11 kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed

Hol húzódik a határ egészséges és rendellenes menstruáció között?

12

A méh-mióma egyik jellemző tünete az erős menstruáció.  Sajnos a probléma különösen gyakori a 38+ hölgyek körében a perimenopauzba időszakában. A “Niagara-szerű” vérzés részben a mióma miatti rugalmatlan méhfal, a gátolt méhizom-összehúzódás, hormonális eltérések  (ösztrogén dominancia) következménye.

Sokan tétováznak, hiszen nem tudják hol húzódik a határ rendellenes és “egészséges” menstruáció között.  Mikor kell gyanakodnia és mikor kell azonnal orvoshoz, esetleg nőgyógyászati ambulanciához fordulnia.

Az életkor emelkedése, egyes környezeti hatások és bizonyos életmód hibák nagy valószínűséggel vezetnek hormonális eltéréshez. Ha a lenti kérdések többségére igen a válasz kérj időpontot mihamarabb orvosodhoz, nőgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás is szükséges lehet.

Erős menstruációs vérzést kiváltó betegségek

A gyors segítségkérés megkönnyítése érdekében tíz kérdést állítottunk össze. Válaszolj a kérdéskre!

11 kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed

 • Hét napot, tíz napot vagy két hetet meghaladó ideig tart a menstruációd?
 • Tampont, egészségügyi betétet 1-2 óránként cserélve, olykor egyszerre is használnod kell? Előfordult már, hogy “dupla védelem” ellenére (tampon, betét együttes használata) véres lett a nadrágod?
 • Az intenzív vérzéssel töltött napok száma egynél több?
 • Egészségügyi betét, tamponcsere éjszaka is szükségessé válik?
 • Előfordult már éjszakai „átázás”,  netán vérfoltos lett az ágynemű?
 • Csirkemájhoz hasonló alvadt vérdarabok ürülnek menstruáció alatt? Az alvadék nagyobb mint egy húsz forintos?
 • Inkább sötét ruhában jársz, hiszen azon nem feltűnő ha “átázol”?
 • A menstruációdhoz kell igazítani a napi tevékenységet? Úgy érzed hátráltatja a munkát, az utazást, az éjszakai pihenést, programszervezést, és házas életet?
 • Gyakran gondolsz arra, hogy jobb lenne az életed ha kevesebb lenne a vérzésed, esetleg teljesen megszűnne?
 • Ciklusod 24 napnál rövidebb?
 • Sok vért vesztesz hónapról hónapra, vérszegény lettél, így szinte már jártányi erőd sincs?
Ha az intenzív vérzéssel töltött napok száma egynél több, tampont, egészségügyi betétet 1-2 óránként kell cserélned és a napi teendőidet a menstruációdhoz kell igazítanod betegség állhat a háttérben. Az intenzív menstruációnak több oka lehet. Mihamarabb kérj időpontot orvosi vizsgálatra. Illusztráció: metrohealth..com

Erős menstruáció kapcsolódó bejegyzések

Átázás: az erős menstruáció hatásai 

Az erős menstruáció kezelési lehetőségei

Hová vezet a rendellenes vérzés? 

Mentsruáció halasztása  

Erős menstruáció kezelése természetesen

Négy, erős menstruációt csillapító gyógynövény

Három otthoni tipp az erős menstruáció kezelése 

Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I.

Menstruációs panaszok, szelíd gyógynódok II.   

A mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt csoport hölgyek tapasztalata szerint a vérzéscsillapító készítmények életmódbeli változtatások nélkül ritkán vezetnek eredményre. A táplálkozás megváltoztatásával, héhány élelmiszer elhagyásával a menstruáció erőssége, a ciklus hossza is változhat. Természetes vérzéscsillapító hatással rendelkeznek egyes gyógynövények,  ásványi anyagok, enzimek.

Ne felejtsd el a vaspótlást sem!

Vasban gazdag étrend

A vasban gazdag élelmiszerek, a vas hasznosulását elősegítő ételpárosítások elősegítik  hogy a vérszegénységet mihamarabb megszüntesd.

Kapcsolódó bejegyzések: Mire ügyelj ha vasat szedsz? Vashiány teszt Vaspótlás növényi étrenddel I. Vaspótlás növényi étrenddel II. Vaspótlás növényi étrenddel III. Vérvétel után, vérszegénységre utaló értékek  Két érdekesség a vas felszívódásával kapcsolatban

 

Forrás:

https://www.starke-regelblutung.com/de-de/starke-regelblutung/behandlung/novasure

http://eatmovefeel.de/hausmittel-gegen-starke-regelblutung/

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/ha_tul_eros_a_menstruacio/20141226145104

https://kk.pte.hu/ 

https://www.starke-regelblutung.com

https://www.gesundheitsinformation.de/starke-regelblutung.html   

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829

https://www.mayoclinichealthsystem.org/locations/menomonie/services-and-treatments/obstetrics-and-gynecology/heavy-or-irregular-bleeding  

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/menorrhagia  

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15428-uterine-bleeding-abnormal-uterine-bleeding 

https://www.metrohealthandwellness.com/blog/heavy-menstrual-bleeding-hmb-are-my-periods-too-heavy-fibroids-abnormal-uterine-bleeding 

 

12 hozzászólás
 1. Piró megjegyzése

  Sziasztok!Kicsit kétségbe vagyok esve!A problémám augusztusba kezdődött!Elhúzódó darabos erős vérzés miatt.3 polipot, egy kicsi miómát találtak es sürgős kuretet csináltak.
  Rendbejottem majd megkaptam szep.2 an az oltást majdnem el múlt a bajom de oltás után belendult ismét! Eleg sokaig tartott.Kaptam gyógyszert verzescsillapitot azzal Múlt el.oktoberbe rendbe lezajlott majd most ismét a 8 dik napja tart.Nem darabos es nem is vészes a vérzés de van es elénk piros.
  Nem tudom mar mi lehet de mar elegem van. Szedek Exacylt, meg Ergam cseppet(ezt tegnap ota)de semmi változás a menzeszemben. Most még nem voltam orvosnál emiatt.De ha nem múlik tudom muszáj mennem pedig nem szeretnek mert mar felek Hasonlóképp volt valaki?

  1. Melinda megjegyzése

   Sajnos valoszinü az oltastól. Rengeteg ismerösóm panaszkodik erre 18 év alattiak es idősebbek is.

   1. Kati megjegyzése

    Szia.Covidos vagyok..kb.1 hete! Én is folyamatosan vérzek, nem vagyok oltva! Én is vérzéscsillapítókat szedek három napja! Csökkent valamennyit a vérzés.
    Letelik a karantén…irány a doki!

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia Piró, néhány vérzéscsillapító házi gyógymódról a következő linkek megnyitása után olvashatsz. Ezek természetes módszerek, nekem és sok más hölgynek is beváltak. Az Exacyl nekem nem csökkentette a vérzés mennyiségét. A teákat rendszeresen használom, életmódot váltottam, a panaszaim megszüntek. https://mioma.hu/menstruaciot-csillapito-gyogynovenyek/ https://mioma.hu/menstruacios-panaszok-szelid-gyogymodok…/ https://mioma.hu/menstruacios-panaszok-szelid-ii-resz/

 2. Beáta megjegyzése

  Sziasztok. Evek ota szenvedek nagyon erős vérzessel iszonyú fejfájással menzesz alatt. A 4 cm-es mióma 8 cm-esre nőtt. 48 eves vagyok. Napra pontos a menstruációm. Méhműtétet javasolnak, de az csak a vérzést oldja meg, a hormon problèmat nem. Így akár maradhatnak a rosszullétek is? Doki szerint igen..Van itt aki átesett ilyenen? Olvasom a sok mellekhatást ami utána lehet, nem tudom mi a jobb megoldás.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Bea, örülök levelednek. A hormonális eltérést előidéző életmódon kellene változtatni, ha szabad javasolnom. Már néhány apróság is sokat segíthet, enyhülhet a menzesz erőssége és a fejfájás. Példaként említem az állati tejfélék és tejtermékek kerülését, a bolti gabonatej-félék helyett pedig az otthoni készítést (házi kölestej https://mioma.hu/hazi-kolestej-valtozokorban/ házi tönkölybúzamag tej https://mioma.hu/tonkolybuzamagtej/) További információt a mioma.hu /Tudásbázisban és a Mioma Organic Life 3.0 életmódprogramban (https://mioma.hu/mioma-organic-life-3-0/) találsz. Ha méh-mióma specialista végzi a beavatkozást, figyelsz az életmódodra, a méheltávolítás utáni szövődmények esélye minimális. Orvos- specialista összeállítást Facebook zárt csoportunkban találsz. Várunk szeretettel! Jó egészséget kívánok!

 3. Éva megjegyzése

  Sziasztok, Szeptemberi vizsgálat szerint van két 1.5 cm miómám. 47 éves leszek. 24 napra jön meg, és tegnap megijedtem, pedig volt mar máskor is hosszan tartó verzésem…ma 20 Forintos nagysagu inkabb szövet darabok vannak a tamponon. Mi ez? Nem nyalkahártya, bár az is lehet. Ezzel kell azonnal orvoshoz menni? Ittam pasztortaska teát, délutánra nem is volt már rajta, de kezdek félni. Ez az első nap, ilyenkor mindig sok amúgy is, csak most ezek a vérdarabok. Ki vagyok akadva, mi ez. Ti mit szoktatok ezek ellen tenni?

  1. Kriszta megjegyzése

   Sziasztok! Van másnak is sok pici apró miómája? Nekem tavaly 2 volt, ma voltam, sok pici van és az első nap a menzeszem bő, darabos, alvadékos. utána mintha elvágnák, de 7-8 napig vérezgetek, mire abbamarad. Tudtok Szegeden ajánlani egy mióma specialistát? Egy ebben jártas orvost? Eléggé el vagyok keseredve.. 46 eves leszek, azt mondta a doki ma h dolgoznak a hormonjaim, a műtét isten ellen való vétek lenne, mert a méhem nem óriási stb. De akkor hogy tudnék ezeken segíteni?

   1. Andrea megjegyzése

    Kedves Krisztina! Én is kezdő vagyok a témában, nekem pár mm miómám van. Utána olvastam Interneten, hölgyi teát és palástfű teát ajánlják rá. https://gyogynoveny-eger.hu/cisztak-mioma-endometriozis-tea/ Illetve ezen az oldalon is sok hasznos információ van. https://mioma.hu/hormondieta/ Lehet végezni hormon diétát, mert a miómát az ösztrogén túlsúlya okozza, sok élelmiszerben van ösztrogén. Én most ezeket a módszereket próbálom ki.

    1. Szilvi megjegyzése

     Két éve iszom ezt, azóta nem növögetnek a miómáim. A mensiben tényleg segít, jobb a közérzetem mensi alatt. A hormondiéta úgy tudom glutén, tejmentes, fehér liszt, fehér cukor, finomított élelmiszereket mellőző természetes étrend ami ajánlott valóban.

     1. Erzsébet megjegyzése

      Kedves Gabi!
      Pár éve nőgyógyászati vizsgálaton 2 kisebb miómát állapítottak meg nálam, ami akkor még tünetmentes volt. Az utóbbi időben azonban megjelent a bő, alvadékos, elhúzódó vérzés, mint tünet. Elsőként az AVIVA-tornára akadtam rá a neten, amit pár hete rendszeresen gyakorlok. Áttanulmányoztam a mioma.hu weboldalt is és érdekelne az Életmód-változtatás és Étrendről készített összefoglaló anyag. Az oldalon megvásárolható kismedencei tornával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ez teljesen más, mint az AVIVA-torna? Azt is érdemes megrendelnem, vagy az AVIVA-torna végzése megfelelő? Ez egy videó egyébként, vagy pedig ez is pdf-anyag képekkel? Köszönöm szépen előre is a válaszod!

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Kedves Erzsébet, örülök érdeklődésednek. A mioma.hu-n található Női Egészségtorna 27 perces video. Nem AVIVA, de egyes pontokon hasonlíthat. Egy fitness és AVIVA oktató hölgy mutatja be zenére a gyakorlatokat, csak utánozni kell. Nagy sebességű internet szükséges. Fizetés után küldjük ki a torna megtekintéséhez szükséges adatokat. Úgy tudom az AVIVA torna végzéséhez is oktató útmutatása szükséges. Remélem segítségedre lehetek. Szép napot, jó egészséget kívánok!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

10 + négy =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás