogy a műtétek miatt lehetnek összenövések, és hogy normális. De az összenövéseket ugyebár nem látják ultrahangon, sztem MR-en se

    1. Györgyi megjegyzése

     Peteérésre is gyanakodhatsz, de akkor váltakoznia kell a fájdalomnak jobb és baloldalt… Nekem jobboldalt van mindig és néha érzem, kitapogatható a bekeményedett vastagbélrészt (Cöklum talán). Bonyolult dolgok ezek.

     1. Saci megjegyzése

      Szia! Nekem is fáj gyakrab, rossz helyen volt miómám (nem olyan nagy), kivették, de most lassan két hónappal a műtét után megint fáj gyakran az utóbbi időben. A kontrollon minden rendben volt, most én a belekre gyanakszom (IBS) vagy pszichoszomstikus… bárcsak az lenne. Uh, Mri, ct volt korábban, semmit nem láttak.

 4. Zita megjegyzése

  Sziasztok! Júniusban diagnosztizáltak nálam egy 50×40mmes miómát.Az akkori orvosom egy fogamzásgátlót írt fel,ami egyáltalán nem használt mert egyfolytában véreztem tőle.
  Felkerestem egy másik orvost szept 20án aki megerősítette a mióma méretét,és laparoszkópiás eltávolítást javasolt.Nov 16 re megvolt a műtét időpontja,műtét előtt kaptam 2 zacskó vért mert 74es volt a hemoglobin szintem. Másnap az osztályvezető főorvos nem engedett műteni csak teljes méhkivétellel,(mert kevés az ember a műtőben),amibe nem egyeztem bele. A zárójelentésen úgy van felüntetve,hogy technikai okok miatt maradt el a műtét.November 10-én kaptam egy depo provera szurit.Múlt hét péntek óta menstruálok mellette. Annyi különbséggel hogy már nem annyira erős és nincsenek alvadtvér darabok,emellett 2 napján szedem a dicynone vérzéscsillapítót.
  Budapestre szeretnék elmenni a sote klinikára,egy szuper nőgyógyászhoz aki tb alapon laparoszkópiásan megműtene.Tudnátok ajánlani orvost? Illetve az új szabályozás szerint,egyáltalán mehetek oda vagy elhajtanak mert nem oda tartozom körzetileg? Gyöngyösi vagyok.

  1. Eszti megjegyzése

   Nekem is ez van…4cm-s a mioma,és emiatt már méheltavolitast javasolnak,merthogy 42 éves vagyok…úgyse kell az már nekem.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Úgy tűnik mindenki mást mond arról, hogy sikerül-e bekerülni a SOTE-ra, vagy nem, bízom benne hogy neked sikerülni fog. Szomorú, hogy egy 4 centis mióma miatt ki akarják venni a méhed.

 5. zsófi megjegyzése

  Sziasztok! Akinek mióma miatt méheltávolításon kellett átesnie, azoktól kérdezném (nálam a műtét petefészek megtartással történt), hogy hormonálisan okozott-e változást a szervezetben? Korai menopauza, hüvelyszárazság, méhsüllyedéses panaszok, csontritkulás, szexuális élet hogyan változott meg. Minden választ szívesen veszek.

  1. Anna megjegyzése

   Szia.Nekem 6 éve vették ki, petefészkek maradtak. Semmi panaszom nem volt eddig. Most tavasz óta néha néha van hőhullámom,meg kisfokú süllyedésem.50 éves vagyok,úgyhogy a hőhullám az lassan időszerű ha meglenne a méhem akkor is.

   1. Nóra megjegyzése

    Másfél éve mütöttek. Semmi gond semmi téren. A hegemet persze nem szeretem…

    1. Kiss Gabi megjegyzése

     Két éve volt teljes méheltávolításom petefészkekkel együtt. Az egész életem megváltozott. 2 éve 28 éves voltam akkor. Hormonpotlást kapok de igy is vannak hőhullámaim, a szexuális életem sajnos rossz irányba változott.

    2. Timi megjegyzése

     1 éve volt a méheltávolításom, petefészkek maradtak. Azóta van életem, semmi bajom, puffadás megszűnt, alvászavarom megszűnt. Szexuális életem soha jobb nem volt. Bátran vágj bele, nem fogod megbánni. Ami a legfontosabb!!! MINDEN FEJBEN DŐL EL. Ha tragikusan fogod fel nem lesz jobb semmi. Ha pozitívan állsz a dolgokhoz megváltozik az életed. Nem kell parázni.

 6. Bea megjegyzése

  Sziasztok! Akinek volt méheltavolito műtétje, az utána menstruált? Ha igen, hány napig volt meg a menzesze?

  1. Timi megjegyzése

   Nekem is részleges méh eltávolitásom lesz, petef€szkek meghagyásával.Acs prof azt mondta nem fogok menstruálni utána.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Teljes méheltávolítás esetén megszűnik a menstruáció. Részleges méheltávolítás (Chrobak műtét) esetén előfordulhat gyenge „jelzésértékő” vérzés.

 7. Klára megjegyzése

  Részleges méheltávolításom volt 2019. 07. 18.-án. A problémám az, hogy időnként a jobb oldali petefészeknél fájdalmat érzek, és pecsételő vérzésem van, nem nagy mennyiség, alig észlelhető, de még is vér. Ez természetes állapot?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Előfordulhat, hiszen ha a petefészkek maradtak, azok hormontermelő tevékenysége nem szűnt meg, így a jellegzetes peteérési (középidős) fájdalom jelentkezhet. Legtöbb hölgynél részleges méheltávolítás után mindenféle vérzés megszűnik. A hathetes orvosi kontroll vizsgálat mindent rendben talált? Mit mond a szakorvos? Hagyományos esetben a barnázás más néven pecsételő vérzés progeszteronhiányra (ösztrogén dominanciára) utalhat.

   1. Edit megjegyzése

    Sziasztok!
    Nekem 2018 decemberében vették ki a méhem. A petefészkeket meghagyták.
    Most vagyok 49 éves. Már 35 éves korom óta voltak vérzés zavaraim. 45 perc alatt úgy átáztam, hogy kevés volt 2 betét. Nagy darabokban csúszott ki belőlem/ akkor azt hittem alvadt vér. Biztos valahol pangott bennem, gondoltam/. Azt a 45 percet jobb volt a mosdóban túlélni. Huszonévesen szültem mindkét gyermekemet. Harminc évesen terhesség megszakítás, utána egy ciszta miatt egészségügyi kaparás.
    Egy darabig még szedtem fogamzásgátlót, de később rájöttem, hogy nem esek teherbe. Igy 40 evésen már fogamzásgátlót sem szedtem, a spirál sem kellett.
    Mindig görcsöltem menzesz idején. Sajnos szülés után is megmaradt. 45 evésen munkahelyet váltottam. Álló munkavégzésből, ülő munkahely. Az előző munkahelyen 10 évet lehúztam és úgy éreztem, ha még 1 évet ott kell maradnom belepusztulok!! Az új munkahely jó volt csak mozgás hiányzott. Elkezdtem futni. Futás, séta, futás… de valahogy nem volt az igazi. Mondjuk soha nem is szerettem futni. Bár a fizikai munka mellett az otthoni kemény tornát mindig szerettem. Szóval futás…nem ment..sőt rózsaszínes maszatolásom volt ilyenkor. Megijedtem, mentem a nőgyógyászhoz. Normális nőgyógyászt is nehezen találni.
    A méh fal volt megvastagodva. 2017 Jött a tél, erős vérzés, nem akart elállni. Decemberben egészségügyi kaparás. Pihenni kellett vele… aha…mentem a 2cm havat ellapátolni, mert hogy semmi bajom, nem fáj!! NEM!! Csajok ezzel pihenni kell, mert ha nem megismétlődik!!!
    A menzesznél ugyan úgy görcsöltem. Nyáron a kozmetikusom kiszúrta, hogy pajzsmirigy problémám lehet. Az volt. Túlműködés. Endokrinologus, nőgyógyász… közben a méhfal ismét megvastagodott. A párkapcsolatom sem volt a legjobb. Úgy éreztem a tél után nem jön tavasz…semmi nem változik, minden egyre rosszabb és hiába való..
    Eszembe jutott a Máriá Treben könyv Isten patikája… semmi extra, gyógynövényes könyv. Hamár gyógynövény…..pajzsmirigyre gyógyfüvek, teák… jóga légzés…pozitiv gondolkodást segítő zenékre elalvás…. vérvételekre jártam a TSH mérése miatt. Egyre jobbak lettek az eredményeim! De emellett a táplálkozásra is jobban odafigyeltem. Fehér liszt nélküli ételek, tejtermék csökkentése.. mozgás…
    A körzeti dokimat egyszer megkérdeztem, mit tegyek ahhoz hogy ne hizzak, ne legye az úszó gumi a derekam körül?!! Azt mondta ne egyek!!!
    Minden szeméttel megetetnek minket!! Ami a hormonháztartás felborulásához vezet. A pajzsmirigy a legfontosabb szervünk. A fodrászom szerint minden második nőnek pajzsmirigy problémája van! Van aki tud róla, még sem tesz ellene.
    Szóval a pajzsmirigyem nagyjából helyre állt. 2018 tél: ismét vérzés, nem akart elállni. A doki azt mondta, játszhatunk ezzel minden évben de egyszer csak ki kell majd venni. Úgy voltam vele, hogy szülni már nem akarok és az ismerősömnek is kivették a méhét, petefészkeket meghagyták, semmi bajom nem lehet. A doki sem mondta el a kockázatokat,.. miért nem jó ha megműtenek !!! Nem olvastam utána, nem kérdeztem a kockázatokról!!
    A saját pénzünkért bármit kioperálnak belőlünk!!! Megműtöttek. 850 000.-ft volt, 2 nap után haza kellett menni, mert nem volt 1 millióm rá, hogy 5 napig bent legyek. Maszek klinikán. 6-8 hét ami után lehet menni dolgozni, de a teljes gyógyulás 1év!!
    Szóval a 6 hét alatt volt időm olvasgatni. … Rádöbbentem NEM kellett volna a műtétet választanom!! Akkor olvastam, hogy Franciaországban a nők méhének megmentése a cél!! Nem pedig a dokik pénztárcájának tömése. A doki nem fog felvilágosítani, mert NEM érdeke!!! Szóval ez az én történetem! Tanuljatok belőle, mindig van más választásotok. Nyár óta iszom a Zin balance olaját ami D3, omega 3 zsírsavat tartalmaz. Úgy érzem az agyam helyre áll, tél után már tudom jön a tavasz. A sok negatív kisugárzást amit kaptam, elengedtem és pozitívan nyitok azok felé is akiktől a szart kaptam. Nem egyszerű…. de élvezni szeretném még a párommal, gyerekeimmel és a leendő gyerekeikkel az életet. Tanulni szeretnék még stb…
    Vigyázzatok a pajzsmirigyetekre, a méhetekre!!! ??

    1. Dia megjegyzése

     Szia, ez a sok minden évek alatt elég rémisztően hangzik. Én biztos, hogy a méhem megtartása mellett döntöttem és megteszek mindent ezért!
     Jövő héten megyek orvoshoz, majd kórházba utal, mert legutóbbi vizsgálaton vastag volt a méhfal 10- mm. Le kell venni, meg szövettant is vesznek a mióma miatt..
     Vigyázz magadra és jó egészséget kívánok!

 8. Maria megjegyzése

  Méheltávolítás, ha az ember élete múlik már rajta, és nem csak a rossz életminőségről van szó, hanem szó szerint az életről, akkor sajnos van ilyen döntés! És nekem úgy kellett ezt meghoznom, hogy nincs gyermekem, nem is lehetett volna. Mindenkinek más tünetei vannak. Nem voltak fájdalmaim soha, de olyan erős vérzéseim voltak, hogy menzesz után egy hétig korház, vénás feltöltés…. Valakinél meg rosszindulatúvá válik. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek daganatok!!! Én bíztam a testemben, hittem benne, sportoltam, de van az a pont amikor tetszik vagy nem tetszik, dönteni kell.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás